Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Közös honlap: biokert osztrák mintára

Alsó-Ausztria - Kevés pénzből és ráfordítással is lehet szépet alkotni egy kis hozzáértéssel – talán ez lehetne annak az uniós projektnek a mottója, melyet az alsó-ausztriai Schwechatban ismertettek az egybegyűltekkel.

A „Természet a kertben" című program keretében az alsó-ausztriai „die umweltberatung" és a Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület kétnyelvű honlapot indított, szaktanácsadást nyújtanak és október közepén Mosonmagyaróváron tartanak konferenciát.

Az alsó-ausztriai százöt bemutatókert egyikében, a schwechati Pozzobon család csodaszép biokertjében találkozott az osztrák és a magyar egyesület a sajtó képviselőivel. Az Interreg III/A uniós program keretében az alsó-ausztriai „die umweltberatung" és a három megyét (Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron) tömörítő Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület a hónap elejétől közös, kétnyelvű honlapot indított. A www.nemzetkozi.naturkertek.hu oldal igazi „elsősegély" a kertbarátok számára, rengeteg hasznos információval. Olvashatunk arról, hogy miként alakíthatunk ki saját biokertet, hogyan műveljük meg, megismerkedhetünk annak lakóival, a kerti ínyencségekkel. A honlap megálmodói segítenek abban, hogy a számos mérgező növényvédő szer helyett természetbarát eszközökhöz folyamodhassunk, szólnak a megelőző növényvédelemről. A természetközeli játszóterek kialakításában is támaszt nyújtanak. Továbbá növénydoktor, cserebörze, fórum és számos hasznos tanács, ötlet várja a természetközeli kertészeket.

A „Természet a kertben" akció a szomszédos országban 1999-es alapítása óta mostanra az egyik legsikeresebb környezetvédelmi projektté nőtte ki magát. Sikerült elérni, hogy míg korábban a kertek hetven százalékát a tuják uralták, addig mára egyre inkább a biológiai sokrétűségre törekednek a tulajdonosok. A program keretében évente közel harmincezerszer adnak tanácsot az alsó-ausztriai kerttelefon-szolgáltatás munkatársai, számos kiadvány, szórólap, előadás és kirándulás segítségével terjesztik a biokert-gazdálkodás fogalmát.

Kétszáz természetközeli játszóteret, ötezer kiváló kertet eredményezett a projekt.

– A másik fél tapasztalataiból mindenki tanulhat – a kerítésen, de még a határon túl is. A kertészeket arról szeretnénk meggyőzni, hogy a természettel együtt, ne azzal szembefordulva műveljék kertjüket, hogy talajunkat egészségesen tarthassuk és fenntarthassuk a fajgazdagságot – fogalmazott Strassenreiter József, a Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület képviselője.

– Október 13-án Mosonmagyaróváron szervezünk a témában konferenciát. A tervek szerint az előadások mellett biotermék-bemutató is lesz – tájékoztatott Kiss Attila, a magyar egyesület alelnöke, megyei elnöke.

Egyesület a biokultúráért
A Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület 2003-ban alakult, Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye mezőgazdasági termelőit, magánszemélyeit egyesíti. Céljuk az ember és környezetének harmonikus kapcsolata, annak megőrzése és az ezzel foglalkozó társadalmi szervezetek tevékenységének összehangolása.

Mészely Réka


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határtalan (szín)ház a határon

Hegyeshalomban vendégszerepel a szekszárdi székhelyű Magyarországi Német Színház és a Temesvári… Tovább olvasom