Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Közoktatási központot terveznek

Rajka - Félmilliárdos pályázaton nyerne forrást egy oktatási centrum létrehozására Rajka. Az iskola területének bővítésével az óvoda (és esetleg a bölcsőde) is a közoktatási intézménnyel egy területre kerülne.
Jó néhány hónapja került szóba először Rajkán az a pályázati lehetőség, mellyel a helyi oktatási intézmények jövőjét szeretnék biztosítani. Egy félmilliárdos fejlesztéssel egy központba vinnék ezeket a létesítményeket. A napokban ismét testületi ülésen foglalkoztak a lehetőségekkel, s már a látványtervek is elkészültek.

Később új tornaterem

Az önkormányzat és az iskola közös pályázatának tanulmánytervét az általuk megbízott építésziroda készítette el. Ez az oktatásfejlesztési elképzelések megvalósítási lehetőségét tartalmazza az elnyerhető ötszázmilliós keretösszegből.

A Békefi-iskola a mellette lévő önkormányzati területekkel egészülhetne ki: a közoktatási központban kapna helyet az óvoda (100–120 gyerekkel) és lehetőség szerint a bölcsőde is, valamint egy konyha-étterem és a könyvtár. A jelenleg funkcionáló két tornaszobát összenyitnák, s öltözőket is építenének: hosszabb távon egy új tornaterem építésére is sor kerülhet. Az oktatási funkció ezzel a lépéssel egy területen, a falu központjában megoldható lenne.

Tíz százalék önrész

A beruházás teljes összege 500–550 millió forint lenne – bölcsőde nélkül, ugyanis erre egyelőre nincs központi forráslehetőség. Ötszázmillió forint pályázható, melyhez tíz százalék önrész szükséges, ám ennek nagyobbik részét akár a felszabaduló önkormányzati ingatlan is fedezhetné. Az önkormányzat által megbízott pályázatíró cég már dolgozik a projekten.
Érdekesség, hogy a tervek között biomasszával való fűtési rendszer beépítési lehetősége is szerepel, s többek közt – az előírásoknak megfelelően – akadálymentesített lenne az intézménykomplexum.

Egy szlovák cég is toboroz

Egy szlovák ingatlanközvetítő iroda vezetője a Kisalföldben korábban már elmondta (2007. október 6.), a Rajkára költöző szlovák állampolgároknak két éve felajánlották, hogy egy szlovák csoport is indulhatna az óvodában: ennek vezetésére egy itteni szlovák óvónő vállalkozna is.

Eközben a szomszédos szlovákiai Jarovce máris „ráhajtott" a Rajkán élő szlovákok gyermekeire: egy internetes portálon próbálja oktatási intézményeibe csalogatni őket.

Olvasóink írták

  • 1. a 2007. december 20. 18:42
    „Sohasem a külsőség számít, hanem a "belső, igazi valóság" hosszú távon!
    Akkor működnek csak igazán a dolgok.
    Mindent be lehet festeni, szépre, de a rozsda mindig alulról dolgozik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól gazdasági társaság szervezi a kultúrát

Mosonmagyaróvár - Nonprofit gazdasági társaságként működik tovább januártól a Flesch Károly… Tovább olvasom