Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Közel száz lakóval indul a kollégium

Mosonmagyaróvár - Ez idáig kilencvenöt diák iratkozott be a közelmúltban alapított mosonmagyaróvári új városi kollégiumba. Az épületben már elvégezték a szükséges karbantartási és felújítási munkák nagy részét.
Még februárban határozott a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete egy összevont, önálló városi kollégium létrehozásáról. A város fenntartásában korábban két diákszálló működött, összesen 180 férőhellyel, a Kossuth-gimnázium és a Hunyadi-középiskola kezelésében. Az elmúlt években mindkét helyen erősen csökkent a férőhely-kihasználtság, így a felesleges kapacitások fenntartása évente mintegy 24 millió forintos veszteséget okozott. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a két intézmény összevonásával egy önálló városi kollégiumot hozott létre az addig a Kossuth-gimnáziumhoz tartozó Gorkij utcai épületben.

Mára megtörtént az épület átadás-átvétele, elkészültek a felújítási, karbantartási munkálatok nagy részével is, szinte minden készen áll arra, hogy szeptembertől fogadják a gyerekeket. Az új kollégium tíz alkalmazottal működik, az intézmény mindenkit átvett, aki eddig ezen a területen dolgozott a városban. Nagy István alpolgármester lapunknak elmondta: ez idáig összesen kilencvenöten iratkoztak be az új városi kollégiumba. Ez a létszám valamivel magasabb, mint ahányan az előző években igénybe vették a kollégiumokat a városban. A Kossuth-gimnáziumból 41, a Haller-iskolából 19, a Hunyadi-iskolából 12, a piarista iskolából 2, a Bolyai-iskolából pedig egy tanuló költözik be szeptembertől az intézménybe. Rajtuk kívül az Éltes-iskolából húsz diákot fogad a kollégium. Az alpolgármester hangsúlyozta: az intézménynek van még szabad kapacitása, ezért várják a gyerekek jelentkezését. Nem csupán más településeken élő és mosonmagyaróvári iskolában tanuló diákokat vesznek fel. Szociális alapon helyi gyerekek is bekerülhetnek a kollégiumba.

Az elmúlt hetekben elvégezték az épületben a szükséges felújításokat, karbantartási munkálatokat. Elkészültek az Éltes-iskola diákjai számára kialakított szobák, ők már augusztus végén beköltözhetnek az intézménybe. A következő hetekben kicserélik a már igencsak rossz állapotban lévő kerítést, valamint már készül a kollégium új táblája is. Kialakítottak egy új klubhelyiséget, ahol egyebek mellett kiscsoportos foglalkozások is tarthatók. Rendbe tették a kollégium belső udvarát és a tervbe vett parkosítás első lépéseként kerti padokat helyeznek ki, hogy a gyerekek jó idő esetén ott tartózkodjanak. A kollégium lakói részére kialakítanak egy főzősarkot is az étkezőben. A kollégisták nem csupán itt laknak és tanulnak majd, hanem egy kidolgozott pedagógiai program alapján foglalkoznak mindenkivel. A tanulás utáni szabadidő eltöltéséhez is mindenki kedvére válogathat majd a programok közül.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határtalan (szín)ház a határon

Hegyeshalomban vendégszerepel a szekszárdi székhelyű Magyarországi Német Színház és a Temesvári… Tovább olvasom