Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Komplex tervek Ásványrárón

Ásványráró - Jachtkemping már működik, szálloda, étterem és kikötő létesülhetne még a befektetők elképzelései szerint Ásványrárón. A helyiek vízszintemelkedésben reménykednek a vízpótlásban nem érintett ásványi szigetvilágban.
A kilencvenes években a Duna elterelésének legjobban az ásványi ágrendszer látta kárát: ez a mai napig érezhető. Az 1995-ben megvalósult szigetközi vízpótló rendszer ugyanis az ásványi szigetvilág közepén ér véget.

A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány nyári társadalmi igényfelmérésén Böősy Imre polgármester elmondta: korábban a kikötőtől az Árvai-torokig négy gázlót szerettek volna kikotorni, ám végül nem kaptak rá állami forrást. Az önkormányzatnak saját terve van a helyi rehabilitációra: az Árvai-ágvég-lezárás hajózhatósága és ökológiai átjárhatósága.

Emellett szeretnék, hogy ha az Öreg-Duna medrében lévő erdőket az önkormányzat megkaphatná. A jelenlegihez képest 1,5–2 méteres vízszintemelkedésre lenne szükség a vízpótló rendszer alatti vízterekben, s a partok védelmét is fontosnak tartják. A műszaki megoldások közül a meanderezőt támogatnák.

„A nemzeti parkot a lakosság többsége valószínűleg nem támogatja, mert újabb korlátozásokat lát benne" – áll az önkormányzati összegzésben.
Ásványrárón a helyi vállalkozások, szervezetek is aktívan részt vettek az igényfelmérésben. A Dunavölgy Alapítvány a rehabilitációt tartja elsődleges céljának s a nemzeti park megvalósulását is támogatnák.

A környezetvédelemmel és vízgazdálkodással foglalkozó Vidra Kft. ügyvezető igazgatója, Juhász János szerint a térségfejlesztési koncepció a Duna rehabilitációja nélkül elképzelhetetlen. Az ásványi kikötőben lévő területükön komplex fejlesztésben gondolkodnak: szállodát, éttermet, kempinget, kikötőt építenének. Készül ezek hatástanulmánya, 2007 végére jogerős építési engedélyt remélnek.

A helyi YCA kemping jachtkikötője klubként működik. Tulajdonosa, Thomas Irmscher Bécsből indulva Bősön keresztül jut el Ásványráróra jachtján. Nem tervezi a kikötő bővítését: mivel a bécsi önkormányzatnál dolgozik, lobbizna a szigetközi nemzeti park kialakításáért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telepítés után orvhalászok

A múlt hét óta „rájárnak” a Mosoni-Duna mosoni szakaszára a rapsicok. Tovább olvasom