Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Költségvetés Jánossomorján hitel nélkül

Jánossomorján a költségvetési keret idén 927 millió 699 ezer forint, hitelfelvétel nélkül.
A főösszegeket egyaránt 927 millió 699 ezer forintban határozták meg. A tavalyi évet 76 millió 433 ezer forint pénzmaradvánnyal zárta az önkormányzat. A személyi jövedelemadó (49,584 millió forint) 2005-höz képest némi emelkedést mutat. Építményadóból 62, kommunális adóból 3, iparűzési adóból 232, gépjárműadóból 30 millió forint bevételre számítanak. Ingatlan- és telekértékesítésből 15 millió forint bevételt remélnek. Ebből már 12,3 millió forint teljesült is.

A működés kiadások a büdzsé 84 százalékát teszik ki. Ezen belül a legjelentősebb tételek a polgármesteri hivatal és a részben önállóan gazdálkodó intézmények – körzeti óvoda és iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, összevont konyha, bölcsőde, nappali szociális ellátás, művelődési ház és könyvtár – fenntartása.

A felújítások és a beruházások mértéke nem éri el a költségvetés tíz százalékát. A közutak fenntartására 31 millió forintot fordítana a testület. Ehhez ugyanilyen mértékű pályázati támogatást remélnek. Négymillió forintból felújítanák a polgármesteri hivatal tetőszerkezetét. Folytatni kívánják a körzeti általános iskola központi épületének nyílászárócseréjét. A Klafszky-tagiskola tetőcseréjére másfél millió forintot terveznek. A felújítások között szerepel a Balassi Bálint Művelődési Ház és Könyvtár tetőfelújítása is.

A 10 milliós beruházáshoz ötmilliós pályázati igényt nyújtott be az önkormányzat. Hárommillió forintból urnafalat építtetnének a pusztasomorjai temetőben, az uszodában pedig szaunát alakítanának ki, és kerítést állítanának fel négymillió forintból. Sikeres pályázat esetén biztosítanák az önrészt az ivóvízbázis kiváltásához, valamint a turisztikai és információs központ l étrehozásához. A hanságligeti településrészen 3,5 millió forintos épületfelújítást terveznek A német kisebbségi önkormányzat működését a képviselő-testület 700 ezer forinttal támogatja.

A bér- és bérjellegű kiadások a büdzsé több mint ötven százalékát teszik ki. Ezek között szerepel a közalkalmazottak és a köztisztviselők számára 4,5 százalékos béremelés április 1-jétől. Dr. Kurunczi Károly polgármester hangsúlyozta: idén is szigorú és következetes létszámgazdálkodást kell folytatniuk. A fő cél idén is az önkormányzat pénzügyi stabilitásának megőrzése hitelfelvétel nélkül.

A városatyák hosszasan tárgyalták a támogatáscélú kiadásokat, melyek együttes összege 37 millió 514 ezer forintot tesz ki. A Jánossomorjai Sportegyesületet az első félévben hatmillió forinttal támogatja a testület. A helyi televíziót üzemeltető és a helyi újságot is kiadó, a város kulturális életében meghatározó szerepet betöltő Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány működéséhez 2,7 millió forinttal járulnak hozzá. Emellett támogatják az egyéb egyesületeket, civil szervezeteket támogatási szerződés fejében. Czank Vilmos kanonok-plébános négymillió forintot kért egyházi épületek felújításához. A városatyák egyelőre kétmillió forintot szavaztak meg erre.

Az új talajterhelési díjat 180 forintban állapították meg. Március 1-jétől az ivóvíz alapdíjának mértéke nem változott, a csatornaszolgáltatásért a lakosságnak (áfa nélkül) köbméterenként 253 forintot kell fizetnie.

Pályáznak

A város pályázik a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt Közkincs Hitelprogramra, melynek keretében a volt mozi épületéből (jelenleg Kisebbségi Kulturális Központ) könyvtárat hoznának létre, biztosítva a szükséges 10 százalékos önrészt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütemterv készül az intézmények felújítására

Az önkormányzati intézmények felújítási tervéről, valamint a luxusadóról, továbbá a helyi médiumok… Tovább olvasom