Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kitárult Szabolcs előtt a világ

A nyolc éve tolószékbe kényszerült darnózseli Csizmadia Szabolcs a helyiek segítségével csatlakozhatott a világhálóra.
A nyolc éve tolószékbe kényszerült darnózseli Csizmadia Szabolcs a helyiek segítségével csatlakozhatott a világhálóra: úgy érzi, kinyílt előtte a világ. Küzdelmét nem adja fel: otthon erősít, ha teheti, templomba jár, sőt, még a politika is érdekli.

Csizmadia Szabolcs 1998 szeptemberében egy autóbalesetben fejsérülést szenvedett Novákpuszta határában. Hónapokig feküdt kómában, s szerencséjének és akaraterejének köszönhetően ébredt fel. Agysérülései miatt tolószékbe került, azóta kezelések és műtétek tucatját végezték el rajta. Mivel a mozgásközpont sérült az agyában, a huszonéves fiatalembernek fokozott izomtónusa van.

Édesanyjával balesete óta küzdenek, hogy állapota stabilizálódjon, javuljon. A legnehezebbek a téli hónapok, amikor nem nagyon tud Szabolcs kimozdulni otthonról. A harmincéves férfi nemrégiben látott meg egy kedvezményes lehetőséget, mely internetcsatlakozásra buzdított: egy alapítvány segítségét kérte, végül a helyiek összefogásának köszönhetően bekötötték Szabolcsékhoz az internetet. Édesanyja szerint azóta fia sokat változott: kinyílt előtte a világ, elfoglaltságot jelent számára a világháló. Szabolcs azt meséli: a számítógépen keresztül új barátokat szerezhet, s rengeteg hasznos információt talál. Már a politika is érdekli, véleménye van mindenről: igaz, a világháló több mint hatezres havi számlát jelent. A tolószékben ülve nemcsak elméjét, hanem testét is erősíti: a lakásba beszerelt bordásfal mellett sokat tornászik, s háromkilós súlyzóval a gyengébbik kezét erősíti. Az erősítés a tolószékére is ráférne: h ogy könnyebben tudjon közlekedni, két zselés akkumulátorra lenne most még szüksége. Azt üzeni minden sorstársának: hozzá hasonlóan küzdeni kell a gyógyulásért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szellemi potenciál térségfejlesztésre

Dr. Dóka Ottó, a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karának oktatási dékánhelyettese elmondta: megkapták a társulás stratégiai programját, melyben az ajánlott intézkedések között szerepel az egyetemmel való szorosabb kapcsolat kialakítása. Azért ültek le egy megbeszélésre kedden a kistérség képviselőivel (Török Sándorral és Széles Sándorral), hogy lássák, miként tudnak kapcsolódni ehhez a programhoz. Tovább olvasom