Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Kiszabadult a gazból a Truman gőzös

Kiszabadult a gazból a Truman gőzösSzívesen látnák a hegyeshalmiak újra régi pompájában a Truman gőzöst – mondja Fekete Tamás.
Cikkünk megjelenése után rendbe tették a 411-es mozdony környezetét.
Lapunkban a minap számoltunk be a vasúttársaság által elfeledett hegyeshalmi gőz- mozdonyról, ami a rendező pályaudvar mellett, méltatlan körülmények között, méteres gazban várt jobb sorára (Megmentőjére vár a Truman gőzös – Kisalföld, 2016. augusztus 9.).

Amint azt megírtuk, a 411-es gőzös több mint negyven éve áll már ezen a helyen, évtizedeken át gondosan karbantartották.

A Truman mozdonyok egészen a hatvanas évek végéig működtek, akkoriban kettő szolgált még Hegyeshalomban. Miután kivonták a forgalomból a gőzöst, a vasúti dolgozók rendbe tették és kiállították az utolsó hegyeshalmi 411-est. Ezt követően a mozdonyjavító üzem – vagy ahogy a helyiek hívják, fűtőház – dolgozói, Pusztai István irányításával folyamatosan karbantartották az óriási monstrumot. A vasutasok rendszeresen lefestették, gondozták a mozdonyt és környékét is. Évtizedek alatt legendássá vált a hegyeshalmi 411-es, nagyon sokan jöttek el, hogy megcsodálják.

Az elmúlt években aztán sanyarúbbá vált a gőzös sorsa. Bár a helyiek továbbra is nagy becsben tartják és gyakran megnézik, úgy tűnt, a vasúttársaság  megfeledkezett róla. Állapota egyre romlik, sok helyen felemésztette   a rozsda és már alig látszódott ki a többméteres gazból. Pedig ma már csak néhány darab lelhető fel ebből a gőzmozdonyból az országban.

A jelek szerint mégsem feledkezett meg teljesen a vasúttársaság a hegyeshalmi Truman gőzösről. Írásunk megjelenését követően  a napokban rendbe tették a mozdony környezetét, lekaszálták a rengeteg gazt.
Amint azt Fekete Tamás önkormányzati képviselőtől megtudtuk – aki maga is vasutas
és szívén viseli a gőzös sorsát –, a vasúttársaság hegyeshalmi pályafenntartási kirendeltségének munkatársai végezték el a tereprendezést a mozdony körül.

Mint mondja: a helyiek nagyon örülnek, hogy végre történt valami a gőzössel. Remélik, hogy ez csak a kezdet volt és a mozdony felújítása is megvalósul. Szívesen látnák régi pompájában kiállítva a Truman mozdonyt a vasútállomás mellett nemrég elbontott egykori laktanya helyén.
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezüst érdemkereszt a karnagynak

Magyar Ezüst Érdemkereszt állami kitüntetéssel ismerték el a magyar államalapítás ünnepe alkalmából… Tovább olvasom