Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Kisalföld Volán: a sofőr se dohányozhat

Miért kell nekem a buszon a sofőr cigifüstjét beszívnom minden alkalommal? Nem lehet húsz percet kibírni cigi nélkül? (rajkai útvonal) - kérdezte egyik Olvasónk.

Mihályka Imre, a Kisalföld Volán Zrt. személyszállítási igazgatója küldött a témában tájékoztatást lapunknak.

Eszerint: "Rajka–Mosonmagyaróvár viszonylatban egy munkanapon iskolaidőben 7 autóbusz-vezető visz járatokat. Ez a létszám a váltókkal együtt 12; közülük 5 dohányos.

Mivel konkrétum nem szerepel az SMS-ben, személyes felelősségre vonást alkalmazni nem tudtam. A buszvezetők májusi oktatásán kiemelt téma volt az autóbuszon történő dohányzás és a mobiltelefon-használatra vonatkozó szabályok áttekintése.

Az eset kapcsán mind az 5 dohányzó autóbusz-vezető figyelmét felhívtam a dohányzási tilalom betartására az autóbuszokon, továbbá fokozott ellenőrzésüket rendeltem el.

Kérjük a panaszost, hogy hasonló esetben az autóbusz rendszámának vagy a járat közlekedési napjának és időpontjának megjelölésével tegye meg bejelentését."

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. tonybacsi 2011. augusztus 23. 06:30
  „ÁLLAMILAG ENGEDÉLYEZETT,MAGYAR A MAGYAR ELLENI AKCIO!!!”
 • 33. Lókupec 2011. július 25. 16:07
  „Én tőlem dohányozhat, akár telefonáljon is. De kedves buszsofőr néni ha headsettel telefonál egész nap ne rángasson annyira az a busz mer durci leszek.”
 • 32. igazságmondó 2011. július 21. 11:59
  „Ma reggel fél 7 után 23-as Busz győrben......cigiszag ......és a sofőr legalább 70-nel ment.”
 • 31. farvik 2011. július 14. 21:30
  „<moderálva>”
 • 30. farvik 2011. július 14. 21:29
  „<moderálva>”
 • 29. Dwatson 2011. július 05. 22:49
  „Tanítási időben szoktam a <moderálva> utazni,amin az egyik sofőr(a fiatalabb kopaszodó)rendszeresen az utastérben dohányzik,és alpári stílusban beszél.”
 • 28. Star-Spangled 2011. július 05. 22:30
  „Azonnali hatalyal ki kellene rugni! <moderálva>”
 • 27. megmondó 2011. július 05. 21:58
  „#26!

  Nem szokásom a felesleges dolgokról vitazkozni, DE ezt most leírnám:
  Téged mi a francért zavar az, hogy a sofőr beszélget-e valakivel ha Te épségben elérsz az úticélodig, stb.
  Elmondanék egy történetet: 23-as autóbusz, Győr helyi járat, menetidő 30 perc. Indulás Marcalvárosból, beszélgetek egy ismerős sofőrrel, elindulunk. (Hozzáteszem a sofőr profi és főképp a vezetésre figyel, nem mindig rám! A menetidő 10. percénél járunk, mikor egy vénasszony odajön a sofőrfülke mellé és gúnyosan elkezd kérdezősködni, később csúnyán beszélni, HOGY: "Ez a busz azért nem ér be 10 perc alatt a városba, mert Önök egymással beszélgetnek. Hiszen Győrből Gönyűre előbb kiér a távolsági busz."
  Megjegyzem, 29 perces menetidővel beértünk a városba, a vénasszony leszállt a belvárosba és nagy mozdulatokkal elővett egy tollat és egy papírdarabot a táskájából és felírta a járatszámot, rendszámot...
  Tovább nem írom le a történetet, de a vénasszony eléggé szépen beégett...

  NE törődjön a kedves utas azzal, hogy a sofőr mit csinál, ADDIG amíg teleszemeteled a buszt, összeszotyolázol mindent, összefirkálod az üléseket, hangoskodsz, kiabálsz a buszon, paraszt és flegma vagy a sofőrrel, és ha nem kell Miattad a 10 perces kiállási időben a buszt takarítgatni, felmosni, a telepre vinni mert egy nemiszervet firkáltál a busz oldalára, vagy Újvárosban a <moderálva> megdobálod kővel a buszt!
  HA ez mind nem lesz, akkor reklamáljon a kedves utas azért ha egy buszsofőr beszélget, SMSezik, telefonál, VAGY ÉPPEN ESZIK útközben, MIATTAD, mert a kiállási időben a TE mocskodat takarította a buszvégállomáson, zabálás helyett!
  H”
 • 26. farvik 2011. július 05. 19:34
  „Előrebocsátom, hogy minden tiszteletem a felelősségteljes, nehéz munkát végző buszsofőröknek. Volna azonban egy észrevételem, illetve kérdésem. Szinte minden járaton ott a szöveg vagy a rajzos tábla, aminek értelmében a sofőrrel menet közben nem szabad beszélgetni. Ez a kollégákra, a sofőr kedves ismerőseire nem igaz? Sokszor előfordul, hogy a buszállomástól az úticélomig, - jó fél óra, - végigbeszélgeti a vezető és egy másik, mellette álló sofőr vagy ismerőse az utat.Olyan is előfordult, hogy egy fiatal sofőr mellett a fruska beszélgetés hevében egy kanyarban majdnem a sofőr ölébe esett/feküdt. Amikor szóltam, úgy nézett rám a csajszi, mint a véres késre... Ha tévedek, akkor a kis tábla kétségtelenül azt jelenti, hogy a sofőr és az utas nem adhat ki ultrahangot egymás irányába, vagy esetleg tilos a vezetőnek és az utasnak egymásra köpködni...”
 • 25. koponya1 2011. július 05. 18:50
  „Kftimi Mit dolgozol?”
 • 24. Babenko 2011. július 05. 17:54
  „Kftimi! Szerintem ülj fel egy ilyen picurka buszra, mi meg bepakolunk mögéd ötven embert és kanyarodj fel vele a révfalusi hídra. Én meg, vagy valaki más, odaállok a zebrához és majd jól átgyalogolok előtted. Mert elsőbbségem nekem van. Kit érdekel a böhöm járgány meg az ötven ember? Kit érdekel a feszült, hétfelé figyelő sofőr.”
 • 23. .viki27. 2011. július 05. 17:21
  „Miért kell mindig a másikkal foglalkozni? Rengeteg ember ért már az autóbusz vezetéshez is holott lehet jogosítványa sincs.Sajnos minden ember csak saját magával van elfoglalva nem törődve a másik ember gondjával bajával.Én nem dohányzom mégsem zavar a dohányfüst főleg ott ahol ahol el van zárva a fülke!Ez megint semmi más mint hiszti!
  Régebben nem volt ellenséges hangulat dohányzó nem dohányzók között,sőt a távolsági buszokon lehetett dohányozni az utasoknak is.Ez most a divat mindenbe belekötni amit más csinál!Meg lehet próbálni az autóbusz vezetést szerintem van felvétel egész nap a várost járni sok ügyefogyott autóst elviselni csúszós úton biztonságosan szállítani az utasokat ki bírni rengeteg emberi butaságot.Mert mindíg az utasnak van igaza akkor is ha nincs.Szálljatok magatokba emberek és ne mindig mással foglalkozzatok mindenkinek van baja nem kevés!Nem vagyok busz söfőr csak becsülöm Őket!”
 • 22. Olajos 2011. július 05. 16:27
  „Nos gyerekek! Olvasom ezt a sok blamázst a biztonsági övről, a cigiről, a büdös emberekről meg mindenről ami eszetekbe jutott és le találtatok írni. Nekem ezekhez csak kettő hozzáfűzésem van.
  1. A tolerancia az zéró mindegyikőtökben.
  2. Senki sem tökéletes.
  3. Szólni kellett volna az autóbusz vezetőnek a dohányzás abbahagyása végett.
  4. Amíg <moderálva> az utasok a buszt szeméttel, rágóval és !!! sörösdobozzal !!! ételmaradékkal, telefonál vezetés közben rúzsozza magát,nem áll meg a zebrán , eszik vezetés közben, és még lehetne folytatni a sort,addig mindenki nézzen magába és mindenki kussoljon! Ha minden a <moderálva> telefonálgatnák a főnökeiteknek, hogy éppen mi nem tetszik, ( menstruáció, nemi aktus elmaradásából vagy sikertelen teljesítéséből adódó stressz miatt ) akkor nem hiszem, hogy ti ezt mosolyogva tolerálnátok.
  Na haaaaj! :)”
 • 21. Goldman 2011. július 05. 15:55
  „Zebra az állatkertben van meg a szavannán.
  Totya írásai tetszettek :)
  Az egészhez azt akarom hozzáfűzni, hogy az itteniek közül sokan elmehetnének egy hétre (ingyen) figyelve a buszvezető ténykedését és az utasok viselkedését. A környezeti dolgokat is figyelembe véve, miközben a buszvezető vagy hozzáértő volános alkalmazott magyarázna és felhívná a figyelmet olyan dolgokra, amit egyébként észre sem venne, mint utas talán másképpen látna dolgokat.
  Az igaz, hogy dohányozni tilos, de 1-eske nézz utána a kresznek sürgősen.”
 • 20. tiger1 2011. július 05. 15:44
  „Madarász! Látom figyelmesen elolvasod a hozzászólásokat..
  A híd lábánál úgy tudsz felkanyarodni,hogy áttérsz a szemközti sávba.
  A szemből érkező autós meg letojva nem áll meg és te ott állsz a zebrán mert ugyebár jobbra máshogy nem látsz el. Próbáld ki okostojás. Tudod hány olyan zebra van Győrbe meg máshol ahol csak úgy tudsz körülnézni,hogy megállsz a zebrán? Küldök kereszteződések privibe ha érdekel a téma.”
 • 19. Madarász 2011. július 05. 15:31
  „11. Forgalmi okból a zebra előtt lehet megállni, nem rajta...

  17. A zebrák egy része lámpás, így is, úgy is át kell engednie a gyalogost.”
 • 18. Totya 2011. július 05. 15:18
  „Annyira jó utasnak lenni évről-évre emelkedő árak mellett ritkított járatokkal dugig utasokkal szaglászni a körülöttem lévőket, hogy több évre előre vennék bérletet! Ezek az új buszok is annyira korszerűek, csak éppen fele annyian férünk fel és kétszer annyian várunk rá csúcsidőben. A sofőr kiabál valami autóssal, aki szemtelen volt, holott a sofőr éppen az előbb volt szemtelen egy másik helyzetben. Igaz, ha nem lett volna szemtelen akkor még egy pirost ki kéne várnunk, amiből már eddig is kijutott a reggeli csúcsban. Egyes utasok jogosnak vélik megreklamálni, hogy a sofőr nem nyitotta ki elől az ajtót a leszállóknak, mert az utasoknak nincs annyi sütnivalója, hogy felszállás után hátramenjenek, míg ha kinyitja elől a felszállók nem engedik le a leszállókat. Igaz hátul pár fiatal menőzik és obszcénül fennhangon beszélget. Nem olyan jó mellettük utazni, de a bátrabbak megteszik.
  Tényleg annyira jó ilyen egészséges társadalomban dolgozni és dolgozni járni nap, mint nap, mégis élni kell valahogy és valahol!”
 • 17. Totya 2011. július 05. 15:01
  „De szép is lenne betartva a szabályokat elengedni a sok málé gyalogost a zebrán, aki képes lelépni egy busz elé, csak mert neki joga van korzózni az úton. 50 ember díszpáholyból nézi majd a ráérős sétafikálását. Tényleg nagyon tartható a menetrend elengedett gyalogosokkal (számoljátok össze hány zebra van és ebből hánynál el is kéne engedni a gyalogost), állandó útépítésekkel, szabálytalanul parkoló autók miatt útszűkületekkel, rosszul beállított lámpákkal, meséből idecsöppent tökörésző autósokkal, zöldre 5 mp-es késéssel indulókkal, mindenhova lámpát, vagy körforgalmat kirakó városban, ahol használni sokan nem is tudják a körforgalmat. Szerintem próbáljátok ki milyen jó dolog a sok türelmes és kicsit sem frusztrált embert fuvarozni úgy, hogy évről-évre egyre könnyebben jövünk ki a fizetésünkből, az emberek meg annyira megértőek és előrelátóak és képesek a másik helyzetébe képzelni magukat, hogy csak na!
  Ezt csak azért írtam, hogy képzeljétek bele a másik helyzetébe magatokat, ahogyan az utasokra füstülő sofőrnek is ez lenne a dolga.”
 • 16. Fussforest 2011. július 05. 14:38
  „Persze én is biztos hibázom a munkámban, olyan nincs, hogy valaki 100%-ban ellátja a munkáját! Meg egy csomó személygépkocsi vezető telefonál, nem kapcsolja be az övt, átmegy a piroson, veszélyezteti mások életét, stb.
  Egy hivatásos soförnek példát kéne mutatni, és betartani a szabályokat! Egy csomó autós róluk vesz példát! Ha nekik szabad nekünk is alapon!”
 • 15. Julianusz 2011. július 05. 13:11
  „Nagyon jó megoldásnak tartanám a sofőr-utas párharc mérlegelésére, hogy bekameráznának egy egy távolsági, helyközi, v helyijáratu buszt, és egy egy napját rögzítenék, majt kielemeznék egy egy tanfolyam keretében vezérekkel együtt, hogy adott esetben mit is kellett volna tenni pl a sofőrnek. Pl megvárni a futó utast, v betartani a menetidőt, mert ugye ezesetben percekről van szó. Pecsételni a nyugdíjasszelvényre, amit kb 5 perc míg előbányász az utas, mert nem gondolta, hogy egy "bunkó"buszsofőr belepecsétel, mert a másik, a rendes, az csak mosolyog, és azt mondja, hagyja csak.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Padot törtek az izmok Mosonmagyaróváron - Fotó

"Szégyen és gyalázat... Mosonmagyaróvár hétfő reggel" - írta röviden olvasónk az összetört pad… Tovább olvasom