Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Kis kastélytörténet

Hamarosan új gazdára talál Újrónafő egyik nevezetessége, a nagy múltra visszatekintő kastélya. A szebb időket is látott patinás épületben most még a mosonmagyaróvári Karolina Kórház pulmonológiai osztálya működik.
Új gazdára várva: A kastély épülete igen lepusztult állapotban van. A kórtermek kifestésén túl felújítás nem nagyon történt az elmúlt időszakban.
A közelgő kórház-rekonstrukció egyik eleme többek közt az is, hogy ezt az intézetet is a városba költöztetik, így a már erősen leromlott állagú épületet hamarosan eladják.

A tizenhárom

rózsás szoba


Az újrónafői kastély története az 1800-as évek utolsó negyedéig nyúlik vissza. Ebben az időben vásárolta meg báró Götz Gyula a mosonszolnoki németség tulajdonában lévő 1600 katasztrális hold területet, ahol Rónafőpuszta elnevezéssel telepet alapított. Istállókat, cselédházakat és egy nagy kastélyt kezdett építeni a birtokon. A báró halála után – az 1890-es években – Somogyi Dezső tulajdonába került a patinás épület, ő épített hozzá egy hátsó szárnyat, majd a hat meglévő cselédház mellé még kettőt. A kastélyban harminckét szoba volt, közülük egy, a Trianon terem kimagaslott méretével. A korabeli leírások alapján, a falakon körben beépített vitrinek voltak, minden szekrényt egy-egy szoborszerű figurális díszítmény választott el egymástól, középen egy

óriási ovális asztal, körülötte nehéz székekkel. A kisebb szobák a falukon lévő tapéta színéről kapták a nevüket. Tizenhárom szoba egy-egy rózsáról kapta nevét, mivel falukat rózsás tapéta borította. Annak idején az a szóbeszéd járta, hogy mind a tizenhárom helyiségben egy-egy hölgy lakott, akiknek a vendégek szórakoztatása volt a feladatuk.

Kártyán veszítette el

A legendák övezte földesúr birtokát egy kártyacsatában vesztette el az 1920-as években. Ezután a kastélyra komorabb idők jártak. Fokozatosan mindent elvittek, ami leszerelhető volt és egykettőre csődbe jutott a gazdaság. 1932 körül a Földhitel Intézet tulajdonába került a birtok. A felparcellázott területre kétszáz hajdúböszörményi családot telepítettek a ’ 40-es évek magyarosítása jegyében.

Három kórházi részlegen

Az egykori kastélyban már évtizedek óta a mosonmagyaróvári Karolina kórház pulmonológiai osztálya működik. A most kezdődő kórház-rekonstrukció után azonban az intézet kiköltözik az ódon falak közül és a legendás birtokot értékesítik. Jelenleg három részlegen, a tüdő-, az általános krónikus, valamint a múlt évben kialakított ápolási osztályon összesen hetven beteget tudnak itt fogadni. Dr. Szalai Zsuzsanna osztályvezető főorvos már több éve irányítja az intézetet, és mint mondja, munkatársaival együtt szeret ebben a kellemes környezetben dolgozni.
– Sajnos a kastély épülete igen lepusztult állapotban van. A kórtermek kifestésén túl felújítás nem nagyon történt az elmúlt időszakban, leszámítva a manzárdfolyosón újonnan kialakított ápolási osztályt. Mindezek ellenére visszajáró betegeink elégedettek mind a hellyel, mind pedig az ellátással. A kórház-rekonstrukció utáni átköltözéssel sokkal korszerűbb körülmények közt dolgozhatunk majd, de sajnáljuk itt hagyni ezt a kellemes környezetet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bartha Lajos száz éve

A mosonmagyaróvári Timföld és Műkorund Részvénytársaság bejáratánál a gyár néhai vezetője, üzembe… Tovább olvasom