Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Kimle mellett már Károlyháza is szerepel a vasúti menetrendben

Régi vágya teljesülhet Károlyházának: a Kimlétől való leválásuk után tizenöt évvel végre kiírhatják a település nevét a helyi vasútállomáson. Erre a december 10-i menetrendváltozásig kell még várniuk.
A napokban írtunk arról, hogy másfél évtizede annak, hogy Károlyháza levált a szomszédos Kimléről (Kisalföld, 2017. január 31., "Tizenöt éve az ismeretlenbe ugrottak"). Bár Szép Károly polgármester szerint a különválás elé nem állítottak akadályokat, az rendben lezajlott,  hiányérzetük azonban maradt a károlyházaiaknak...
A 2017. december 10-i menetrendváltástól kezdve már az új név szerepel a MÁV-Start üzletszabályzatában, a menetrendi keresőkben.

A helyi vasútállomáson ugyanis azóta is csak a Kimle felirat szerepel, akárcsak a menetrendben és a vonaton. Ez a helyismerettel nem rendelkező utasoknak minden bizonnyal sok fejfájást okozott, okoz. Egyszer ezt magunk is megtapasztaltuk, hogy egy kimlei rendezvényre igyekvő budapesti férfi ingerülten és csalódottan vette tudomásul, hogy a jelzett vasútállomásról még kilométereket kell gyalogolnia hatalmas csomagokkal. A károlyházai polgármester szerint egyéb adminisztrációs gondok is születtek ebből az áldatlan helyzetből. 

– Több próbálkozásunk is volt arra, hogy kikerüljön Károlyháza neve a vasútállomáson, de ezek sorra kudarcba fulladtak. Volt, hogy azt a választ kaptam, hogy az nem indokolt. Kényszermegoldásként a saját területünkön írtuk ki a település nevét. Már-már azt hittem, hogy ez a változtatás lesz az egyik soha nem teljesíthető választási ígéretem... – magyarázza a faluvezető, hozzátéve, hogy lassan belenyugodtak és megszokták a helyiek is ezt a helyzetet.

A falu tízéves évfordulóján, egy emlékmű felállításakor is a polgármester "mint egy el nem végzett feladatról" beszélt erről. Szép Károlyt Nagy István, a térség országgyűlési képviselője tavaly év végén értesítette, hogy végre megoldódni látszik az ügy. 

A témában kerestük a vasúttársaságot, hogy mikor írhatják ki először Károlyháza nevét és milyen formában. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága tájékoztatása szerint a Földrajzinév-bizottság  mint ebben illetékes szervezet döntött a Kimle vasútállomás név helyett a Kimle-Károlyháza név használatáról. Ennek alapján a 2017. december 10-i menetrendváltástól kezdve már az új név szerepel a MÁV-Start üzletszabályzatában, a menetrendi keresőkben.

Ezzel egyidejűleg lecserélik az állomásnévtáblákat, illetve a hangosbemondó-szövegkönyvekben, fedélzeti utastájékoztatói rendszerben is a Kimle-Károlyháza név szerepel majd. 

A károlyházai vasútállomáson is érdeklődtünk az utasoktól: a helyiek örülnek a változásnak, de a megkérdezett kimleieknek sincs ellene kifogásuk. Egy kimlei édesapa, aki a Pécsre tartó lányát kísérte ki a vonatra, megjegyezte: a Kimlén élőknek ennél sokkal nagyobb gond, hogy nem minden járatra van buszos összeköttetés a két falu között. 

A Kimle-tábla mellé decemberben a Károlyháza név is kikerül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőségi élelem jár a vadaknak

Az utóbbi évek enyhe telei után az idei tél hosszúsága és rekordhidegei miatt a helyi vadászoknak még több figyelmet kellett fordítaniuk a vadállomány ellátására. Tovább olvasom