Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 10°C Még több cikk.

Kiállítás nyílik a Hansági Múzeumban vitéz Harmath Lajosról

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Pro Urbe díjas alapítójára, vitéz Harmath Lajosra kiállítás keretében emlékeznek ,,Magyarnak lenni: Büszke gyönyörűség!" címmel.
A Szent László Hadosztály egykori századparancsnoka, vitéz Harmath Lajos hagyatéka 2015-ben bekövetkezett halála után került a város tulajdonába.

– Harmath Lajos halála után fia adta át a több dobozból álló hagyatékot. Tavaly márciustól kezdtem el az anyag feldolgozását, azzal a céllal, hogy „Magyarnak lenni: Büszke gyönyörűség!" címmel emléktárlatot állítsunk össze a Vitézi Rend székkapitányáról és a mosonmagyaróvári tejüzem főművezetőjéről. Akit nem volt szerencsém ismerni, ám így objektíven vizsgálhattam ezt a nem mindennapi életművet – tudjuk meg Tóth Mátétól, a Hansági Múzeum történészétől, a kiállítás kurátorától. 
 

Ejtőernyősök gyakorlaton - a háttérben vitéz Harmath Lajos fotója pápai bajtársairól.
Ejtőernyősök gyakorlaton – a háttérben vitéz Harmath Lajos fotója pápai bajtársairól.

A tárlat alcíme – „Bölcsőtől a koporsóig" – is jelzi, hogy születésétől haláláig mutatják be életét, annak három korszakát. Harmath Lajos 1922-ben Gyömörén született postamester édesanya és csendőrtiszthelyettes édesapa gyermekeként. A pápai bencés gimnáziumban, a győri 16. gyalogezredben, majd Közép-Európa leghíresebb katonai akadémiáján, a Ludovikán is kiemelkedő eredményekkel végzett. Innen vezetett az útja a frontra századparancsnok-helyettesi beosztásban. Ejtőernyősként mindig ott vetették be, ahol legnagyobb volt a baj. 1944. karácsony másnapján Környénél sebesült meg a válla és a dereka ellenséges aknatűzben. 1945 májusában esett fogságba Graz mellett, ahonnan hazatérve egykori horthysta katonatisztként B listázták. 
Így a megálmodott katonai pályafutás helyett a Mosonmagyaróvári Tejüzemnél kannamosó segédmunkásként kezdte s – végigjárva a szamárlétrát – főművezetőként ment nyugdíjba. A sajtgyártásban nevéhez fűződött két újítás, a Lajta sajt és a Szigetközi csemege technológiájának kidolgozása. 

Idős kora ellenére a rendszerváltást követő években is aktív maradt. Megszervezte a megyében a Vitézi Rendet, melynek székkapitánya lett. 1998-ban létrehozta a Honvéd Hagyományőrző Egyesületet. Áldozatos munkáját számos kitüntetéssel ismerték el. 

A kiállításon megtekinthetőek a korabeli tejgyártás használati tárgyai éppúgy, mint a második világháborús ejtőernyős-felszerelések és fegyverek. Érdekesség az a fényképalbum, amelyben Harmath Lajos által készített fotókat is láthatunk. 
Tárlatvezetés

A Múzeumi esték keretében február 14-én, csütörtökön délután 5 órakor a Mosonvármegyei Múzeumban tárlatvezetéssel egybekötött előadást tart Tóth Máté.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken ismét diplomaosztót tartottak Mosonmagyaróváron

Pénteken ismét diplomaosztót tartottak Mosonmagyaróváron
Pénteken ismét diplomaosztót tartottak a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és… Tovább olvasom