Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kevesebb határsértő, változó módszerek

Az elmúlt évben szinte nem múlt el úgy nap, hogy ne találtak volna a határőrök legalább egy tucat ilyen hamis okmányt.

A határőrség folyamatos erőfeszítéseinek köszönhetően mára szinte teljesen eltűntek a hamis olasz tartózkodási engedéllyel Nyugat-Európába utazni próbáló ukránok a hegyeshalmi átkelőn. Az elmúlt évben szinte nem múlt el úgy nap, hogy ne találtak volna a határőrök legalább egy tucat ilyen hamis okmányt.

Az elmúlt időszakban szinte teljes iparág alakult az illegálisan Nyugatra igyekvő, főként ukrán és moldáv állampolgárok segítésére a hegyeshalmi határátkelő környékén.

A határőrség – a társszervekkel közösen – összehangolt akciókkal igyekezett visszaszorítani az egyre nagyobb számban fölbukkanó határsértőket. Folyamatosan tartanak idegenrendészeti ellenőrzéseket, nem csupán a határátkelő környékén, hanem a közeli szálláshelyeken, parkolókban és a benzinkutaknál is.

Újszászi Zsolt alezredes, a hegyeshalmi határrendészeti kirendeltség vezetője a Kisalföldnek elmondta: elsősorban az ukrán és moldáv állampolgárok jelentenek problémát. Számukra nem adottak a beutazás feltételei a schengeni országokba. A migránsok jelentős része tudja ezt, ám mégis elutaznak az osztrák határ közelébe, s megpróbálnak valamilyen módon átjutni. Az egyik legjellemzőbb módszer az olasz tartózkodási engedély hamisítása volt, mivel ezt a legkönnyebb előállítani. Az elmúlt évben több alkalommal is előfordult, hogy egy hétvége alatt száznál is több határsértőt fogtak hamis olasz tartózkodási engedéllyel. A határőrök találkoztak már rendkívül primitív fénymásolatokkal, ám léteznek nehezen leleplezhető, professzionális hamisítványok is.
Az elmúlt évben Hegyeshalomnál mintegy kétezer-hatszáz ukrán határsértőt fogtak, akiknek a többsége hamis olasz tartózkodási engedéllyel próbálkozott. A határőrség nagy erőket mozgatott meg ezek felszámolására, folyamatosan követték a hamisítási módokat és tartották a kapcsolatot az olasz, osztrák és ukrán hatóságokkal. Ennek eredményeként mára jelentős mértékben visszaesett ezeknek a hamis papíroknak a száma. Idén ez idáig alig egytucatnyival találkoztak a határőrök.

A határsértők száma is csökkent némileg az elmúlt év hasonló időszakához képest, hiszen míg tavaly május közepéig 775 ukrán próbált meg illegálisan átkelni a határon Hegyeshalomnál, addig idén eddig 660 ilyen eset volt.

Az elkövetés módja viszont lényegesen változott. Hamis olasz tartózkodási engedéllyel szinte már senki sem próbálkozik. A legkedveltebb módszer most a fényképcserés útlevél, de sokan próbálnak meg járművekben megbújva vagy átkelő közelében, a zöldhatáron átjutni Ausztriába.

A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően a határközeli szálláshelyekről is szinte teljesen eltűntek azok az ukránok, akik korábban itt várták a megfelelő alkalmat arra, hogy illegálisan átjussanak a határon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lehető legkíméletesebb beavatkozás szükséges

A mosonmagyaróvári kórház adósságcsökkentő intézkedési tervében a labordiagnosztika funkcionális privatizációja szerepel. Az alpolgármester szerint az osztályösszevonásokról és az ágyszámok átcsoportosításáról olyan koncepció kell, mely „a legkisebb konfliktussal jár". Az igazgató az adható pótlékok részt visszavonta a szerződésből, az érdekképviselet jogi útra terelné az ügyet. Tovább olvasom