Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

Kevesebb diák jut munkához

Mosonmagyaróvár - Harminc százalékkal több diák keresi fel idén a Pannon Work mosonmagyaróvári kirendeltségét tavalyhoz képest, viszont a munkalehetőségek száma ugyancsak egyharmadával csökkent.

Kiszámíthatatlanság és bizonytalanság jellemzi a munkaerőpiacon a diákmunkát is idén. Egyre több fiatal érzi úgy, hogy zsebpénzét kiegészítené saját keresetével, főként a nyári vakáció idején.

– Sok fiatal érdeklődik nálunk a munkalehetőségekről, körülbelül harminc százalékkal többen regisztráltak idén, mint tavaly. Ezzel szemben a munkáltatók részéről csökkent a kereslet ugyancsak harminc százalékkal – világosít fel Bozi Arnold, a Pannon-Work mosonmagyaróvári kirendeltségének vezetője.

Elmondta: a diákmunkát a kiszámíthatatlanság jellemzi. Ennek elsődleges oka a bizonytalan gazdasági helyzet. Igaz, az idén viszont többször is előfordult, hogy a cég partnerei egyik nap azt mondták, nincs igény a diákmunkára, míg másnap jelentkeztek, hogy kérnek fiatalokat, mert váratlan megrendelésük érkezett. Ha a vállalkozók időszakos munkát kapnak, ez esetben nekik kedvezőbb, ha ezeket a feladatokat diákokkal teljesítik.

– Nagyon nehéz előre tervezni és látni, hogy hogyan alakul a 2009-es év.

Czenki Krisztián (17) regisztrál a Pannon Work mosonmagyaróvári irodájában, Sápi Krisztián (20) már talált munkát.
Czenki Krisztián (17) regisztrál a Pannon Work mosonmagyaróvári irodájában, Sápi Henrik (20) már talált munkát.

Továbbra is a partnereinktől függünk, vagyis amennyiben tudnak nekünk feladato(ka)t adni, úgy segítünk diák tagjainknak. A fiataloknak egyébként a korábbi években már jól megszokott munkalehetőségeket – mint a csomagolás, összeszerelés, adminisztrációs munka – ajánljuk – hangsúlyozza a kirendeltségvezető. A 15–16 évesek kevesebb eséllyel indulnak, a munkaadók főként a 17–18 éves korosztályt preferálják. A három műszakos munkakörökben csak nagykorúakat alkalmazhatnak. A fiatalok diákmunkával megkereshetik a minimálbért, de a munka nehézségétől függően ennél akár jóval többet is. Óránként minimálisan bruttó 411 forintot fizet a munkáltató cég.

A fiatalok diákmunkával megkereshetik a minimálbért, de a munka nehézségétől függően ennél akár jóval többet is.

Bozi Arnold arra biztatja azokat a diákokat, akik még a szünidő ideje alatt szívesen dolgoznának, hogy regisztráljanak. Azok a fiatalok, akik júliusban vállalnak munkát, a következő hónapban inkább nyaralásra költik a pénzüket.

A 17 éves Czenki Krisztián tavaly sem tétlenkedett, diákmunkával mintegy százötvenezer forintot keresett árufeltöltőként, amit aztán ruhák és tanszerek vásárlására fordított. Látogatásunkkor éppen regisztrált a Pannon-Work mosonmagyaróvári kirendeltségénél.


Regisztráció diákmunkára

A diákok nyári szünidőben 15 éves kortól dolgozhatnak. Aki regisztrál, csak az ad esélyt magának, hogy munkát is találjon. Az adatlap kitöltése körülbelül tíz perc: fel kell tüntetni, milyen időszakban szeretne a fiatal munkát vállalni, személyes adatok mellett elérhetőséget kérnek, és azt is be kell írni, hogy milyen jellegű munkakörben szeretnének dolgozni. Érdemes a regisztráció után többször is érdeklődni a lehetőségekről, így nagyobb az esély a munkavállalásra.

Olvasóink írták

 • 6. invektus 2009. július 24. 17:40
  „DIÁK MUNKA ?! JÓ ÉS SZÉP DOLOG DE SAJNOS A LEGTÖBB DIÁK CSAK UNALOMBOL MEGY EL DIÁK MUNKÁRA :(
  (VAGY LEHET HOGY CSAK ÉN VOLTAM ROSSZIDŐBEN ROSSZ HELYEN ?
  AZT REMÉLEM MINDENKI TUDJA HOGY NÉHÁNY BEVÁSÁRLÓ KÖSZPONT DIÁKOKAT ALKALMAZ MINT !!!!!!!!!!!
  ÁR ELLENŐRZŐ KOLEGA !!!!!
  ez mind jó és szép :)
  csak az a baj ezekbe a tulbuzgo kolegákba hogy !!,, NEM MONDOM nem kérdezik meg azt a dolgozot aki pl pont azon a részlegen dolgozik :(
  ÁRCÉDULA LEVÉVE HA ÜRES A POLC ,, MIRE AZ OTT DOLGOZÓ FELTÖLTENÉ A POLCOT MERT LEHET HOGY AZ ÁRÚ PONT 2 PERCE JŐTT :):)
  ÉS AZ ÁRUFELTŐLTŐ FELTŐLTI AZ ERUT ELMEG ISMÉTT HOGY NYOMTASSON ÁRCÉDULÁT
  A KEDVES VEVŐ !!
  MEG MÁR OTT VAN A PANASZÁVAL HOGY A CSIRKEMEL FILÉ HEZ CSAK 290 FT VOLT KI IRVA
  A KASSZA MEG 899 FT OT ÜTÖTT BE .

  ÉS MI EBŐL A TANULSÁG ??
  (hát persze hogy az árufeltöltöt baszákmeg !!!!!!!!!! :(”
 • 5. Henry88 2009. július 23. 23:27
  „Köszönöm a korrekciót! :-)”
 • 4. Henry88 2009. július 22. 19:12
  „Kedves Hölgyem, azzal a szép nagy drága fényképezőgéppel...!
  Igaz nem volt sem most, sem korábban időnk és alkalmunk arra, hogy megismerjük egymást és bár engem személy szerint nem zavar és nem is bánt ez az apró hiba, de a saját érdekében javaslom, hogy jobban ügyeljen a precízitásra és a pontosságra, hiszen ez a szakmája/foglalkozása! Én csak felszolgáló/vendéglátós végzettséggel rendelkezem, de rám is furcsán néznének, ha előbb a számlát vinném és csak utána foglalkoznék a kedves vendéggel! Ha már munkáról van szó; szerintem azért mindenkinek a "saját korlátain belül" a lehető legjobb teljesítményt kellene nyújtania ebben a kellemetlen, válságos időszakban a munkája megőrzése érdekében, mert minden munkára több tíz ember jut és ha az embernek csak nincs különleges protekciója akkor ebben az esetben jobb, ha különösen odafigyelünk ezekre a dolgokra! Kérem ne vegye tolakodásnak ezt a kis hozzászólásomat! :-)

  Tisztelettel: SÁPI HENRIK”
 • 3. santiago 2009. július 22. 14:52
  „Kedves Sápi Krisztián...Mi tudjuk, hogy Henrik vagy :D”
 • 2. renato90 2009. július 22. 12:23
  „Kedves bbsc!
  Az bruttó 411 Ft, mivel abból is von le az állam 1,5% adót, tehát a Kisalföld jól írta. És én biztosan tudom, hiszen én is dolgoztam a PannonWorknél.”
 • 1. bbsc 2009. július 22. 11:41
  „Mikor fogják fel az nem bruttó 411 Ft hanem nettó 411 Ft szép is lenne ha bruttó lenne akkor már 350 Ft környékét súrolná.Szerintem jobban nézenek máskor utánna mielött hülyeséget írnának.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberben választanak polgármestert

Mecsér - Lassan egy hónapja, hogy életét vesztette Mecsér első embere, Gerháth Zoltán. A településen… Tovább olvasom