Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Kétszázötvenkét tulajdonossal is gazdátlanul

Jánossomorja - A pusztasomorjai városrészben a kiserdőt szabadidőparkká alakítanák át s gondoznák is. A ma igen elhanyagolt területen több mint kétszázötven tulajdonos osztozik. A rendezést patthelyzet nehezíti.
A helyi önkormányzat a pusztasomorjai városrészen, a ma igen elhanyagolt képet festő kiserdőben egy pihenő- és szabadidőparkot tervezett, amelyre akár pályázni is lehetne. Gondot jelent azonban, hogy a több mint kéthektáros területen 252 tulajdonos osztozik. Ugyan az önkormányzat az egyik legnagyobb tulajdonos közel négyezer négyzetméterrel, de vannak olyan magánszemélyek, akik csak néhány négyzetmétert birtokolnak, mások több százat, de azt is megosztva. A közös fellépést nehezíti, hogy a tulajdonosok közül sokan elszármaztak Bécsbe, Amerikába vagy akár Brazíliába, Ausztráliába. Februárban már összehívták egyszer a birtokosokat, akkor nem sikerült előrelépni. A bizalmatlanság mára sem szűnt meg, így a keddi fórum után maradt a patthelyzet.

Első lépések. A jánossomorjai Társaskör tagjai a kiserdőben két faasztalt helyeznek el pihenőpadokkal.
Első lépések. A jánossomorjai Társaskör tagjai a kiserdőben két faasztalt helyeznek el pihenőpadokkal.

– Az 1860-as években a területnek már 68 tulajdonosa volt, azóta ez megsokszorozódott. Agyagbánya volt, idővel azonban beerdősült, sokáig kézilabda– és tekepálya is volt itt – tájékoztatott Balsay Sándor, aki nemcsak képviselőként, hanem erdészként is felkarolta a terület sorsát. A keddi fórumon megfogalmazódott: sokan ragaszkodnak a földjükhöz, még ha forgalomképtelen is, de volt olyan is, aki megválna tőle. Igaz, csak úgy, ha az önkormányzat fizet érte.

A terület állapota egyre romlik: sokan illegális szemétlerakóként használják, a kiöregedett fák akár életveszélyesek is lehetnek az arra járókra. A régi gyalogutat már járhatóvá tették, a kirándulóknak pihenőhelyeket alakítottak ki. – A tulajdonosoknak nem kell attól tartaniuk, hogy az önkormányzat majd építési telekként értékesíti a kiserdei parcellákat. Nemrég helyezték ugyanis helyi védelem alá, így nem lehet rá építési engedélyt adni.

Zöldterület máshol

A pusztasomorjai kiserdő helyett addig a város déli oldalán alakítanának ki egy olyan zöldterületet, ahová a helyiek kocogni, sportolni vagy akár szalonnát sütni is kijárhatnának. Itt egy túraútvonal is a kirándulók rendelkezésére állna.


Olvasóink írták

  • 1. magyar1 2008. december 11. 19:47
    „Az önkormányzat számára nagyon fontolett ez a terület. Szinte biztos vagyok, hogy át akarja ingyen játszani valakinek. Nagyon érdekes az is hogy Balsay Úr is ennyire jól ismeri a történetét a kiserdőnek, pedig ő nem is ide valósi. A kierdőnek egyépként azért van és volt is sok tulajdonosa, mert Somorja összefogott és mindenki hozzá járult ennek a területnek a széppé tételéhez.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bencések: elkobzott oroszvári birtokok

Rusovce (Oroszvár) - A szlovák alkotmánybíróság a napokban elutasította a pannonhalmi bencések… Tovább olvasom