Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Kétezer méterre fúrhatnak termálvízért

Hédervár - Termálkutat létesítene a Hédervárra tervezett idősotthonba a belga beruházó: ezzel oldaná meg a létesítmény fűtését és melegvíz-ellátását. Kétezer méter mélyen fúrhatnak a földbe.
A beruházó Paul de Coninck Bükön hasonló létesítményt tervez - főleg bécsi nyugdíjasoknak.

Egy belga üzletember százmillió euróból egészségügyi és gyógyászati központot építene idősek lakóparkjával Hédervár határában (Kisalföld, 2008. március 3.). Tizenöt hektáron 1270 ágyas komplexumot terveztek a Novákpuszta felé vezető területen. Most egy kétezer méter mély termálkút fúrását tervezik, ennek előzetes vizsgálati eljárását végezték. Az épületkomplexum fűtését és használati melegvíz-ellátását biztosító termálvízhez egy kétezer méter mély termelő- és egy 1650 méteres visszasajtoló kutat létesítenek. A geotermikus energia használatának vizsgálati kérelméhez hévízbeszerzési tanulmányt és hidrodinamikai modellezést is csatolt a beruházó, melyet az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyeletnek elküldött. A terület egyébként nem védett, nem tartozik a Natura 2000 hálózathoz. A szakhatóságok közül az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete megjegyezte:
amennyiben a termálvizet a gyógymedencék feltöltésére is használnák, akkor azt csak megfelelő vízminőséggel tehetik.

A De Coninck Medical Hédervár Kft. egyébként a Somogy megyei Hács község egyik erdészházában van bejegyezve, s tevékenységei között a gyógyászati termékek nagykereskedelme mellett ingatlanberuházás és szociális ellátás is szerepel. A De Coninck egyébként egy hasonló, ám a hédervárinál kisebb egészségügyi és rehabilitációs központ kialakításába kezd a Vas megyei Bükön is, ahol már megvásároltak egy területet. A 7,7 ha nagyságú telekre is öregek hoteljét építenének, ahol elsősorban bécsi nyugdíjasoknak tudnák kiajánlani a szobáikat. Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a helyi önkormányzattal a De Coninck Medical Bük Kft., amely gyógyhotel működtetésének elősegítésére irányulna. Tizennyolc kínai orvost akarnak alkalmazni a hotel gyógyászati részében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét a helyére került az óvoda tornya

Mosonmagyaróvár - A szakemberek a napokban emelték vissza a helyére a mosoni Ostermayer-óvoda… Tovább olvasom