Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Két keréken a szigetközi kerékpárúton

Halászi, Darnózseli - Munkahelyre és horgászni járni, görkorcsolyázni, sőt, biciklizni tanulni is használják az uniós forrásból két éve elkészült Halászi és Darnózseli közötti kerékpárutat. A teljes szigetközi aszfaltcsíknak a közepe még nem épült meg.
„Eleje és vége van, a közepe meg hiányzik" – így összegezte a napokban Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a bő egy évtizede épülő, Győr és Mosonmagyaróvár közötti szigetközi kerékpárutat. Az aszfaltcsík furcsasága, hogy mindössze egy alig két kilométeres szakasz hiányzik – nagyjából a közepén – a közel negyven kilométeres részből.

„Gyakran kerekezem be a munkahelyemre Mosonmagyaróvárra" – mondta az araki Kertész Zsolt. „Sokszor görkorcsolyázunk ezen a szakaszon a feleségemmel, sőt, kutyát is sétáltatunk rajta. Az állapotát csak dicsérni tudom: folyamatosan rendben tartják, nyírják a füvet mellette, s télen a havat is letakarítják róla. Igaz, Győr felé kerekezve azt láttam: Ásványráró után már nemigen van gazdája a bicikliútnak" – mondja. Hozzáteszi: egyszerűen nem érti, hogy Darnózseli belterületén miért nem épült még ki az aszfaltcsík. „Halászin is átalakították ezt a részt, nyilván Darnózselin is megoldható lenne" – mondta.

A Halászi és Darnózseli közti, 95 százalékban uniós forrásból megépült nyolc kilométeres szakaszt 2005 decemberében adták át. A Duna menti kerékpárút részét képező szakasz megépítését az Európai Unió a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 235,8 millió forinttal segítette. Ehhez a két önkormányzatnak mindössze 5 milliós önrésszel kellett hozzájárulnia, valamint a Belügyminisztérium 7,4 millióval támogatta a beruházást. A kerékpárút építése 210,3 millióba került, 18,2 milliót költöttek marketingtevékenységre, további mintegy 20 milliót egyéb szolgáltatásokra. A beruházás részeként pihenőhelyeket létesítettek, tájékoztató és információs táblákat helyeztek ki. A kerékpárút-építés elsődleges célja a balesetmentes és környezetkímélő közlekedés feltételeinek megteremtése, emellett hosszú távon az aktív turizmus fejlesztése. A további fejlesztési elképzelések közt természetesen szerepel Darnózseli belterületén az 1,8 kilométeres szakasz megépítése, amivel végre teljessé válna a Mosonmagyaróvár és Győr közti hálózat.

A halászi Papp Zsóka a napokban először ült háromkerekű biciklijén. A házuk mellett futó kerékpárúton érezhette először a kerekezés örömét.

„Havonta kétszer-háromszor használom, most is Mosonmagyaróvárról tekerek Darnózselire" – mondja a csomagtartón jól „felpakolt", s láthatósági mellényt viselő Hérics Ernő. „A legnagyobb gondom, hogy szinte sehol nincs az út mentén világítás, s így a téli estéken nehéz a közlekedés. Darnózseli belterületén pedig balesetveszélyes is, hiszen ma még a főútra kell kanyarodni, amelynek állapota katasztrofális."

Olvasóink írták

  • 2. Ané Zsuzsa 2008. március 16. 20:07
    „Nagyon kivételes helyzetben vannak a Halásziak, viszont vannak olyan települések (lásd:Levél), ahol az autóúton kerékpározni egyenlő az öngyilkossággal, hiszen köztudott az. hogy ennek az útnak mik a fő veszélyforrásai. Ez valóban egy olyan rész, ahol valóban indokolt és sürgető lenne a kerékpár út megépítése. Halászi nemcsak ebben a dologban kivételes, akinek ezt érteni kell, az érti is, hogy mire célzok. Bizonnyal sokan ezen a véleményen vannak!”
  • 1. pan.cser 2008. március 15. 08:33
    „Vannak dolgok, amelynek előre nem látjuk a hatásait. Ilyen a kerékpárút is. Ez egy telitalálat volt, többen veszik igénybe mint gondoltuk, főként a város közvetlen környezetében. Idegen városokből jötteknek is meg szoktam mutatni, főként enyhe nyári estéken érdemes ránézni. Kicsiktől a nagyokig terjed a használók életekori skálája, kézenfogva görkorizó szerelmesekkel, fiú és lánycsapatokkal, kisunokával bicikliző nagypapákkal, nagymamákkal és számos kocogóval találkozhatunk. Mindenki mozog, élvezi a létesítményt. Hajrá, épüljön még több szerte az országban, megyékben, városokban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentést remél az elnök

Mosonmagyaróvár - Bízik a jogállamiság érvényesülésében és felmentést remél Vona Gábor elnök a… Tovább olvasom