Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Két keréken a Szigetközben

A szigetközi idegenforgalom elsősorban a kerékpáros és vízi turizmusra épít. Idén pályázni lehet ennek fejlesztésére.

„Kerékpárral páratlan" – ezzel az elnevezéssel tartottak tegnap konferenciát a halászi Babosmajorban. Majthényi Tamás polgármester megnyitójában a nemrégiben pályázati  235 millió forintból elkészült, Halászi és Darnózseli közötti nyolc kilométeres szakasz megépüléséről beszélt. Bodor Ádám, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kerékpáros közlekedésért felelős miniszteri biztosa elmondta: két és fél millió német túrázik két keréken, s a biciklis turizmus feltételeinek fejlesztése minden kormány számára megtérülő beruházás.

A fenntartás az önkormányzat dolga

Szigetköz után Győrbe érve sokan keresik az aszfaltcsík folytatását, Budapestig azonban eléggé hiányos a kiépítés. A fejlesztés egy másik lépése, hogy a magyar vasutakon megfelelő minőségű és jóval több „biciklikocsit" tartsanak fenn. Bodor Ádám hozzátette: a tizenkét európai vándorút egyike a Duna menti. A hazai 1500–2000 kilométeres útszakasz állapotának felmérése folyamatban van, fejlesztésre idén kormányzati forrás áll majd rendelkezésre. A regionális fejlesztési és a gazdasági tárca egy-egymilliárd forintot különített el: erre a Duna és a Tisza menti önkormányzatok és vízügyi igazgatóságok pályázhatnak. E két fő vonal mentén szeretnék támogatni a kerékpárutak építését: sajnos a meglévő hálózat elaprózva, elszórtan található. A bicikliutak fenntartása elvileg önkormányzati feladat, ám Bodor Ádám szerint a kormányzatnak is valamilyen szerepet kell ebben vállalnia. A mintaprojekt a Fertő tó térsége lehet. A II. Nemzeti Fejlesztési Tervben 3500 kilométer hosszú országos hálózat kiépítése szerepel.

Vízi turizmussal karöltve

Radekné Marton Lívia egy kerékpáros-szálláshelyet üzemeltet Halászin. Először három szobát, fürdőszobát, konyhát és parkolót alakítottak ki. Kiadványokban mutatják meg „magukat", minősítették szálláshelyüket, s egyre több programot szerveznek. Csúszdát, hintát, bicikliket vettek, megalakították a halászi túrakerékpár-szakosztályt. Június harmadikán például a Halászi–Püski–Dunaremete útvonalon egy túrát szerveznek, melybe  mindenki ingyenesen bekapcsolódhat.
Szombath Tibor, a Mosonmagyaróvár Idegenforgalmáért Közalapítvány elnöke Szigetköz aktív turizmusáról beszélt. Mint elmondta, a kerékpáros és vízi turizmusra mutatkozik a legnagyobb igény. A lehetőségeket egységesen most már egy kiadvány formájában is be tudják mutatni. Akár egyhetes, változatos programokat tudnak kínálni az ideérkezőknek: fejlődik az idegenforgalom háttérintézménye is. Gyakran a kerékpáros és vízi turizmus összekapcsolását is javasolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csődbiztos, a pótlékok és az ágyak a tét

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház a korábbi átvilágítás, az elren- delt, majd visszavont önkormányzati döntések dacára havonta 5–10 milliós hiánynövekményt produkál. Az önkormányzatnak és menedzs- mentnek el kell döntenie, kinevez- nek-e csődbiztost, mi lesz a nem kötelező pótlékokkal és hogyan szerveznek át 70 aktív ágyat. Tovább olvasom