Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Két képviselő munkája marad rá

Korábban még oktatási miniszterségéről is szóltak a hírek. Jelenleg keresi a székét és az irodáját az országos és helyi politikában.

Két bizottságban dolgozik

– Megtalálta már a helyét – szimbolikus értelemben is – a Tisztelt Házban?

– A parlamentben a kormány eskütételéig minden ideiglenes volt, a képviselők helye is. Egy most be nem került honatya helyét foglaltam el. Az biztos, hogy nem Stipkovits Pálé volt ez a szék. A szomszédom Szabó Zoltán volt oktatásügyi államtitkár, a mostani oktatási bizottság vezetője. Ez jó is, mert sok szakmai dolgot tanulhatok tőle, meg rossz is, mert régi képviselőként elég sokat cseveg. Én viszont fegyelmezett ember vagyok, s úgy gondolom, hogy tisztelettel kell meghallgatni mindenkit. Több új képviselő szóvá is tette, hogy új tanácskozási kultúrára lenne szükség az ország házában.

– Milyen szakbizottsági feladatokat kapott?

– Két bizottságot kellett megneveznünk. Természetesen az oktatásit írtam elsőként, s megjelöltem az egészségügyit is. Az előbbi kézenfekvő volt, az utóbbit azért választottam, mert férjem révén több mint három évtizede megélem e terület összes gondját-baját. De a Karolina Kórházból is a lehető legtöbbet ki kell hoznunk a felújítás után, az átszervezések előtt, ezért itt lehet lobbizni. Az oktatási bizottságban nagyon fontosnak tartom, hogy a gyakorlatorientáltság érvényesüljön már a jogalkotás folyamatában is. Most négy, nagy tapasztalatú középiskolai igazgató is erősíti a szakcsoportot ebben a ciklusban. Jó lenne, ha a bizottsági vitákban a szakmai szempontok lennének elsődlegesek, s a pártpolitikaiak csak másodlagosak.

„ Nem hiszem, hogy áldozat lennék"

– Korábban szó volt az ön miniszterségéről is. Kívülről úgy látszik, hogy a tárcák elosztásában mégiscsak a pártpolitikai szempontok domináltak. Például az, hogy az MSZP-s ősbölényeknek bársonyszéket kellett találni. Ennek az osztozkodásnak esett áldozatul?

– Nem hiszem, hogy áldozat lennék. Valóban kiszivárgott, hogy felvetődött a nevem, több magas szintű forrásból hallottam erről, de hivatalosan nem kerestek meg. Ám azt előre el kellett döntenem, ha akár államtitkárnak is felkérnek, nem tudtam volna vállalni, mert minden erőmmel a választókerülettől kapott felhatalmazással, az itteniekért szeretnék dolgozni. Az igazgatóságot ezért is adom fel. Helyzetünk egyébként nehéz, hiszen az előző ciklusban két képviselője volt a körzetnek, most meg egyedül én. Ez a felelősségteljes feladat más beosztást már nem enged meg.

– Ma kinek van nagyobb társadalmi presztízse, egy iskolaigazgatónak vagy egy honanyának?

– A közvélemény szemében az országgyűlési képviselőség rangosabb, egy középiskolai igazgatónak viszont direktebb a felelőssége. Eddig iskolavezetőként a politikától távol tartottam magam, most viszont belecsöppentem egy izgalmas világba, s pártonkívüliként elköteleztem magam a baloldal mellett. Jó lenne, ha az országgyűlési képviselői munka a profizmus felé mozdulna el, hisz ide teljes energiájú, korrekt emberek kellenének, viszont a rendszer nem erre mozog.

– Kialakult-e már helyi tanácsadói, segítői kabinetje? Korábban már Láng Istvánt ön meg is nevezte.

– Még minden szervezetlen, kezdeti stádiumban van. A képviselői munkámat segítő infrastruktúra is hiányos. A Szigetköz-ügyben az egyik legjobb szakembert, Láng Istvánt sikerült hivatalosan tanácsadómnak felkérnem. Többre csak alkalmi lehetőségem van. A képviselői munkát az állami apparátus amúgy mindenben köteles segíteni, s ezt ki is fogom használni. Ezért kértem – bár eddig még nem kaptam – helyet a városházán: mind a város, mind a kistérség érdekében. Az eddigi jó kapcsolatrendszeremet szeretném továbbépíteni a 4. számú kerületben. Ezért vettem részt a legutóbbi kistérségi ülésen, s ez a továbbiakban is szándékomban áll.

Egységes Szigetköz-stratégia kell

– A kistérségi kapcsolattartás okán kérdezem: a múlt héten Sólyom László elnök úr szigetközi látogatásán ön miért nem volt ott?

– Miniszteri meghallgatások folytak akkor és szavazással egybekötött véleményezés. Egyébként a közelmúltban tartott szlovák–magyar szakértői Szigetköz-konferencián megismerkedtem nagyon sok szakemberrel, Persányi Miklós és Miklós László környezetvédelmi miniszterekkel is. A tízéves kutatásokat összegző tanácskozás nagyon sok elméleti, de kevés gyakorlati eredményt hozott. Ez térségünk évtizedes gondja. Nem véletlenül léptek most a polgármesterek a köztársasági elnök úr meghívásával. Ha itthon vagyok, természetesen ott lettem volna, bár ezt nem politikai célzatú látogatásnak szánták a meghívók. Előtte Széles Sándor polgármester úrral is tisztáztuk, hogy a cél a figyelemfelkeltés és az erkölcsi támogatás megnyerése volt. Azt indítványoztam, hogy egységesen lépjen föl a térség, kevesebb magánakció és több egyeztetés legyen, hisz a felelőtlen hírkeltés nem használ. Egységes stratégiára van szükség, együtt kell az ügyünket képviselnie az Alsó-Szigetközt is magában foglaló térségfejlesztési társulásnak és egy új természetvédő civil egyes ületnek. Persányi Miklóssal már beszéltem erről. Az viszont megnyugtató, hogy az erdőgazdálkodás végül az agrártárcánál marad, s a vidékfejlesztésért is Gráf József felel.

– Ön mondta, hogy lobbiznia kell a képviselőnek. Önt már keresték-e az alig néhány hét alatt akár meglepő kérésekkel is?

– Igen, számosan. Nem lepődtem meg egyiken sem igazán. A Kühne megmentése érdekében jártak nálam is a tulajdonosok. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök urat hívtuk meg a 150. évfordulós ünnepségekre. Ide, úgy tudom, Gráf Józsefet delegálja a kormányfő. A másik a vadásztatással kapcsolatos per. Mivel a csornai térségben hasonló gondok vannak, így összefogtam Papp Józseffel és még egy képviselő-társammal, személyes találkozást szervezünk a megoldás érdekében. Egy óvoda például innovatív programját kérte menedzselni, de a palackos gáz árusításának megtartásáért is megkerestek. Az egyetemi karral és a hallgatói önkormányzattal is folyamatosan konzultálunk. Nyugdíjasklubok várnak, nagyon sok pedagógus és iskola hívott, de voltak egyéni megkeresések is.

Emberi problémák miatt kárt szenvedett ügyek

– A mosonmagyaróvári utolsó prezstízsberuházás a sportcsarnok évek óta vajúdó ügye. Erről mi a véleménye?

– Ezzel még csak érintőlegesen foglalkoztam. A magánberuházós PPP-terv lekerült a napirendről, ám szóba került egy új pályázat kiírása és a létesítmény fenntartásának mikéntje is. Ez igen megfontolandó, mivel terhei nagyon nagyok lennének a városi költségvetés számára.

– Mi a véleménye a mosonmagyaróvári politikai életről?

– Összetettnek, komplikáltnak látom. Mindannyian tudjuk, hogy képviselőséget megpályázni szinte kizárólag párttámogatással lehet, önkormányzati szinten is. Úgy gondolom, hogy a képviselői munkában elsősorban emberi és szakmai szempontok garantálhatják az együttműködést, amelyre nagy szükség lenne. Ehhez emberi kvalitás, vitakultúra, a meggyőzhetőség és a közös ügyekért kiállni tudás képessége kell. Lehet, hogy naivnak hat, de jó lenne, ha a pártpolitika csak másodlagos szerepet kapna. Így talán elkerülhetővé válna, hogy bizonyos ügyek emberi problémák miatt szenvedjenek kárt. Az ellenzék itt is s az Országházban is nem ellenség, hanem kontrollcsoport.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájk alatt két óra ügyeletet adnak

Dr. Gyenes Mónika fogorvos szerint ésszerűtlen a mostani fogászati ügyeleti rendszer Mosonmagyaróváron. Tizenkét szakember látja el ezt a feladatot, hisz ezt januártól a vidéki fogorvosok nem vállalták. A mostani rendszer szerint hétköznap 19-től 23 óráig tart az ügyelet, s 23 órától reggel 7-ig a készenlét. Hét végén reggel nyolctól délig ügyelnek, s déltől másnap reggel nyolcig készenlétben állnak a mosonmagyaróvári fogorvosok, akik hetente váltják egymást. Tovább olvasom