Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Két év alatt dupla szemét

Mosonmagyaróváron arra keresneka választ, hogy két év alatt hogy nőtt duplájára a hulladék mennyisége.
A lapunkban az osztrák hulladékimportról megjelent írások nyomán foglalkozott a mosonmagyaróvári képviselő-testület a legutóbbi ülésén a kérdéssel (Kisalföld, 2006. március 22.). Az ügyben sürgősségi indítványt benyújtó dr. Tóásó Gyula a tanácskozáson elmondta: a szemétimporttal párhuzamosan a Rekultív kft. az elmúlt évi, őszi beszámolójában azzal a megdöbbentő adattal állt elő, hogy a mosonmagyaróvári, illetve környékbeli lakosság két év alatt közel megduplázta háztartási hulladékának mennyiségét.

Tájékoztatást kérnek

Ezt az információt akkor értetlenül fogadta a testület és a későbbiekben magyarázatot várt a lakosság hirtelen „életmódváltozására". A kétkedők választ azóta sem kaptak. A városatya szerint a beszállított hulladék tonnában és köbméterben megadott értékeiből arra lehet következtetni, hogy egy olyan anyag importja történhetett, melynek a sűrűsége a víznél harminchétszer kisebb.

A képviselők végül elfogadták azt a határozati javaslatot, miszerint a testület bekéri a Rekultív kft.-től a jánossomorjai hulladéklerakóba – annak megnyitása óta – beszállított anyag mennyiségét éves bontásban. Írásbeli tájékoztatást kérnek továbbá az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékesétől a hulladékbeszállítás vizsgálatának eredményeiről, valamint egyeztetnek a közös hulladéklerakó többi tulajdonosával a külföldi beszállítások későbbi ellenőrzésével kapcsolatban.

Emellett előírták, hogy a környezetvédelmi, városfejlesztési és európai integrációs bizottság, valamint a tulajdonosi bizottság a későbbi külföldi hulladékbeszállításokat megelőzően kapjon tájékoztatást az illetékes kft.-től. A képviselő-testület pedig a vizsgálat eredményeiről, a javaslatokról tájékoztatja a környezetvédelmi és vízügyi minisztert.

Tavaly már 68 ezer tonna

A tulajdonosi bizottság a minap tartott ülésén vitatta meg a Rekultív kft.-től kapott válaszlevelet, illetve döntöttek a további teendőkről. Tóásó Gyula elnök a Kisalföldnek elmondta: az ülésen részt vett a jánossomorjai önkormányzat által létrehozott eseti bizottság képviselője is, akik szintén a hulladéklerakó kérdésével foglalkoznak. A Rekultív kft. tájékoztatójából kiderül, hogy a jánossomorjai depóniába 2002-ben 26,4 ezer tonna hulladékot szállítottak be. Egy évvel később ez a szám már 34,35 ezer tonna volt, amiből mintegy 2,6 ezer tonna érkezett a régión kívülről – Ausztriából – hasznosítás céljából. 2004-ben 53,66 ezer tonna volt a beszállított anyag mennyisége, amiből 821 tonnát hoztak a régión kívülről.

A tájékoztató szerint az elmúlt évben 68,29 ezer tonna szemetet szállítottak, illetve vettek át a depóniában. Ebből 482,43 tonna származott Ausztriából. Ennek legnagyobb része – 178,61 tonna – fa csomagolási hulladék volt, 120,91 tonna papír és karton, 83,52 tonna műanyag csomagolási hulladék, 56,7 tonna fa, 42,69 tonna vas és acél.

Valójában mennyi?

Tóásó Gyula elmondta: a társaság tájékoztatójában több felvetésre sem adott választ. További vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy két év alatt miért duplázódott meg a régióból kiszállított hulladék mennyisége. Az elnök szerint ez idő alatt a gyűjtés gyakoriságát nem növelték, és az sem valószínű, hogy ekkorát változtak volna a lakosság hulladéktermelési szokásai. A bizottság szeretné felmérni továbbá a depónia jelenlegi állapotát, ezért egy külső szakértőt bíznak meg azzal, hogy a lerakóban lévő anyag térfogata és átlagos sűrűségének felmérése alapján számítsák ki az ott lévő szemét tényleges tömegét.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választóik kezében a jövőjük

A Kisalföld kerekasztalánál Tóth Tiborné dr., az MSZP és dr. Pap János, a Fidesz jelöltje vívott… Tovább olvasom