Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Keresik az önkormányzatok a szabad parcellákat

Megnőtt az igény a telkekre. Ezt tapasztalják a Mosonmagyaróvár környéki települések, ezért újabbak kialakításán gondolkodik több önkormányzat. A járáson belül is igen eltérőek az árak.
Egyre nagyobb az igény az építési telkekre. A Mosonmagyaróvári járáson belül nagy árban a szórás. Néhány szigetközi településen találtunk kétmillió forint környékén közművesített területet, Mosonmagyaróváron a legolcsóbb is 4,8 millió forintnál kezdődik és egészen 55 millió forintig nőnek az árak.

A Kisalföld által megkérdezett polgármesterek szerint ugyan a települések jellemzően alig rendelkeznek telekkialakításra megfelelő földdel, több helyen láthatjuk, hogy az önkormányzat magánszemélyektől vásárol és módosítja a rendezési tervét, már csak a fiatalok helyben tartása érdekében is.

Jánossomorja: telkek jövőre

Jánossomorja gazdasági programjában és az integrált településfejlesztési stratégiájában is megfogalmazta, hogy az önkormányzat összközműves építési telkeket kíván kialakítani. Lőrincz György polgármester arról számolt be, hogy ezért áttekintették a vagyonkataszterben szereplő önkormányzati ingatlanokat. Keresték, hol lehetne a  legnagyobb  önkormányzati  érdekeltséggel  lakóterületeket  kialakítani.  

– Sajnos, elég kevés olyan terület van, ahol nagyobb számban találhatók önkormányzati ingatlanok. A legkedvezőbb ilyen szempontból a Móricz Zsigmond utca mögötti terület déli része, itt mintegy harminc parcellát  lehetne  kialakítani – hangsúlyozta a jánossomorjai polgármester.
Itt alakítanak ki első körben nyolc telket Mosonszentmiklóson - mutatja Bedő Csaba a helyszínen.
Itt alakítanak ki első körben nyolc telket Mosonszentmiklóson – mutatja Bedő Csaba a helyszínen.

A témával a legutóbbi képviselő-testületi ülésen is foglalkoztak. Molnár Gábor azt javasolta, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy mindhárom városrészben lehessenek telkek, ez lehet fejlődésük záloga. Nemes Csaba szerint a 6–8 lakásos társasházak építésének is kellene területet találni. Bella Sándor, a helyi Városüzemeltető igazgatója hozzátette: lépésről lépésre lehet haladni, hiszen egy ilyen beruházás nem kevés forrást igényel: „Egymásra épülő területfejlesztésben gondolkodom, ahol az egyik fejlesztés bevételei a következő forrását jelentik."

A kisvárosban kevés a szabad porta, azok is elszórtan, javarészt foghíjként, két ház között. Ezek négyzetméterenkénti ára 4000–6000 forint között mozog. Lőrincz György szerint, ha minden jól alakul, jövő ilyenkor talán már lehetnek eladó telkek.

Lébény: Azt nyújtani, amit egy város tud

– Kevés önkormányzati területtel rendelkezünk, ami alkalmas lenne teleknek. Az egyik ilyen a Római utcában található, a helyiek által „szedresként" ismert helyen. Egy öt-hat házhelyes lakóparknak, de társasháznak is alkalmas lenne. Nyár elején hirdettük meg, de egyelőre nem volt rá igény. Telekkialakításra van magánkezdeményezés is – tudjuk meg Kovács Gábor lébényi polgármestertől. Mint mondja, már 3,5–4 millió forintért lehet a településen telket vásárolni.

– Úgy tudjuk vonzóbbá tenni Lébényt, ha városhoz méltó infrastruktúrát kínálunk. Szép, új óvodánk, tornatermünk mellé most pályázunk egy kétcsoportos bölcsődére – tette hozzá a városvezető.

Mosonszentmiklós: megfizethető áron

– Arra törekszünk, hogy megfizethető áron legyenek telkek – nyilatkozta Bedő Csaba, Mosonszentmiklós első embere.

A faluban tavaly fogytak el az utolsó építési területek, 2–2,2 millió forintért (3000 forintos négyzetméterenkénti áron). Most a Csepete utcában tervez a falu területvásárlást, nyolc telket tudnak majd kialakítani. A vásárlás hetek kérdése, már a közművesítésről egyeztetnek a szolgáltatókkal. Egyébként az önkormányzat amellett, hogy jutányos áron kínál telket, az első lakáshoz jutást használt ház esetében százezer forinttal, az új építését kétszázötvenezer forinttal támogatja.

Kimle: mostanra fogytak el

Kimlén korábban a Hóvirág utcában lehetett önkormányzati telkeket venni, de azok mostanra elfogytak. Eller Gizella polgármester szerint a horvát– és magyarkimlei településrészen is keresik az utcanyitásra alkalmas területeket, így pontos részletek az új rendezési terv után várhatók. Nagy az igény, és nem csak a helyiek részéről. Jelenleg egyébként Novákpusztán van az önkormányzatnak két eladó telke, melyet nettó 2640 forintos négyzetméterenkénti áron értékesítenének (ebből a helyiek kedvezményt kapnak).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékdiplomás pedagógusokat köszöntöttek

Emlékdiplomás pedagógusokat köszöntöttek
A mosonmagyaróvári Haller-iskolában emlékdiplomákat adtak át a napokban. Tovább olvasom