Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Keresik az év védőnőjét

Mosonmagyaróvár - Kisbabák világrajövetelét segítő, növekedésüket szemmel követő, diákok egészségneveléséért felelő, lelkiismeretes védőnőket keres a Magyar Védőnők Egyesülete: a legjobbat kétszázötvenezer forintos utazási utalvánnyal díjazzák.
Május 15-ig várják a jelöléseket a Mave honlapján (www.mave.hu) „Az év védőnője" címre. Az általuk gondozott családok, várandósok, diákok, munkájukkal elégedett nők és férfiak adhatják le voksukat a körzetben, tanintézményekben, várandósgondozóban, családvédelmi szolgálatnál, ÁNTSZ-nél, anyatejgyűjtő állomásokon, tüdő- és ideggondozókban, civil területeken tevékenykedő védőnőkre. A legtöbb szavazatot kiérdemlő szakember egy 250 ezer forintos utazási utalvánnyal gazdagodik, míg az őt követő öt legjobb 30–30 ezer forintos pénzutalványt vehet át ez év júniusában, a Védőnők Napján.

Győr-Moson-Sopron megyében 211 védőnőre adhatjuk le szavazatainkat. Amint azt Fejesné Gyárfás Judit regionális szakfelügyelő védőnőtől megtudtuk, az országos helyzettel szemben itt csupán minimális, átmeneti hiánnyal találkozunk.

– A kollégáim lelkiismeretes, jó szakemberek, akik sokat tesznek azért, hogy a velük szemben támasztott követelményeknek és társadalmi elvárásoknak maradéktalanul eleget tegyenek – szögezi le a regionális vezető.

Kovácsné Pintér Eszter és Borsa Károlyné mosonmagyaróvári védőnők a kisbabákkal és az édesanyákkal.
Kovácsné Pintér Eszter és Borsa Károlyné mosonmagyaróvári védőnők a kisbabákkal és az édesanyákkal.

A Mosonmagyaróvári kistérségben jelenleg 28 területi, 6 iskolai és egy kórházi (ezt az állást meghirdették) védőnőt foglalkoztatnak az önkormányzatok, hiányról itt sem beszélhetünk.

– A védőnőre nagyon sokrétű, szívet-lelket és sok tudást igénylő feladat hárul. Kellő empátiával kell rendelkeznie, hogy megtalálja a megfelelő hangot a különböző szociális helyzetben lévő gondozottakkal – véli Beleczné Keresztény Zita, a védőnői szolgálat kistérségi vezetője, aki szerint a védőnő egy nagyon szép, de nehéz élethelyzetben lép kapcsolatba a családokkal, külső segítőként, a várandósság időszakában. Figyelemmel kíséri a babavárást, a csecsemő és kisgyermek fejlődését, de ott van az általános és a középiskolákban mint egészségnevelő, és az egészségmegőrző ismeretek átadója is. A sokrétű feladat végzése során, különböző korú gondozottakkal találkozik, így tájékozottnak kell lennie az adott korosztály aktuális problémáit illetően. A szolgálat helyi vezetője úgy látja, a Magyar Védőnők Egyesülete kezdeményezésére lehetőség van arra, hogy a gondozottak véleményüket, érzéseiket kinyilváníthassák és szavazhassanak az általuk legjobbnak vélt védőnőre, aki elnyerheti „Az év védőnője" címet.

Dr. Kiss Imre, az ÁNTSZ mosonmagyaróvári vezetője szerint egy folyamatosan átalakuló szolgálatról van szó: míg korábban a védőnők elsősorban a felnövekvő nemzedékek egészségét kísérték figyelemmel, addig mára feladatkörük fokozatosan bővül, a megelőzés „oszlopos tagjai" lettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rézhulladék-szállítmányt állítottak meg Hegyeshalomnál

Hegyeshalom - Az M1-es aztópályán Hegyeshalomnál ellenőriztek egy kamiont a VPOP járőrei pénteken… Tovább olvasom