Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Keresik a forrást a megvalósításhoz

Jövő márciusában indulhat meg a mosonmagyaróvári egykori határőrlaktanyában kialakítandó múzeum építése.
Várhatóan következő ülésén tárgyalja majd Mosonmagyaróvár önkormányzata az ipartelepi határőrlaktanyában kialakítandó emlékhely szakmai és pénzügyi tervét. Amint arról lapunkban korábban már többször beszámoltunk, az ipartelepi laktanya bezárását követően a Kisalföld vetette fel, hogy az 1956-os véres sortűz helyszínén múzeumot alakítsanak ki. A javaslat széles körű támogatottságra talált, az önkormányzat pedig kezdeményezte az épület önkormányzati tulajdonba vételét, valamint létrehozott egy munkacsoportot a tervek kidolgozására.

Földhivatali bejegyzés folyamatban

A munkacsoport – kiegészülve művészeti, építész szakemberekkel – megkezdte az emlékhely szakmai programjának kidolgozását, emellett a kormánynál, az országgyűlési képviselőknél és országos szakmai szervezeteknél megindult a lobbizás az épület használatára, illetve a megvalósítás pénzügyi hátterének megteremtésére. A képviselő-testület aztán az elmúlt évben hagyta jóvá az önkormányzat és a Győri Határőr Igazgatóság között kötendő ingyenes ingatlanhasználati szerződést, amit decemberben írtak alá a felek. Az erre vonatkozó földhivatali bejegyzés folyamatban van.

Emlékhely: 590 négyzetméteren

A munkacsoport időközben folyamatosan dolgozott az emlékhely építészeti alternatíváinak vizsgálatával, a kialakítandó létesítmény szakmai tartalmával és a mosonmagyaróvári eseményeken alapuló országos dokumentációs központ kialakításának lehetőségével. Az elkészült tanulmányterv szerint mintegy 590 négyzetméteren alakítanák ki az emlékhelyet. Az oldalbejáratnál egy új földszintes pavilon lenne a fogadótér, az épület első és második emeletén a bemutatóhely, a pincében pedig a dokumentációs központ és a feldolgozó műhely kapna helyet.

Június helyett csak jövő márciusban

Nagy István alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: a tanulmányterv – részletes műszaki tartalom nélkül – az emlékhely kialakítását mintegy 100 millió forintra becsüli. Ennek nyolcvan százalékát pályázatból kívánják előteremteni. A következő időszak egyik nagy feladata lesz a lehetséges pályázatok felkutatása.

Az eredeti tervek szerint idén júniusban indult volna a kivitelezés, ám a jelenlegi állapot szerint már biztos, hogy nem tartható ez az ütemezés. Ezt befolyásolja egyebek mellett az is, hogy az építési engedély indításáig a területre vonatkozó szabályozási tervet is módosítani kell. A szabályozási terv módosítását a Movinnov Kft. a laktanya mögötti terület hasznosítására vonatkozó terveztetéssel indítja.

A jelenlegi állás szerint – figyelembe véve a hatósági és önkormányzati döntések időigényét is – március 15-ig elkészül a szabályozási terv, majd március 30-ig az engedélyes tervek. Októberre kiadhatják az építési engedélyt, jövő év márciusában pedig megindulhat a kivitelezés. A tervek szerint 2008 októberére elkészülhet az emlékhely.

A megvalósítás utáni üzemeltetésről egyelőre nem született döntés. Az emlékhelyet működtetheti a megyei múzeumi igazgatóság, országos közművelődési intézmény vagy az önkormányzat, illetve az általa létrehozott szervezet, alapítvány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túzokvédelem a határszélen

A túzok Szlovákia legveszélyeztetettebb madara. Az országban már csak egy helyen fordul elő… Tovább olvasom