Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Kerékpárút a Dunánál

Szigetköz - A szigetközi polgármesterek támogatnák egy Duna menti, a töltésen kialakítandó, kerékpározásra alkalmas út kialakításának tervét.
Rajka például meglévő értékeinek kihasználása mellett a Jónási-ág rehabilitációja és az épülő dunacsúnyi Duna Park miatt is indokoltnak tartana egy itteni kerékpárutat.

A települések szeretnék

A szigetközi kerékpárút kiépítése a még hiányzó darnózseli belterületi szakasszal teljes hosszában elkészülhet, s Mosonmagyaróvárt – Halászin át – kötheti össze a megyeszékhellyel. Jó néhány – leginkább a turistákra építő – település azonban úgy véli, hogy egy hasonló „aszfaltcsík" az idegenforgalmi szempontból jelentősebb Duna melletti részen is hasznos lenne, s rácsatlakozhatna a Szlovákia és Ausztria felől már meglévő bicikliutakra.

A dunai kerékpárút a legismertebb európai kerékpárútvonalak egyike: Németországon és Ausztrián keresztül vezet a Duna mentén. Szlovákiai útvonala Pozsonynál kezdődik és egészen Párkányig tart: hossza 168 kilométer. Pozsonyból a vízi erőmű dunacsúnyi gátján keresztül is kerékpárút vezet Nagybodakra, Doborgaz és Vajka érintésével.

Rajka, Dunakiliti és Dunasziget a lehetőségeket kihasználva szeretné elérni, hogy a Duna mellett – lehetőség szerint az árvízvédelmi töltésen – kerékpározásra alkalmas utat alakítsanak ki. Bazsó Lajos rajkai polgármester a vízügyi igazgatósággal is tárgyalt már a kérdésben, s állítása szerint pozitívan álltak ezen igényhez, nem zárkóztak el az ötlettől.


Csatlakozási lehetőség

„Nem kerékpárútban, hanem kerékpározásra alkalmas út kialakításában gondolkodunk a töltésen: a kerékpárutat ugyanis csak erre a célra használhatnánk, az árvízvédelmi töltésnek azonban ennél fontosabb funkciója is van. Nem titok, csatlakoznánk a szlovák oldalon a felvízcsatorna mellett futó aszfaltcsíkra. Emellett szeretnénk az itteni egykori határőrségi létesítményt és a régi zsilip kiszolgálóépületét megszerezni, s természetvédelmi célokra használni. A szigetközi és mosoni-dunai KEOP-pályázat közel 11 milliárdjából a Jónási-ág rehabilitációjára is jut, valamint Dunacsúnyban jövőre építik a `Duna Park` elnevezésű megaprojektet: ezek is erősítik `kerékpárútra` vonatkozó igényeinket" – mondta a polgármester.

„Évek óta hangoztatjuk, hogy szükség van egy itteni kerékpárútra: rengetegen jönnek nyaranta, Lipót felé tartanak, a kitáblázás kevés. Akár szlovák mintára az árvízvédelmi töltésen vagy a településen belül, de szükség van a megépítésére, akkora erre az igény" – állítja Tóth István dunaszigeti településvezető.

Kerékpárút nélkül: Darnózselin igény lenne rá, ám a településnek vélhetően hitelt kellene felvennie megépüléséhez.
Kerékpárút nélkül: Darnózselin igény lenne rá, ám a településnek vélhetően hitelt kellene felvennie megépüléséhez.

Időszerű is lenne

Széles Sándor máriakálnoki polgármester nemrégiben egy kistérségi ülésen annak adott hangot, hogy célszerű lenne a Püski–Kisbodak–Dunaremete–Lipót, valamint a Dunasziget–Dunakiliti–Feketeerdő tengely bekapcsolása is a kerékpárútba (a Máriakálnok és Mosonmagyar-
óvár közötti aszfaltcsík megépítése pedig a jövő márciusi halászi hídlezárás miatt is időszerű).

Ezt az elképzelést Szokoli Sándor dunakiliti polgármester is támogatja, hisz főleg a nyári időszakban sűrűn érkeznek kerékpáros turistacsoportok – több ezren tekernek erre kétkerekűvel – a településre. „A drótszamárral ideérkezők elsősorban a Dunát keresik" – mondják az érintettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járdát építenek Tejfaluszigeten

Dunakiliti - Nemcsak Dunakiliti épül-szépül (a faluközpont térkövezése után a Kovács közön járdát… Tovább olvasom