Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Kérdéseket vet fel az időskorúak ellátása

Nagy István mosonmagyaróvári polgármester szerint a Lajta-parti város nem lesz képes egyedül fenntartani a most még a kistérségi társuláshoz tartozó két nagy szociális intézményt.
Hoffman Attiláné, a Mosonmagyaróvári Egyesített Bölcsődék Intézménye vezetője napirend előtti felszólalásában a kistérségi társulás tegnapi ülésén felhívta a figyelmet, hogy a városi bölcsődékből sok 3–4 éves kisgyerek kikerül. Helyükre várják az újabb apróságokat a kistérségből. Nagy István, a társulás elnöke megerősítette: míg a bölcsődékben helyek szabadulnak fel, addig az óvodák roskadásig telnek szeptembertől (a témára a napokban még visszatérünk).

A kistérségi gyermekjóléti és családsegítő tevékenységéről szóló beszámolót is tárgyalták a társulás tagjai. Kovács Gábor (Lébény) a szociális bizottság elnökeként elmondta: „Ez a terület továbbra is fontos nekünk." A lébényi polgármester szerint alapos, precíz beszámoló született a témáról. Kiemelte, hogy a kormányhivatali ellenőrzés során is mindent rendben találtak e területen. Nagy István szerint ez egy jól működő rendszer, mely példaként szolgál. Hasonlóan nyilatkozott Balsay Zsuzsanna (Kimle) az oktatási bizottság elnökeként a közoktatási szakszolgálatokról, mondván, hogy ezt a továbbiakban is együtt kellene továbbvinnie a térség településeinek.

Az idősek bentlakásos ellátásához a jövő évtől több település nem kíván csatlakozni. A felvétel a Lengyári utcai idősek otthonában készült Mosonmagyaróváron korábban.
Az idősek bentlakásos ellátásához a jövő évtől több település nem kíván csatlakozni. A felvétel a Lengyári utcai idősek otthonában készült Mosonmagyaróváron korábban.

Ezzel szemben nincs egység a kistérség polgármesterei között, ami az időskorúak bentlakásos ellátását illeti. A feladatot most a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény (KESZI) látja el a kistérségi társulás fenntartásával. A kistérség jövő év elejére várhatóan megszűnik, így új fenntartója lesz az intézménynek. Öt település – Bezenye, Mecsér, Mosonszentmiklós, Mecsér és Levél – már döntött arról, hogy jövő év januárjától nem kívánják igénybe venni az időskorúak bentlakásos ellátását. Indokként többek közt azt hozták fel, hogy nem tudják ezt a szolgáltatást finanszírozni, és csak a kötelező feladatokat kívánják felvállalni.

Nagy István arról beszélt, hogy Mosonmagyaróvár nem lesz képes egyedül fenntartani az intézményt. Szerinte az sem járható út, hogy az ellátandó idős személyeket mosonmagyaróvári lakcímre jelentik be, hogy így igénybe vehessék e szolgáltatást. Az országgyűlési képviselő-polgármester azt is hangsúlyozta, hogy ezen a területen jogszabályváltozás szükséges. Kovács Gábor javasolta, hogy mielőtt egy idős személy bekerülne a bentlakásos intézménybe, az érintett önkormányzatot értesítsék erről, hogy az igénylő jövedelmi, vagyoni helyzetéről teljesebb kép alakulhasson ki.

A társulási ülésen továbbá a szociális étkeztetés kérdésével is foglalkoztak. Öt körzetre írtak ki közbeszerzést, ebből négy zárult sikerrel. Lébényben, Mosonszentmiklóson és Mecséren (ebben a körzetben nem hozott eredményt a közbeszerzés) a társulás döntése szerint a korábbi három vállalkozó készítheti az ételt az év végéig. Új közbeszerzést a területre már nem írnak ki. Több polgármester tolmácsolta a hozzájuk beérkezett panaszokat az új szolgáltatóra, miszerint az eddigieknél kisebb mennyiségű ételt mérnek az éthordókba. Nagy István ezért, ha a helyzet változatlan marad, felmondaná a szerződést.

Olvasóink írták

 • 3. menyus76 2012. augusztus 05. 05:41
  „Pista!!
  Mióta polgármester vagy nem igazán van felmutattandó dolgod. Mofémtelepen is semmit nem csinálsz csak a moson meg a futura be le ölsz egy csomó lét ide nem jut semmi.21 század és lassan traktorral lehet járni a terv ut 73/a utcájába./ és vajon miért??/ én megmondom,ott a lurkovár ovoda és bölcsöde mindenki azon megy át mert közelebb van.ezért”
 • 2. kotorék 2012. július 09. 21:24
  „Pesta ! Honnét fogsz még kihátrálni?
  Megszavaztál minden országos marhaságot , köztük azt is amiből most megpróbálsz kihátrálni! Mit ne mondjak gerincpróbáló feladat!”
 • 1. Ambar 2012. június 30. 14:40
  „Ezt a kérdést pedig meg kell oldani, nem szabad az időseket magukra hagyni!Elég kegyetlen ma a világ szinte naponta hallom ma az emberség nem létezik,pedig ez nem igaz!És nem is szabad hagyni hogy igaz legyen ,főleg az önkormányzatok részéről.Szerintem ha van a város vezetőiben lelkiismeret akkor meg oldják !Nem igaz hogy mindent az anyagiak hiányával magyaráznak.Így látom az óvodák helyzetét is.Szerintem ez átmeneti gond ezt látni a születésszámokból is.Például ott van a Mofém kulturház melynek állapota csak romlik, mert használaton kívül van.Csendes környezetben kis ráfordítással ,zöldövezetben a Lurkóvár óvoda közelében átmenetileg megoldás lehetne.Nem hinném hogy a Mofém vezetése nem segítene!Meg kellene keresni őket ,én biztos vagyok abban hogy lenne megoldás.Nem mindig százmilliókra kell gondolni és lesöpörni hogy nincs rálehetőség.Lehet egyszerű a szemünk előtt lévő megoldásra is gondolni .Az összefogás sokszor hoz jó lehetőséget,élni kell vele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentik a korábbi városvezetőt és a jegyzőt Mosonmagyaróváron

A számviteli rend megsértése és hanyag kezelés bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt tesz feljelentést Mosonmagyaróvár polgármestere a város korábbi vezetője és jegyzője ellen. Tovább olvasom