Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Kávéházi diszkrimináció?

Választási kampányukkal kapcsolatos megbeszélésük közben utasítottak ki tíz mosonmagyaróvári romát – köztük a kisebbségi vezetőt.
A mosonmagyaróvári cigányok ismét úgy érzik, diszkriminálták őket: ezúttal egy mosoni kávézóból utasították ki a tízfős „csapatot", ahol a kisebbségi vezető a választási kampánnyal kapcsolatos kérdéseket beszélte meg a romákkal. Nem ez az első eset Horváth Elemér szerint, hogy megkülönböztetésben van részük a városban.

Óévbúcsúztató, diszkó

2003 szilveszterén a Fehér Ló Közösségi Házban szerették volna búcsúztatni az óévet, ám szerintük ezt a helyiek diszkriminációja akadályozta meg (végül a művelődési központot kapták meg).
2004 nyarán arról panaszkodott a vezető, hogy jó néhány helyi roma fiatalt – származásuk miatt – nem engednek a legfelkapottabb mosonmagyaróvári diszkóba. A létesítmény üzemeltetője akkor úgy válaszolt: az szórakozhat náluk, aki rendesen viselkedik, s származástól függetlenül tiltottak ki embereket a diszkóból. A roma vezető állítása szerint most egy mosoni kávéházból utasította ki őket – a tulajdonos kérésére – a biztonsági szolgálat.

„ Számunkra egyértelmű"

– Múlt vasárnap összegyűjtöttem néhány helyi cigányt – körülbelül 8–10 embert –, hogy a választási kampánnyal kapcsolatban megbeszéljük a teendőket – kezdte Horváth Elemér. – Az egyik mosoni kávéházba mentünk, kávét, teát kértünk, s beszélgetni kezdtünk. Normális hangnemben folyt a diskurzus. Körülbelül húsz perc elteltével két biztonsági őr jött a kávézóba, majd közölték, hogy a főnök utasítása alapján mi nemkívánatos személyek vagyunk a helyiségben, s hagyjuk el azt. Szóltam a többieknek, hogy menjenek ki, majd elkértem a panaszkönyvet. Ebbe beleírtam: semmi olyat nem tettünk, ami indokolta volna eltávolításunkat. Közben kiérkeztek a járőrök is, körülnéztek, de intézkedniük nem kellett: jegyzőkönyvet mindenesetre ők is felvettek. Azóta bementem már a helyi önkormányzathoz is, s az igazgatási osztályon bejelentést tettem sérelmeinkről.

Számunkra egyértelmű, hogy diszkriminációról van szó, s már nem először történik ilyen a városban. Több olyan szórakozóhely is van, ahonnan a cigányokat ki akarják tiltani. Azonban figyelmeztetem őket, hogy ne vegyék egy kalap alá az itteni romákat. Azokat kel l kiszűrni, akikkel gond akad: sokan ismerik őket, meg tudják különböztetni a többiektől. Rugalmasabban kell kezelni ezeket a dolgokat: ha semmi nem változik, az ombudsmant is megkeresem ebben az ügyben – mondta Horváth Elemér.

Megfelelő viselkedés

A kávéház névtelenséget kérő tulajdonosai elmondták: az üzlet megnyitásakor bárki bejöhetett a szórakozóhelyre.
– Mindenkinek megadtuk a lehetőséget, hogy kulturáltan, nyugodt körülmények között szórakozzon: kiszolgáltunk minden hozzánk érkező vendéget. Sajnos azonban voltak, akik nem a kávéházi légkörnek megfelelően viselkedtek: nekünk a többi vendég zavartalan, nyugodt szórakozása is fontos. Nem értjük, miért beszélnek a romák diszkriminációról: most is vannak olyan kisebbségi családok, akik hozzánk járnak, s szívesen látott vendégek. A jövőben is csak olyan embereket szolgálunk ki, akik a légkörnek megfelelően, az üzlet hangulatát nem befolyásolva szórakoznak nálunk – mondták a tulajdonosok.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pisztollyal fenyegette meg a traktorost

Nem mindennapi eset történt nemrégiben a magyar határhoz közeli, szlovákiai Somorján, a… Tovább olvasom