Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Jubileumi év után iskolabővítés

Mosonszentmiklós - Bedő Csaba, Mosonszentmiklós polgármestere a kistérség legkésőbb megválasztott vezetője. Éppen két éve, január 14-én a helyiek a három jelölt közül neki szavaztak bizalmat. Utánanéztünk: megérte-e?

Szavazategyenlőség miatt írtak ki 2006 januárjában újabb választást Mosonszentmiklóson. Akkor a helyiek a mosonszentmiklósi születésű Bedő Csabát választották polgármesterré.

– Mielőtt a polgármesteri funkciót elvállaltam volna, nyolc évig képviselőként tevékenykedtem. Ennek ellenére sok újdonsággal találkoztam, és még most is lenne mit tanulnom, hogy a lehetőségeinket kellőképpen kiaknázhassuk – fogalmazott Mosonszentmiklós első embere, aki megválasztásakor két fő célt tűzött ki: a falu fejlődésének felgyorsítását és egy dinamikusabb, a problémákra gyorsabban reagáló községháza kialakítását.

Úgy érzi, az első célkitűzésben a falu mellé állt. A hivatal fiatalítása nyugdíjazásokkal és személycserékkel járt, mára zömében felsőfokú végzettségűeket foglalkoztatnak és továbbképzésükre is ügyelnek.

A község fontosabb történéseiről a Kisalföld többször is beszámolt: összefogással a kisiskola környékén csemetéket ültettek, Mosonújhelyen haranglábat emeltek, ravatalozót építettek, a kápolnában a harangot villamosították, Lébénnyel közösen kerékpárutat építettek és pályázati segítséggel felújították az óvodát is. A Zichy tér felújítása pedig már egy nagyobb léptékű feladat volt, de további pályázatokban is reménykednek:
– A Leader-támogatással reméljük lefektetni a díszburkolatot a Mária-szobor körül, parkolót alakítunk ki, kerékpártárolót tervezünk, de lesz gyepesítés, faültetés és a templom díszkivilágítását is megoldanánk. Pályázunk az uniós előírásoknak megfelelő játszótér kialakítására a József Attila utcában és a focipálya mellett – tájékoztatott a polgármester, aki szerint az útjavítási program is folytatódik idén.

Mosonszentmiklós talán legnagyobb sikerét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a közoktatási infrastruktúrafejlesztésre kiírt pályázatán érte el: a megyében a falunak ígérték a harmadik legnagyobb összeget. A település 364 millió forintot (ebből 10 százalék önrész) fordíthat az iskola bővítésére és korszerűsítésére. Ha a pályázat második fordulóját is sikeresen veszik, akkor az építkezés már a nyáron elkezdődhet és a diákok a 2010-es tanévet már az új épületben várhatják. Emellett az év végén tudták meg, hogy az iskola kétmillió forintot nyert egy tizenöt férőhelyes nyelvi labor kialakítására, míg az óvodába 1,6 millió forintért vásárolhatnak beltéri bútorokat, szemléltetőeszközöket.

A jubileumi év (800 éves volt a község tavaly) rendezvényeinek sikere, a falu tisztaságának megőrzése, a virágosítás, fásítás mellett Bedő Csaba a hiányosságokat sem hallgatta el: az egyhektáros ipari telekre külső okok miatt a várt befektető nem érkezett meg. Így az egyik legfontosabb cél, a park „benépesítése", új munkahelyek teremtése elmaradt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz új lakóval bővülhet a falu

Rajka - Kilenc társasházban mintegy százharminc új lakással, s legalább ötszáz új lakossal… Tovább olvasom