Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Jövőre több kisdiákot várnak Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - A múlt év tapasztalatai alapján Mosonmagyaróváron az önkormányzat több mint háromszáz elsősre számított. Ezzel szemben az új tanévet a 359 tanköteles kisgyerekből alig 280-an kezdik meg az állami általános iskolákban.
Van, ahol csoportszámcsökkenést, sok helyen létszámcsökkenést hoz az új tanév, egy tanintézmény viszont jóval több kisdiákot vár hétfőtől az iskolapadokba. A tanintézmények vezetőinek tájékoztatása szerint mindenhol – az Éltes-iskola kivételével, ahol az első és negyedik osztályt vonják össze – meglesz a törvény által előírt huszonegy fős létszám. Szeptembertől ugyanis a finanszírozás csoportátlaghoz kötődik, így minél kisebb a létszám egy csoportban, annyival többet kell az önkormányzatnak pótolnia.

– Április végéig a város általános iskoláiba 263 gyereket írattak be, ezzel szemben tavaly szeptemberben 297-en kezdték az első osztályt – tájékoztatott Pósfay Pálma, a polgármesteri hivatal humánszolgáltató osztályának oktatásügyi felelőse. Elmondta, hogy bár még nincsenek összesített adatok, arra számítanak, hogy hétfőn 275–277 kiselsősnek szól először az iskolacsengő. A 350 tanköteles gyerekből közel nyolcvanat tartottak vissza az óvodákban.

A Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskolában a leglátványosabb a létszámcsökkenés. Míg tavaly három osztályban hatvan elsős kezdte a tanévet, idén a két osztályba negyvennégyen jelentkeztek – emelte ki Patai Péter, az iskola igazgatója, aki a csökkenést azzal magyarázta, hogy az idei tanévtől a tanintézmény általános iskolai osztályába csak mosonmagyaróvári diákok iratkozhattak. A vidéki diákok az iskola átlagának 25–27 százalékát tették ki eddig.
Ezzel szemben a Haller János Általános, Szakképző és Szakközépiskola létszámnövekedéssel számol az első osztályokban. A tavalyi évhez hasonlóan három csoportban tanul majd a hetvenhárom kisdiák. Kitley Tiborné, az általános iskola igazgatóhelyettese szerint a létszámnövekedés az ovisuli és az iskolai előkészítők hatékonyságának köszönhető. Újdonság továbbá, hogy az iskola alsósai egy épületbe járnak hétfőtől, a Szent István út 97. szám alá.

A művészeti oktatásáért kedvelt Ujhelyi Imre Általános Iskola idén negyvenkét elsőssel – két osztállyal – indítja a tanévet. Míg tavaly 25–26 fős osztályokat sikerült összeállítani, idén ez huszonegy fősre csökken – közölte Gálos Jánosné igazgató. A gyerekek elemi osztályban klasszikus balettet tanulhatnak, de a néptánc csínját-bínját is elsajátíthatják itt a kézműves-foglalkozások mellett.

Mandl Andrásné, a Fekete István Általános Iskola igazgatója arra világított rá, hogy míg negyvenkét nyolcadikos hagyta el az iskola padjait, addig negyvenhárman iratkoztak az első osztályokba, amiből kettőt indítanak idén.

Szerencsésnek mondhatja magát a Móra Ferenc Általános Iskola is, hiszen a tavalyi hatvanöt helyett idén hatvannyolcan választották a tanintézményt. Makk Zoltán igazgató szerint a német nemzetiségi osztály sokak számára vonzó, a gyerekek heti öt órában tanulják a nyelvet. A két német nemzetiségi osztály mellett egy normál tantervű is indul hétfőtől. Ez főként a sportosabb elsősök javára lesz, hiszen úszásra és tömegsportra is jelentkezhetnek.

Az Éltes Mátyás Általános Iskola, Diákotthon és Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben az elsősök negyedikes társaikkal közösen tanulhatnak az idei tanévtől. Vargáné Éder Etelka igazgató tájékoztatása szerint szeptembertől tizennégyen jelentkeztek a tanintézménybe, ebből nyolc első osztályos.A 2008–2009-es tanévben zsúfoltak lesznek az első osztályaink, jövőre 25–27 fős csoportlétszámmal indulnak – jósolja Nagy István alpolgármester. – A szülők ugyanis a nevelési tanácsadók javaslatára közel 80 tanköteles gyereket tartottak vissza az óvodában, akik majd jövőre iratkoznak be az iskolákba. Biztató adat, hogy a város önkormányzati óvodái 115–118 százalékos létszámmal kezdik a tanévet.


Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatmillió forint egy „feneketlen” vödörbe

Jánossomorja - A focihoz mindenki ért – tisztelet a kivételnek –, így nem csoda, ha… Tovább olvasom