Kisalföld logö

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Jövőre megépülhet végre a szabad strand

Jánossomorja - Régóta húzódik már a jánossomorjai szabad strand ügye. Hosszas huzavona után a beruházó ígéri, jövőre végre megnyithatják a fürdőzők előtt. A munkálatok várhatóan augusztus végén kezdődnek.

Üdülőövezetet terveznek a kavicsbányánál. Ugyanis már 2002-ben elkezdődött a jánosi kavicsbányató mentén a strand kiépítése: a földmunkák befejeződtek, közműveket visznek a területre. Az elképzelés szerint a tó környéke pihenést, kikapcsolódást szolgáló üdülőövezetté alakul át. A munkálatok jövő tavasszal érnek véget. Egy évvel később visszatértünk a témára, amikor a strand építésének a csúszását régészeti feltárással magyarázták. A szakemberek a griffes-indás kultúra emlékeire bukkantak itt. Kovács Frigyes, a beruházó kft. ügyvezetője azóta már több alkalommal nyilatkozta, hogy hamarosan birtokba vehetik a fürdőzők a strandot. Ezúttal újra bizakodásának adott hangot.

A mosonszentjánosi bányatónál régóta húzódik a beruházás megvalósítása.
A mosonszentjánosi bányatónál régóta húzódik a beruházás megvalósítása.

– A strand ügye valóban régi történet, sok-sok buktatóval, de most már karnyújtásnyira a végső fázis. Az alapközművek elkészültek, az átadási folyamatnál tartunk: jövőre üzemképes lesz a strand. Amint lesz áramvételi lehetőségünk, augusztus végén, szeptember elején elkezdhetjük az építkezést – ígéri a beruházó cég vezetője.

A mosonszentjánosi bányatónál ötvenhat üdülőtelket alakítottak ki, melynek nagy részét mára értékesítették. Főként az osztrákok körében voltak kelendők a telkek. A hazai és nyugati szomszédaink mellett szlovák, sőt, egy venezuelai és egy bosnyák vevő is akadt.

A tervek szerint a szabad strand mellett nyaralók, kávézó és étterem épülhetne.
A tervek szerint a szabad strand mellett nyaralók, kávézó és étterem épülhetne.

A tó 150–200 méteres szakaszán alakítjuk ki a strandot, mely főként a településen élőket és az üdülőtulajdonosokat szolgálná ki- mondta Kovács Frigyes, a beruházó cég ügyvezetője.
– A százéves bányató vizét minden évben megvizsgáltatjuk, ivóvíz minőségű, és reméljük, ez a későbbiekben is így marad a tó alatti természetes szűrőrétegnek köszönhetően – magyarázza Kovács Frigyes. Kifejtette: a tó 150–200 méteres szakaszán alakítják ki a strandot, mely elsősorban a településen élőket és a tó körüli üdülőtulajdonosokat szolgálná. Kiszolgálóépületeket terveztek öltözőkkel, vizesblokkal. Egy félhektáros területen szolgáltatási célú telket alakítanak ki, ahol étterem, kávézó, akár apartmanházak kaphatnának helyet, sőt, ez a terület bővíthető és egy kemping létrehozására is van lehetőség.

– Vevőink között akadt olyan, aki érdeklődött a strand üzemeltetésének lehetőségéről, sőt, a szolgáltatási célú telekre való építkezés is szóba került – szögezte le a cégvezető.


A strandépítés előzményei

A terület stranddá átalakítására már a ’90-es évek elején is akadtak befektetők, ám később elálltak a beruházástól. 1998-ban a kapuvári székhelyű Geos Aqua Kft. előszerződést kötött az önkormányzattal a kavicsbánya szabad stranddá alakítására. A végleges szerződés megkötésére azonban csak 2001-ben, a település egységes keretbe foglalt rendezési tervének elkészülése után nyílt lehetőség. A kivitelező ekkor vállalta: 2002-ben, a nyári szezonkezdésre a jánossomorjaiak igénybe vehetik a szabad strandot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorshajtók és felhajlított rendszámtáblák

Gyorshajtás, jogosítvány vagy műszaki vizsga nélkül motorozás, illetve felhajlított rendszámtábla miatti szankcionáltak az előző hónapban a mosonmagyaróvári rendőrök legtöbbször. Tovább olvasom