Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Jövőre már üzemel a híd

Uszályokkal fordították a helyére a mintegy 7,5 ezer tonna súlyú Kosicka hidat Pozsonyban. A szlovák főváros ötödik Duna-hídját jövő év májusában adják át a forgalomnak.
Látványos: A 7,5 ezer tonnás szerkezetet uszályok fordították a helyére.
Amint arról lapunkban már beszámoltunk (Kisalföld, 2004. szeptember 13.), mintegy 87 millió eurós – 3,6 milliárd koronás – beruházással építik Pozsony ötödik Duna-hídját. A beruházást az Európai Beruházási Bank 45 millióval finanszírozza, míg a fennmaradó 42 milliót a szlovák állam állja. Az 518 méter acél és feszített beton szerkezetű Kosicka híd, a csatlakozó út és csomópont építésének tervei 2001-ben készültek el.

Egy évvel később írták ki a pályázatot a kivitelezésre, s végül egy szlovák–osztrák konzorcium nyert. Az építési munkálatok tavaly februárban indultak meg. Az elmúlt másfél év során a helyszínen hegesztették össze a 231 méter hosszú és 36 méter széles acélszerkezetet, ami így mintegy 5 ezer tonnát nyom. Felhasználtak 27 ezer köbméter betont, 317 kilométernyit hegesztettek és 21 kilométer acélsodronyt feszítettek ki a hídszerkezeten.

Többszöri halasztás után

A 7,5 ezer tonnás szerkezetet négy uszállyal fordították a helyére a Dunán. A rendkívüli pontosságot és odafigyelést igénylő művelet végrehajtását már többször elhalasztották, mert hol az időjárás, hol pedig a Duna vízállása nem volt megfelelő. A Kosicka híd befordítása a világon egyedülálló attrakció volt, hiszen ilyen méretű és súlyú szerkezettel még sehol sem hajtották végre. A műveletet végző csehországi Hutne Montaze Ostrava céget korábban már felkérték hasonló munkára Sevillában, ám ott egy feleilyen hosszú és jóval könnyebb hídszerkezetet kellett a helyére fordítani. A Duna sodrására támaszkodva több mint kilenc óra alatt sikerült a Kosicka híd szerkezetét a helyére fordítaniuk az uszályoknak.

Elviszik a földet

A Pozsony északi részét Ligetfaluval összekötő új híd azonban még korántsem készült el, hiszen még hátravan a rávezető utak kiépítése. Miután ezen a partszakaszon korábban egy olajfinomító működött, közel 9 ezer tonnányi szennyezett földet kell a hídépítő cégnek elszállítania, illetve megtisztítania. Ez idáig már 4,8 ezer tonna földet tisztítottak meg, ám 4 ezer tonnányi oly mértékben szennyezett, hogy nem tudják semlegesíteni, így ehelyett máshonnan kell földet ide szállítaniuk. A Kosicka hidat a tervek szerint jövő májusban adják majd át a forgalomnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A béke követe lett a parancsnok

Magyarországi látogatása során találkozott mosonmagyaróvári kollégájával az a volt New York-i… Tovább olvasom