Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Jövőre korábban nyithat a kishatár

Jövő évtől hosszabb lehet a nyitva tartása az Andau–Jánossomorja közötti népszerű kishatárnak.

SMS-rovatunkba érkezett: „ Kérem, tudakolják meg, igaz-e a hír, hogy az Andau–Jánossomorja kishatár áprilisban is 6-tól 22-ig tart nyitva. Ez a környékbeli ingázóknak örömhír, de nem merem elhinni. Köszi."

A Jánossomorjáról Andaun át ingázók csak gyalog és kerékpárral léphetik át a határt: tavasztól késő őszig naponta több százan dolgoznak Ausztriában. Áprilistól újra „működik" az átkelő: egyelőre a kormányrendelet szerint reggel héttől este hétig. Egyeztetést igényel még az a tervezet, mely szerint jövő évtől hosszabb lehet a nyitva tartás.

Az andaui átkelőről tudni kell, hogy Jánossomorjáról és környékéről itt áprilistól novemberig több százan járnak át a kedvező anyagi feltételek miatt Ausztriába dolgozni. Mivel csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet itt átjutni osztrák oldalra, ezért az átkelő előtt egy hatalmas szabad „parkolót" alakítottak ki az ingázók. Naponta legalább száz autó, ugyanennyi kerékpár vagy motorkerékpár várja gazdáját a műszak végeztével. Az andaui sorompótól általában szervezetten, mikrobuszokkal viszik az osztrák munkáltatók a magyarokat a közeli üzemekbe. A legtöbb helyen reggel hétkor, esetleg nyolckor kezdődik a munka, így nem mindegy, mikor nyit ki a határ.

Kormányrendelet rögzíti a nyitva tartást

Tavaly a magyar és az osztrák kormány Bécsben megállapodást kötött – s ezt kormányrendelet rögzíti – a határforgalmat ellenőrző helyek létesítéséről és a határforgalom ellenőrzésében való együttműködésről. E szerint a Jánossomorja–Andau közúti határátkelőhelyen „a személyforgalom számára határátkelőhely működik. A határforgalom ellenőrzése céljából az Osztrák Köztársaság államterületén, közös határforgalom-ellenőrző hely létesül". A megállapodás kimondja: „A határátkelőhely használata kiterjed az Európai Unió tagállamai, az Európai Gazdasági Térség tagállamai és a Svájci Államszövetség, valamint azon harmadik államok állampolgárainak személyforgalmára, akik egyik szerződő fél államában sem vízumkötelezettek." A kormányrendelet ezen szakaszának harmadik pontja a határátkelőhely nyitvatartási idejét is szabályozza. E szerint április 1-jétől május 31-ig reggel 7 órától este 19 óráig, június 1-jétől szeptember 30-ig reggel 6 órától este 22 óráig, október 1-jétől november 2-ig reggel 7 órától ismét este 19 óráig tart.

Jövőre kedvezőbb lehet

Lapunk megkereste Láposi Szilvia határőr hadnagyot, a határőrség megyei szóvivőjét is, aki elmondta: valóban van már egy tervezet arról, miszerint hosszabb ideig – reggel hattól este tízig – lehetne átkelni az andaui határon áprilistól egészen novemberig. Az osztrák szervekkel azonban ezt még meg kell tárgyalni, jegyzékváltásra lesz szükség. Láposi Szilvia elmondta: ebben az évben még biztosan a tavalyi kormányrendelet szerint működik majd az átkelő, jövőre azonban már esély nyílik a korábbi kezdésre és a későbbi sorompózárásra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jelent kell túlélni, a jövő biztató

Bezenye évek óta költségvetési hiánnyal küzd, de ha a következő időszakot átvészelik, a néhány éven belül létesülő élmény- és kaszinóváros biztosíthatja a település fejlődését. Bezenye évek óta pénzügyi nehézségekkel küzd, a túlélés stratégiáját gyakorolja, ez idáig sikerrel. Egyre magasabb a költségvetési hiányuk, az idei évre közel húszmillió forint. Tovább olvasom