Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Jövőre kezdődhet az építkezés

Mosonmagyaróvár - A mosoni Futura tervezett hasznosításáról fórumon mondhatták el véleményüket a helyi civil szervezetek. Legfontosabb kérdésként merült fel: hogyan lehet a létesítményt „mosonivá" tenni?
A mosoni Futura műemlék épületének hasznosításáról tavaly fogalmazódott meg az első konkrét szándék: a budapesti Csodák Palotája mintájára helyi vonatkozásokkal megtűzdelt szórakoztató-, ismeretterjesztő központ jöjjön létre. A mosoni belváros rehabilitációjának fontos eleme a minap került ismét napirendre, amikor az erről tartott fórumon szakemberek és civil szervezetek képviselői előtt az ingatlan felújításáról, bővítéséről, illetve a kívánatos tartalomról volt részleteiben szó.

A magtár az 1990-es évek elején funkcióját vesztette, és az ingatlankezeléssel foglalkozó Movinnov Kft. tulajdona lett. Hasznosítási tanulmányterve már az elmúlt évben elkészült, és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is érdemesnek tartotta az ötletet arra, hogy kiemelt projektként kerüljön be az európai uniós támogatások sorába. A több mint 70 méter hosszú, 10 méter széles Futura hátsó udvarán két torony emelhető. A régi épület a kiállítótereknek, a két siló pedig a gépészeti berendezéseknek, ruhatáraknak, vizesblokkoknak, irodáknak, műhelyeknek, raktáraknak, valamint egy 100 fős befogadóképességű előadóteremnek adna otthont. Az ötszintes faszerkezetű magtár látogatói évente kétszer-háromszor megújuló, a legújabb találmányokat, fejlesztéseket, kutatásokat is tükröző élményanyaghoz juthatnának. Nagysága folytán a ház 60–65 eszköz, bemutató elhelyezésére alkalmas, melyek célja a meghökkentés, rácsodálkoztatás, az elgondolkodtatás és kipróbáltatás.

A fórumon azt vitatták meg, hogyan lehet a kiállítást mosonivá, mosonmagyaróvárivá, szigetközivé, kisalföldivé, magyarországivá tenni.
A fórumon azt vitatták meg, hogyan lehet a kiállítást mosonivá, mosonmagyaróvárivá, szigetközivé, kisalföldivé, magyarországivá tenni.

A minap tartott fórumon a legfontosabb kérdés az volt, hogyan lehet a kiállítást mosonivá, mosonmagyaróvárivá, szigetközivé, kisalföldivé, magyarrá tenni. A hozzászólók az egyetemmel mint tudásközponttal való együttműködést, a vizek, a Szigetköz közelségének hangsúlyozását, a szél állandó jelenlétének kifejezését, a Duna kínálta lehetőségek bevonását szorgalmazták. Kérdésként merült fel, hogy a városnak kivételes impulzust adó létesítményben hogyan képzelik el a látogatók kiszolgálását, a dolgozók elhelyezését, a kisgyermekek felügyeletét, magát az üzemeltetést, a parkolást, a közlekedéstechnikai változtatásokat. A tanácskozás résztvevői arról is érdeklődtek, mikorra válhat a tervekből valóság. Az uniós pályázati rendszer miatt szigorúan szabályozott folyamatban az építkezés legkorábban 2010 nyarán kezdődhet meg, kapuit pedig 2012-ben nyithatja meg a mosonmagyaróvári jövő háza, a Futura.

Látványrajz a leendő létesítményről. 2012-ben nyithatja meg kapuit.
Látványrajz a leendő létesítményről. 2012-ben nyithatja meg kapuit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több osztrák tanul magyarul

Ausztria–Újrónafő - Játékosan magyarul! címmel látott nemrég napvilágot Pálfi Katalin tollából… Tovább olvasom