Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Jövőre jubilálnak az ásványrárói Pávakör tagjai

Több mint három évtizedes elhivatott szakmai munkájáért nemrégiben KÓTA-díjban részesült az ásványrárói Szigetköz Pávakör művészeti vezetője, Tóth György. A kétszeres Aranypáva nagydíjas dalkör jelenleg több mint húsz tagot számlál.
Az ásványrárói Pávakör vezetője, Tóth György a minap Budapesten vehette át a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége KÓTA-díját népzenei kategóriában. A művészeti vezető a csoport alapítójaként több mint három évtizede – dr. Timaffy László és dr. Barsi Ernő útmutatása alapján – végzett együttesvezetői munkájáért, elhivatott népzenei szakmai tevékenységéért részesült a rangos elismerésben.

– 1983-ban Timaffy Laci bácsitól vettem át az akkoriban még Héderváron működő kör vezetését. Azon a tavaszon a maroknyi csapatot ásványráróiakkal erősítettük meg, több mint harmincan énekeltünk, köztük fiatalok, gyerekek is. 1984 januárja óta működik Ásványrárón, helyiekkel a dalkör, jövőre ünnepeljük fennállásunk harmincötödik évfordulóját – emlékezett a kezdetekre Tóth György.

Két alkalommal, 2010-ben és 2013-ban Aranypáva Nagydíjjal ismerték el munkájukat, de a Vass Lajos Népzenei Szövetség nagydíját is elnyerték 2008-ban. Elsősorban szigetközi találkozókon vesznek részt a dalkör tagjai, de a határon túl is vendégszerepelnek. Baráti kapcsolatot ápolnak a Nyitra megyei Zsére község, illetve Nagyabony dalköreivel.

Nemcsak a szigetközi népdalokat, hanem a népszokásokat is népszerűsítik, a legényavatás mellett a pünkösdölés, a betlehemezés hagyományát is bemutatják. Emellett más tájegységek, Vas, illetve Zala megye dalait is éneklik.
KÓTA-díj a zenei élet kimagasló szereplőinek

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége 2004-ben határozott a KÓTA-díj megalapításáról. A díjat a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet legkiválóbb képviselői nyerhetik el, minden évben tizenegy, köztük népzenei, nemzetiségi, zeneszerző, karnagy kategóriában ítélik oda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Istvánról vetélkedtek Mosonmagyaróváron

A Mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskola immár kilencedszer szervezett területi… Tovább olvasom