Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Jobb úthálózat, közlekedés, alternatív energia

Alternatív energia felhasználása, szélerőműpark építése, jobb úthálózat és közlekedés – főként ezekre a fejlesztési irányokra hívták fel a figyelmet a Mosonmagyaróvári kistérség polgármesterei a megye területfejlesztési koncepciójának meghatározásakor.
A megye területfejlesztési koncepciójának vitaanyagán dolgozik a Lados Mihály tudományos főmunkatárs (KRTK RKI) és Rechnitzer János egyetemi tanár (Széchenyi István Egyetem) vezette csoport. Az elkészült dokumentumból ismertették a napokban Mosonmagyaróvárra és környékére vonatkozó adatokat.

– Mosonmagyaróvár két főváros közelségében fekszik, ebből előnyei és hátrányai is származnak – mondta el bevezetőjében Lados Mihály. Arról is beszélt, hogy a térséget sem kerüli el az országban tapasztalható természetes fogyás, ide azonban kívülről is települnek be. A szakember továbbá rámutatott, tizedével csökkent a térségben a termőföldek száma. Az ipar terjeszkedésének akadálya több esetben az, hogy Natura 2000-es vagy más természetvédelmi előírás korlátozza a fejlesztést.

A vitaanyagban „kistigrisnek" nevezett Lipót polgármestere, Tóth József Péter kiemelte, hogy sokat tesznek azért, hogy ez az elnevezés igaz legyen. A falu épít az idegenforgalomra és a természeti értékekre, a termálvízre, ezért négy nagyprojektjük is fut a többmilliárdos kompjárattól a termálvízzel fűtött sportpályákig vagy a most bővített iskoláig, ahol angolul tanulhatnak a gyerekek. A lipóti településvezető felhívta a figyelmet az utak állapotára.

Kiss Vince rajkai polgármester arra mutatott rá, hogy Szlovákia irányában jól lehet közúton közlekedni, a két országot kerékpárút is összeköti. Ezzel szemben Ausztria felé kellene az utat fejleszteni. Csaplár Zoltán mecséri polgármester is a közlekedésre tért ki felszólalásában: Rajkáról nem tudunk úgy eljutni Mosonmagyaróvárra, mint Pozsonyba a 620 lelkes Mecsérről, mely a béke és nyugalom szigete, és mind többen költöznek ide. A buszos közlekedésen kellene javítani. A mecséri faluvezető szerint az úthálózat elhanyagolt, pedig ez lehetne a záloga a gazdaság és a kulturális élet felpörgésének.

– A szélerőművekkel hosszú ideje nem tudtunk előrelépni. Nem igaz, hogy a szélenergiát nem lehetne kihasználni Magyarországon, melyből az önkormányzatoknak iparűzési adó, a terület tulajdonosának bérleti díj folyhatna be – fűzte hozzá Csaplár Zoltán. Ezt a gondolatot, az alternatív energia felhasználásának fontosságát, megerősítette Török Sándor, Mosonszolnok polgármestere is, aki a legnehezebben megközelíthető határátkelőre is felhívta a figyelmet. Ugyanis Albertkázmérpusztán keresztül sokan utaznak Ausztria irányába. Szőke László szerint a forgalmas M15-ös autóút mellett zajvédő fal megépítése lenne szükséges.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugat-Dunántúlon kiegyenlített az uniós fejlesztési pénzek felhasználása

Noha a Nyugat-Dunántúlon erős Győr-Moson-Sopron megye gazdasági túlsúlya, az új Széchenyi Terv… Tovább olvasom