Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Iskolabővítés: Hegyeshalom pályázhat

A kis- és mikrotérségi oktatási hálózatok és központok fejlesztésére kiírt pályázaton a hat indulóból végül Kimle és Hegyeshalom került az esélyesek közé.

A csütörtöki testületi ülésen 18 igen szavazattal és 4 tartózkodással az utóbbi mellett döntöttek a tagok.

Hegyeshalom indulhat a kis- és mikrotérségi oktatási hálózatok és központok fejlesztésére kiírt pályázaton a helyi iskola felújítására. Erről született döntés csütörtökön a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás legutóbbi, rendkívüli ülésén. Amint arról korábban írtunk,  az eddigi gyakorlattól eltérően a kistérségeknek helyben kell kiválasztaniuk az egyetlen pályázót. A kistérségünkben egy erre a célra létrejött bizottságnak – Kovács Gábor (Lébény), Bedő Csaba (Mosonszentmiklós), Majtényi Tamás (Halászi), Papp Zoltán (Levél) polgármesterek és a megyei pedagógiai intézetből Széles Imre – kellett javaslatot tennie a társulás tagjainak, hogy melyik pályázat induljon.

– Korrekt és ˝jó hangulatú˝ döntés született: az öttagú bizottság egyöntetűen a hegyeshalmi pályázatot javasolta. Ezt a testület tagjai 18 igen és négy tartózkodás mellett jóvá is hagyták –tájékoztatta portálunkat  Botos Gábor munkaszervezet-vezető. Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere (a kisváros ugyancsak pályázott volna az oktatási intézmény bővítésére, korszerűsítésére) javasolta, hogy a kiíráson változtassanak, ugyanis sokan a demográfiai előírások miatt kiesnek az első körben a pályázók köréből.

A hegyeshalmi elsősök örülnének, ha jövő évben már az új, korszerű épületben tanulhatnának.
A hegyeshalmi elsősök örülnének, ha jövő évben már az új, korszerű épületben tanulhatnának.

– A 220 millió forintos terv keretében az alsó és felső tagozatosokat egy épületbe költöztetnénk. A Szent István úti ingatlant bővítenénk hat tanteremmel és egy aulával – tudjuk meg már Szőke Lászlótól, Hegyeshalom polgármesterétől, aki örömmel fogadta, hogy a településre esett a választás. A határszéli község lakossága 3600 körül mozog, a gyereklétszám is stabil jelenleg, de a szakemberek szerint Euro Vegas jelentős demográfiai változásokat hozhat a térségben. Emellett a környező településekkel a későbbiekben a társulás gondolata is felmerülhet, erre a célra alkalmas lenne a korszerűsített iskola.

Az alsósok jelenleg elavult épületben tanulnak, a vizesblokk az épületen kívül fekszik, a nyílászárók is megértek a cserére. Amennyiben a pályázat nyer, a kisdiákok a felsősök kibővített épületébe költözhetnének, melyet akadálymentesítenek és korszerűsítenek. Korábban ott már kicserélték egy pályázat keretében a nyílászárókat és hitelből felújították a vizesblokkokat. A polgármester elmondása szerint már kétmillió forintot költöttek az iskolakorszerűsítési pályázatra. A tervek is elkészültek. A pályázat beadási határideje májusban jár le, várhatóan még idén döntés születik a nyertesekről. Így akár már a 2011–12-es tanévben új épület fogadhatja a hegyeshalmi diákokat. 

Olvasóink írták

  • 1. vaek 2010. március 23. 21:28
    „.......csönd és hullaszag.........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül nyolc bottal horgászott a hídról, amelyet neki kellett őriznie

Halászi - A hídra vigyázó biztonsági őr hetek óta engedély nélkül fogta ki a csukákat a… Tovább olvasom