Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Intő jelek, tehetetlen dolgozók

Mosonmagyaróvár - Két éven belül három mosonmagyaróvári üzemben is finanszírozási gondok akadtak, majd leállt a munka. A dolgozók számára vészjósló előjel lehet az akadozó vagy zsebbe juttatott fizetés. Egy munkaerő-közvetítő cég segítene a bajba jutott gardásokon.
A tönkrement cégek sorát a mosonmagyaróvári Windel Kft.-vel kezdjük: 2005 nyarán a cégvezető a jövőt illetően még optimista volt, a dolgozók már kevésbé. Ők ugyanis késve kaptak fizetést, étkezési utalványt pedig egyáltalán nem. Az egyik dolgozó arra panaszkodott, hogy jelentős hátraléka gyűlt össze a magánnyugdíj-pénztárnál, mivel a cég már jó ideje nem fizeti be az oda járó összeget. Christian Meyer-Stork, a cég vezetője elismerte a fizetési gondokat, ennek ellenére optimista volt.

Felszámolás alatt...

Azóta az APEH-adatbázis-lekérdezésben a cég neve mellett ez olvasható: felszámolás alatt. Pedig intő jelek itt is voltak: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2002-es, nem nyilvános jelentésében több, kockázatos nak minősített ügylet is szerepel. Rizikósnak ítélte például a német tulajdonú mosonmagyaróvári textilfestő és kikészítő üzem 1999-ben felvett, 2005 őszén lejáró, 150 millió forintnyi kölcsönét, amelyet egy korszerű szennyvíztisztító kiépítésére kapott a cég. A PSZÁF információi szerint ugyanis a német anyacég veszteséges üzemeit telepítette át Magyarországra, amelyek itt is deficitesek.

Csak tartozások sora és a dolgozók dühe maradt

A következő cég idén májusban a GW. Fashion Textil Kft. volt, mely alsó- és felsőruházati termékeket gyártott. Az osztrák tulajdonos kinti cége csődbe ment, eladták a mosonmagyaróvári gépeket is, s egyik napról a másikra nem lett munka. Végül csupán a gyárvezető és a gazdasági vezető maradt a sötétben: ugyanis a villanyokat is kikapcsolták. S maradt persze a tulajdonos több millióra rúgó munkabértartozása és a tehetetlen dolgozók dühe.

Szerdán a Garda Hungária dolgozói és hitelezői döbbentek rá: pénz nélkül maradhatnak. Mintegy ötven dolgozó s tucatnyi hitelező és beszállító vár a jussára, s már a rendőrség is nyomoz az ügyben. Közben a gyárból minden eltűnt.

Várják a károsultak jelentkezését

Hozzászólás a témáról

A Kisalföld Online-ra több hozzászólás is érkezett a Garda-ügyben. „A Garda 2001 Kft. beszállítójának könyvelője voltam. Engem a könyvelő a két tizedesig kiállított számlánk miatt kezdett ki. Talán a nagyobb összefüggésekre kellett volna figyelni" – írja a „Könyvelő" néven regisztráló olvasónk.
A Pannon-Work Kft. munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég mosonmagyaróvári kirendeltségének vezetője, Bozi Arnold a Kisalföld érdeklődésére elmondta, szeretnének segíteni a Garda bajba jutott dolgozóin, legális elhelyezkedési lehetőséget találni számukra. – A hasonló esetekben több gyanús dologra már korábban felfigyelhetnek a dolgozók. Egyrészt a munkabérkésések, zsebbe fizetések lehetnek óvatosságra intők – hangsúlyozta a kirendeltségvezető.
Az APEH-nél adószáma bediktálása után bárki megtudhatja, hogy
fizeti-e utána a munkáltató a különböző járulékokat.

A Pannon-Work most a Garda dolgozóinak jelentkezését várja segítséget ajánlva. Lapunk információi szerint közülük jó néhányan már a munkaügyi bíróságra mentek.

Olvasóink írták

 • 5. feketerdő 2007. december 26. 11:31
  „Kedves ZAZU!
  Sajnos nyugodtabban mint te és a családod,sajnos elég szomorú hogy
  nem egy börtöncella asztalánál.De az apjának is már 20 éve ott kellene.”
 • 4. Zazu 2007. december 04. 21:36
  „Sajnos mi is benne vagyunk nyakig. Lakástörlesztésünk van, ami
  a mai lakásárakon mindenki tudja mennyi havonta. Persze a bankot
  nem érdekli, hogy miből és honnan teremtem elő. Valahogy a két gyermekemmel is meg kell élnünk. A Munkaügyi Központ sajnos nem
  tud munkát ajánlani. Itt a "szeretet ünnepe", vajon ezután a Tulaj
  hogy ül az ünnepi asztalhoz?”
 • 3. asd 2007. november 24. 15:56
  „Munkaszerződés nélkül, ma Magyarországon munkát vállalni elég merész dolog.Az meg szerintem szintén nagy hülyeség hogy ha 1 havi bérrel tartoznak, tovább ott dolgozik valaki.Minek dolgozzon ott, hogy jobban kihasználják?? Akkor már inkább hagyom azt az 1 havi bért, és keresek másik állást, mondjuk valamelyik munkaközvetítőnél. okoskodó hozzáászólásának a vége mondjuk tényleg vicc....hogy pont a Munkaügyi központ nem tud munkát ajánlani.Jómagam is többször megfordultam ott, de állást nem tudtak ajánlani, pedig nem 8általános lapul a zsebemben....”
 • 2. okoskodó 2007. november 23. 09:45
  „Jéé erre csak most jövünk rá!
  Az a szomorú, hogy a munkaügyi központ is tud ezekről a dolgokról, és természetesen mélyen hallgatnak az illetékesek, nehogy kiderüljön az Ő "saruk" (vagy érdekeltségük??) is. Érdemes lenne vizsgálódni szélesebb körben is vagy nem??? A Pannon-Work tud állásokat ajánlani a közpénzből finanszírozott munkaügyi központ meg nem??”
 • 1. Timcsi 2007. november 23. 09:09
  „Kedves "volt" Gardás dolgozók! A Pannon-Work szolgáltatásait mindenkinek bátran ajánlom. Már évek óta dolgozom náluk kölcsönzött munkavállalóként, és amit ígértek, az mindig úgy is volt. Mindig be voltam jelentve, és a fizetésemet is mindig időben megkaptam.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályáznak az 1956-os emlékhely terveivel

Mosonmagyaróvár - Az ’56-os forradalom relikviáiból kíván múzeumot berendezni az egykori… Tovább olvasom