Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Ingyen kezelik a fogyatékosokat

Mosonmagyaróvár - A Karolina Kórházban szellemi fogyatékosok fogászati ellátására alkalmas rendelőt alakítottak ki a Rotary Club kezdeményezésére.

A mosonmagyaróvári Rotary Club kezdeményezésére, több mint negyven helyi és környékbeli vállalkozó együttműködésével a Karolina Kórházban szellemi fogyatékosok fogászati ellátására alkalmas rendelőt alakítottak ki mintegy nyolcmillió forintos beruházással. A régióban is egyedülálló szakrendelőt pénteken adják át.

A szellemi fogyatékossággal élő gyermekek fogászati ellátása speciális környezetet és felkészülést igényel, a beavatkozást altatásban végzik. A mosonmagyaróvári Rotary Club jóvoltából a Karolina Kórházban kifejezetten számukra alakítottak ki szakrendelőt, mely a régióban is egyedülálló.

– A válság idején felértékelődik a civil szervezetek szerepe a társadalomban. Míg egyik oldalon azt tapasztaljuk, hogy rohamosan nő a rászorultak száma, addig a másik oldalon drasztikusan csökken azoké, akik segíteni tudnának. Mi, a Rotary Club tagjai úgymond belülről látjuk a válságot, tudjuk, hogy melyik ágazat vészelte át a nehéz időszakot, ki van bajban és ki nem érezte meg a válságot, így kiket tudunk megszólítani – hangsúlyozta dr. Csóka Imre, a mosonmagyaróvári karitatív szervezet soros elnöke, aki elmondta: a gazdasági visszaesés ugyan átszabta a két éve tervezett-szervezett projektet, de végül a nyár végére elkészülhetett a Karolina Kórházban a speciálisan a szellemi fogyatékosok számára átalakított rendelő. A mintegy nyolcmillió forintos beruházást több mint negyven helyi és környékbeli vállalkozás támogatta, sokan pénzbeli adománnyal, tizenhárman munkával. Közel egy hónap alatt a kórház két helyiségét összenyitva hozták létre az új fogászati rendelőt, a belső korszerűsítés mellett kicserélték a nyílászárókat, klímaberendezést, valamint egy fogászati gépet helyeztek el.

Dr. Csóka Imre: Sokan pénzbeli adománnyal, mások munkával segítették a rendelő létrejöttét.
Dr. Csóka Imre: Sokan pénzbeli adománnyal, mások munkával segítették a rendelő létrejöttét.

– Úgy tudjuk, hogy a régióban is egyedülálló ez a tb által is finanszírozott szakellátás, ahol dr. Kuta Danuta fogszakorvos teljesít majd szolgálatot – hangsúlyozta Eőry Ferenc projektvezető, a kórház gazdasági igazgatója. Szerinte a szakrendelő kialakítása azért is fontos, mert a fogyatékosok fogápolása korábban elsősorban az eltávolításra szorítkozott és a megtartás háttérbe szorult. A fogyatékos páciensek a kezelés során altatásra szorulnak. A kórházban egyébként régebben végeztek hasonló beavatkozásokat.

A rendelőbe főként a környékbeli betegeket várják, de a Rotary közvetítésével akár szélesebb kört is kezelhetnek. Az érintetteknek a beavatkozást ingyenesen végzik el.

Olvasóink írták

  • 1. jánosi 2009. október 20. 15:38
    „Janika figyelj !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekvőrendőr helyett pódium

Mosonmagyaróvár - Fekvőrendőrt már nem, csupán úgynevezett pódiumot lehet építeni… Tovább olvasom