Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Indulnak a legnagyobb beruházások Máriakálnokon

Hamarosan kezdődik a Szigetköz Múzeum kialakítása, megújul a kultúrház évszázados épülete, létrehozzák a falu első játszóterét.

Máriakálnokra költöztették a korábban a mosonmagyaróvári várpincében helyet kapott, a Szigetköz élővilágát, az aranymosást és a halászatot bemutató anyagot. A kiállításnak a falumúzeum melletti épületszárny ad otthont – várhatóan jövő év közepétől. Ugyanis ekkorra újulhat meg a most romos állapotban lévő ingatlan. A beruházásról dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármestert kérdeztük.

– Június végén tudtuk meg, hogy sikeresen pályáztunk a Szigetköz Múzeum épületének felújítására. A 17,7 millió forintos fejlesztési pénzből, melyből 3,7 millió forint saját forrás, még elkészül a falu első játszótere és megújul az első világháborús emlékmű is. A múzeumnak helyt adó ingatlanra külső-belső felújítás vár, tetőcserével. A falumúzeumhoz hasonlóan ezt is szeretnénk az eredeti formájában megtartani. Várhatóan jövő év közepére tudjuk majd átadni a közönségnek. A kiállítás berendezésében számíthatunk a Hansági Múzeum szakembereire – hangsúlyozta a településvezető, aki szerint az új játszótér is hiánypótló, régóta várt beruházás. Az uniós szabályoknak megfelelő játszótér, melyet az alsó tagozatos iskola udvarára terveznek, októberre készülhet el, padokkal, homokozóval és további játékokkal.

Péter Ferencné a hőség ellenére is örömmel gondozza kedvenc virágait, a rózsákat.
Péter Ferencné a hőség ellenére is örömmel gondozza kedvenc virágait, a rózsákat.

A hónap végén szintén egy évek óta tervezett rekonstrukció is indul. A kultúrház évszázados épülete szintén felújításra szorul. A helyi nyugdíjasegyesület eredményesen pályázott a százszázalékos támogatottságú fejlesztésre (így önrészre sem kell a falunak fordítania). A rossz állapotban lévő ingatlant szigetelik, teljes tetőcsere vár rá közel 16 millió forintból október végéig.

Dr. Tóásóné Gáspár Emma a közelmúlt és közeljövő beruházásait is összefoglalta: – Tavaly és idén, két körben, 10 millió forintból újult meg a temetői járda és világítótesteket is kihelyeztünk. Aszfaltoztuk a mostanra igen kátyússá vált Hársfa utcát, valamint megújult a Petőfi utcával párhuzamos járda. Jövőre a Halász utcát javítjuk terveink szerint. Az óvoda régi, téglafalból kialakított kerítését is még a szünidőben renováljuk.

A napokban egyébként a faluba látogatott a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny zsűrije. Ők – velünk együtt – a kánikula ellenére is szépen pompázó rózsakertet csodálhatták meg. A helyiek és az önkormányzat együtt gondolkodva tesz a szép környezetért. Németh István és családja gondoskodik a rozárium virágairól (melyek közül több ágyást örökbe is fogadtak a helyiek). Továbbá több technikai dolgozó is hozzájárul ehhez a munkához a fűnyírástól a növények gondozásáig.

Olvasóink írták

  • 1. captain_blood 2013. augusztus 06. 20:10
    „A Főispán hol is lakik? :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltávolították a lipóti nő mellét - A kórház reagált

A mosonmagyaróvári kórház igazgatója, dr. Bertalan István szerint intézményük megfelelően járt el a… Tovább olvasom