Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -4°C | 4°C Még több cikk.

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete Mosonmagyaróváron - Oktatással az előítélet ellen

Ha a magyar társadalom megismeri a zsidó vallást és társadalmat, sokkal toleránsabbá válik és leomlanak az előítéletek falai - vélekedik Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, aki a napokban tett mosonmagyaróvári látogatásán a Mosonvármegyei Múzeumban kiállítást nyitott meg a témában.
 
A ma élő összeesküvés-elméletek és előítéletek ellen úgy lehet fellépni, ha a magyar társadalom megismeri a zsidó vallást és társadalmat – hangsúlyozta a napokban Mosonmagyaróváron tartózkodó Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete. A diplomata látogatása idején találkozott a mosonmagyaróvári városvezetéssel, a Mosoni Zsidó Hitközség képviselőivel, majd megnyitotta a Mosonvármegyei Múzeumban a Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak című kiállítást.

Ilan Mor magyarul köszöntötte a tárlatra összegyűlt közönséget, majd szintén magyarul emelte ki az oktatás fontosságát. Mint elmondta, a jeruzsálemi Israel Museum vándorkiállítása két éve Szentendréről indult, azóta nagy- és kisvárosokat bejárva. Az összeállítás fő célja a zsidó nyelv bemutatása, mely mindig is létezett és túlélte az évszázadok nehézségeit, úgy, hogy folyamatos revitalizáción megy át.
A kiállítás közelebb hozza a zsidósághoz az embereket - hangsúlyozta Ilan Mor nagykövet (a felvételen középen).
A kiállítás közelebb hozza a zsidósághoz az embereket – hangsúlyozta Ilan Mor nagykövet (a felvételen középen).

Mosonmagyaróváron nyithatta meg utoljára a tárlatot, hiszen öt év után, két hónap múlva búcsúzik a magyarországi nagyköveti széktől. Elismerően szólt a város hozzáállásáról a kicsi, ám annál aktívabb helyi zsidó közösséghez. Reményét fejezte ki, hogy sokan látogatnak majd el a kiállításra, főként fiatalok, hogy megismerhessék, megérthessék a zsidóságot, és ezzel sokkal toleránsabbakká váljanak.

– A kiállítás közelebb hozza a zsidósághoz az embereket, de hogy többet megtudjanak rólunk, látogassanak el Izraelbe – zárta szavait Ilan Mor.

– A föld körüli utazás állomásai között ott van városunk is egy imakönyv és egy héber nyelvtan révén. Mindkét kötet városunk múzeumának gyűjteményéből való: mementója az egykor Óvárott és Mosonban élt népes zsidó közösségeknek – hívta fel a figyelmet Árvay István mosonmagyaróvári polgármester.

A vándorkiállítás a több évezredes múltra visszatekintő zsidó kultúra emlékeiből nyújt tematikus válogatást. A szervezőelvet a héber írás jelenti, amelynek betűi minden bemutatott tárgyon ott láthatóak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmillió jutott két utcára

Húszmillió jutott két utcára
Tíz év után idén két, balesetveszélyes utcát sikerült felújítani Dunaszigeten. Közben gyarapodik a… Tovább olvasom