Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Igencsak szűkös széles sáv

Hiába jelent meg tucatnyi internetszolgáltató, hiába szólalnak fel több fórumon magánszemélyek, önkormányzatok a szolgáltatás minőségének javításáért, a hálózat bővítéséért.

Lébényben három éve közel negyven háztartás csatlakozott a világhálóra, a kétszázötven „férőhelyes" mikrohullámú internet azonban mára hússzal meghaladta kapacitását, és további igénylők is jelentkeztek.

– A mindennapi élet szerves része az internet, a további bővítés lehetősége viszont korlátozott – fogalmazta meg Kovács Gábor, Lébény polgármestere. – A túlterheltség miatt a szolgáltatás lelassult, csúcsidőben gyakran elakad, nagyobb anyagokat szinte lehetetlen letölteni – panaszolta továbbá a település vezetője, aki a fejlesztéssel kapcsolatban megkereste Bruckner Nándort, a T-Com Műszaki Szolgáltatási Központjának vezetőjét.

A lébényi központ százszázalékos terheléssel működik, ezért a nagyközség széles sávú kapcsolatának korszerűsítésére, kiépítésére kérte az illetékeseket. A hálózatra több mint százan csatlakoznának újonnan.
– Négy-öt internetszolgáltató is megkeresett minket, előnyös és kevésbé kedvező ajánlatokkal – magyarázta Kovács Gábor.

Hasonló panaszokról számolt be Böősy Imre, Ásványráró polgármestere is. A hédervári és a darnózseli településvezetőkkel közösen február közepén keresték meg Bruckner Nándort, aki a lébényiekéhez hasonló válasszal szolgált: ismerve a cég üzletpolitikáját, a fejlesztést kizártnak tartja. A T-Com a korábbiakban tervezte a belső hálózat bővítését a területen, terv, engedély és pénz is volt rá, azonban a tulajdonosváltással lemondtak róla.

Ásványrárón jelenleg mikrohullámú rádiós internetszolgáltatást vesznek igénybe a háztartások, az önkormányzat is.

– Az internet sokszor igen lassú, bizonytalan, gyakran órákon át kiesik – hangsúlyozza a polgármester, aki szerint több alternatíva is felmerült az internetszolgáltatás javítására. A legjobb megoldást egy kábeltelevízió-szolgáltató nyújtaná, mely az internetet is hajlandó kiépíteni a településen, várhatóan az év végéig. A polgármester információi szerint legalább százötvenen csatlakoznának a hálóra.

– A hivatalban, az önkormányzat intézményeiben a T-Com nyújt internetet, a szolgáltatással elégedett vagyok – tájékoztatott Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere. A jánossomorjaiak emellett még a helyi kábeltelevízió internetes szolgáltatása és rádiófrekvenciás hálózat között válogathatnak.

Bruckner Nándor a kifogások kapcsán hangsúlyozta: a nagyobb sávszélességű (ADSL) internet-hozzáférés műszaki háttere jelenleg nem áll rendelkezésükre. Ugyanakkor az említett települések mindegyikén nyújt internetet a Magyar Telekom 128 kbps sebességű ISDN2 típusú hozzáférésekkel, amelyből településenként húsz-harminc működik is. A gyorsabb hozzáférést biztosító műszaki megoldásokat, s azok nagybani költségtervét kidolgozták, erről a térség polgármestereit tájékoztatták. Tekintettel arra, hogy a megvalósításról a Soproni Szolgáltatási Központ nem dönthet, a javaslatokat a döntéshozóknak továbbították.

Hozzátette: az általam ismert fejlesztési tervekben az említett települések (Ásványráró, Hédervár, Darnózseli) vezetékes széles sávú hozzáférésének kiépítése jelenleg nem szerepel.

Mészely Réka

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forog az első szélkerék

Hetvenöt méter magas, 850 wattos szélkerék áll Mecsér határában, próbaüzeme most kezdődött. Az első… Tovább olvasom