Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Ideiglenesen a tűzoltókhoz és a kórházba költöztek

Mosonmagyaróvár - A jelenlegi bázist teljesen elbontják, helyén pedig korszerű telepet hoznak létre. A mosonmagyaróvári állomás épülete jelenlegi formájában már csak korlátozottan alkalmas feladatára. Hosszas előkészítés után most úgy tűnik, rövid időn belül megindulhat az építkezés. Mészáros Lajos, a mosonmagyaróvári állomás vezetője a Kisalföldnek elmondta: most a tervek engedélyeztetése zajlik, így várhatóan nyáron megkezdődhet a jelenlegi épület bontása, majd az építkezés. A tervek szerint fél év alatt elkészül az új mentőállomás.
Az átépítés idejére a mentők ideiglenesen a városi tűzoltóságon kapnak helyet. Ehhez kisebb mértékű átalakítás volt szükséges a tűzoltólaktanyában. Ez önkormányzati támogatással és a tűzoltók társadalmi munkájával a közelmúltban készült el. Itt két, huszonnégy órás szolgálatban álló, jól felszerelt kocsi és személyzete kap helyet. A másik két – csak napközben „működő" – mentőautó pedig a kórházból indul majd a riasztásokra. A mentők személyzete a kórháztól kapott egy helyiséget az átmeneti időre.

Egypontos ügyelet

A mentőállomás építésével együtt az önkormányzat szeretné megvalósítani az úgynevezett „egypontos" sürgősségi ellátórendszert. Erről legutóbbi ülésén határozott a város képviselő-testülete. Nagy István alpolgármester lapunknak elmondta: a korábbi tervek szerint az új állomás épületében helyezték volna el a városi és a vidéki orvosi ügyeletet, ez azonban sem tulajdonjogi, sem pedig pályázati szempontból nem kivitelezhető. Ezért végül úgy döntöttek, hogy a mentőállomás mellé épül fel az orvosi ügyelet. A beruházás támogatására a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás pályázik a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében 60 millió forintra. A leendő mentőállomás mellé tervezett kétszintes épület földszintjén kap helyet a mosonmagyaróvári felnőtt- és gyermekügyelet két rendelővel, kiszolgálóhelyiségekkel, az emeleten pedig a vidéki ügyelet egy rendelővel. Az „egypontos" ügyeleti rendszerben nem csupán a városi és vidéki orvosi ügyelet, hanem a mentőszolgálat és a kórház sürgősségi részlege is részt vesz. Egyetlen központi telefonszám lesz, amit minden bajbajutott hívhat majd. A győri központba befutó vonal végén egy orvos ül, aki a panasz alapján eldönti, hogy az ügyeletes orvost vagy a mentőt küldi-e ki a beteghez. A szakemberek szerint ezzel sokkal hatékonyabbá válik a sürgősségi ellátás.

Mentőállomás: Hamarosan elkezdik a lerobbant épület, a jelenlegi bázis bontását, s korszerű telepet hoznak létre.
Mentőállomás: Hamarosan elkezdik a lerobbant épület, a jelenlegi bázis bontását, s korszerű telepet hoznak létre.

Megyénk jó helyzetben van

A mentőszolgálat megalakulásának 60. évfordulója alkalmából a minap jelentette be Göndöcs Zsigmond főigazgató, hogy tizenöt és fél milliárd forintos európai uniós pénzhez jut az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az elkövetkező években a Nemzeti Fejlesztés Terv révén. Az uniós forrásból megyénket érintő tervezett fejlesztésekről Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: kétféle uniós pályázati forrásra lesz lehetőségük a mentőknek. A mentőszolgálat informatikai fejlesztéseire már be is adták a pályázatot. Erre 4,1 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből egy komplex informatikai fejlesztést valósítanak meg. Ez a beruházás megyénket is érinti, megvalósul többek közt az elektronikus kapcsolat kiépítése a mentőautók és az irányító központ között. Ennek eredményeként folyamatosan nyomon követhetik majd a mentőkocsik helyzetét és hívás esetén az adott helyszínhez legközelebb lévő autót tudják küldeni. A másik pályázati lehetőség – amit a közeljövőben írnak majd ki – a mentés és légi mentés infrastrukturális fejlesztését támogatja. A szóvivő szerint Győr-Moson-Sopron megye ebben a tekintetben jó helyzetben van, a 15 percen belüli kiérkezés elvben mindenhol adott. Az állomáshálózatot itt nem feltétlenül kell sűríteni. A nyugat-dunántúli régióban mindössze két „fehér folt" van e tekintetben, ezért Veszprémvarsányban és Zalalövőn szeretnének új állomást létrehozni. Minőségi és mennyiségi fejlesztésre ebben a megyében is szükség van, egyebek mellett új mentőautók és eszközök beszerzését tervezik, valamint itt is szeretnék bevezetni a fővárosban már működő mentőorvoskocsit. A mentőorvost egy személyautó szállítja az adott helyszínekre, így hatékonyabban, rövidebb idő alatt több helyre el tud majd jutni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelöléseket várnak

Mosonmagyaróvár - Mosonmagyaróvár önkormányzata 1996-ban rendeletet alkotott a Pro Urbe… Tovább olvasom