Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Huszonötmilliót adtak útjavításra

Jánossomorja önkormányzata legutóbbi ülésén hosszú hallgatás után megszólalt a szemeteléssel vádolt képviselő.
Jánossomorja önkormányzatának szerdai ülése előtt Csontos Attila, a Jánossomorjai Társaskör Egyesület elnöke kilencvenezer forintos adományát adta át az Alsó-Fehérkereszt felújítására.

Lapunkban korábban beszámoltunk arról, hogy Drobnitsch Tamás képviselő a legutóbbi ülésen felszólította Luka János képviselőt, hogy kérjen bocsánatot a lakosoktól, mert illegálisan helyezett el hulladékot a település határában (Kisalföld, 2006. április 28.). Luka János ekkor nem kívánt reagálni az elhangzottakra. A szerdai ülésen viszont szót kért.
– Nem értek egyet azzal, hogy egy szabálysértési eljárás a testületi ülésen zajlódjon le, és ezt a hatáskört a jegyzőtől bárki megvonja – hangsúlyozta Luka János, majd hozzátette: „Nem helyeztem el illegálisan hulladékot, és nem indult ellenem szabálysértési eljárás."

Az ülésen a városatyák új rendeletet alkottak a díszpolgár és tiszteletbeli polgár kitüntető cím adományozásáról. A címmel évente két személy tüntethető ki. Radics Kálmánné családgondozó is beszámolt a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról. Radics Kálmánné 2005. január 1-jétől június 30-ig megbízási szerződéssel, július 1-jétől pedig főállású családgondozóként tevékenykedett. Elmondta: jó a kapcsolata a lakókkal. A városban jelenleg 21 gyermek van alapellátásban, öt pedig védelembe vétel alatt áll. Tavaly négy gyermeket utaltak a győri átmeneti otthonba. Közülük egy visszakerült a családba, egy Sopronba, kettő pedig nevelőszülőkhöz került. Két kisgyermeket a Soproni Fogyatékosok Intézetében helyeztek el. Tavaly három szabálysértést, két vétséget és öt bűntettet követtek el gyermek-, illetve fiatalkorúak. Ezek kisebb lopások, közlekedési kihágások és garázdaság. A fiatalkorúak körében je llemző probléma a szülői felügyelet és felelősségtudat hiánya, illetve a szülői engedékenység. Radics Kálmánné idén március 1-jétől a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás keretében végzi feladatát, így munkája kiegészült a két szomszédos kistelepülés, Várbalog és Újrónafő gyermekjóléti feladataival is.
Hegedüs Éva gyámügyi tanácsos tájékoztatójából kiderült: tavaly 128 veszélyeztetett kiskorút tartottak számon a városban. Az érintett családok száma 57, s 7 gyermeket vettek védelembe. A gyámhatóság 4 gyermek esetében rendelt el ideiglenes hatályú elhelyezést. Tavaly 210-en kaptak rendszeres gyermekvédelmi támogatást.

A képviselő-testület – immár másodszor, de mint kiderült, nem utoljára – tárgyalta a város középtávú fejlesztési tervét. A márciusi ülésen többen is élesen bírálták a tervezetet, amelyet mostanra kiegészítettek. A testület a vitában felmerült kifogások és javaslatok után úgy döntött: a következő ülésen folytatják a fejlesztési terv tárgyalását.

A képviselő-testület 25 millió forintot ad át a közútkezelő kht.-nak a 86-os főút és az országhatár közötti összekötő út egyes részeinek felújítására. Lapunkban már beszámoltunk arról, hogy pályázati támogatással végzik az út második és negyedik szakaszának rendbetételét. A felújítandó részeken kívül azonban van néhány kritikus szakasz, amelyeket újra kell aszfaltozni. Az önkormányzat a pénz átadásával kívánja ösztönözni a közútkezelőt a kritikus részek felújítására. A munkálatokat a jelenlegi rekonstrukciók kivitelezője, a Swietelsky Kft. végezné el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes hulladékgazdálkodási rendszer 2009-ig

A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás megvalósításának ütemezéséről tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Árvay István elnök elmondta: korábban a megyében regionális konzorciumként megalakult hulladékgazdálkodási rendszerből Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár térsége önálló társulást hozott létre, mivel így hatékonyabban tudják kihasználni az uniós pályázati lehetőségeket. Tovább olvasom