Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Húszmillióból újul meg a Wallisch-ház

Restaurátorok és kőszobrászok munkájának eredményeként jövő hónap végére teljesen megújul Wallisch-ház.

Restaurátorok és kőszobrászok munkájának eredményeként várhatóan a jövő hónap végére teljesen megújul a magyaróvári belvárosban álló, úgynevezett Wallisch-ház. A Fő utcai épület többütemű teljes rekonstrukciója több mint 20 millió forintba kerül.

A magyaróvári belváros egyik legrégebbi és legdíszesebb épületén, az úgynevezett Wallisch-házon már évek óta nem végeztek lényegesebb felújításokat. A Fő utcai épület homlokzatán az időjárás viszontagságai mély nyomokat hagytak, ezért döntött a tulajdonos önkormányzat a lakóház teljes felújítása mellett.

A Wallisch-ház az 1560-as években épült, majd a tizenhetedik században átalakították. Ebben az időben készült a mára csupán rekonstruált állapotában fennmaradt geometrikus díszítőfestése az utcai homlokzaton. Kocsis Attila, a felújítást bonyolító Movinnov Kft. illetékese a Kisalföldnek elmondta: az épületről 1963-ban készült fényképeken a díszítésnek már csupán a töredéke látható. Egy 1975-ben készült felmérési tervdokumentáció alapján aztán a ’80-as években rekonstruálták az épületet. Az elmúlt huszonöt évben azonban nem végeztek ilyen jellegű felújítást a Wallisch-házon. Az erősen megkopott homlokzati díszítésen a geometrikus mintát már csak az éles szemű járókelők ismerhették fel.
A lakóház rekonstrukcióját több ütemben végezték el. Két éve készült el a tetőszerkezet megerősítése, fedésének felújítása. Ekkor építették újra a korabeli fényképek alapján a három ökörszemablakot is. Az elmúlt évben a belső udvari homlokzatot és a kapualjat újították fel. Jelenleg a külső nyílászárók cseréje és a homlokzat felújítása, restaurálása tart a műemlékvédelmi hatóság előírásai alapján.

Az utcai homlokzat felújítása külön restaurálási tervdokumentáció és engedélyek alapján történik. A jelenleg ideiglenes állványzattal eltakart homlokzaton restaurátorok és kőszobrászok próbálják helyreállítani mindazt, amit az elmúlt évtizedek alatt az időjárás tönkretett. A Wallisch-ház teljes rekonstrukciója várhatóan a jövő hónap végére befejeződik. A három éven át, több ütemben elvégzett felújítás több mint 20 millió forintba kerül. Az épület műemléki jellegéből adódó különleges előírások a szakember szerint mintegy harminc százalékkal drágítják meg a felújítást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassú átalakulás a Szigetközben

Az MTA Magyar Dunakutató Állomás 1991-ben kezdte meg rendszeres, monitorozási jellegű hidrobiológiai… Tovább olvasom