Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Húsz éves a levéli Gyermekönkormányzat

Az 1992-ben alakult levéli Gyermekönkormányzat az egyetlen, mely hazánkban alapítása óta megszakítás nélkül működik. A levéli GYÖK nagy családja szombaton ünnepelte huszadik születésnapját.
A Gyermekönkormányzatokról

A gyermekönkormányzat, vagy szabatosabb megfogalmazásban települési gyermek és ifjúsági önkormányzati forma a diákok és fiatalok szabadidejének szervezett programozása. A diákokból álló önkormányzatok ötlete és alapítása Beke Pál nevéhez fűződik.

A Települési Önkormányzatokat Segítők Egyesülete és az első Gyermekönkormányzatok 1992-ben alakultak meg, és még ebben az évben megrendezték az első országos találkozót, ami azóta rendszeres fórummá vált. Ezen elvek alapján 15-20 gyermek és ifjúsági önkormányzat működik jobbára falvakban vagy kisebb városokban.

A gyermekönkormányzatokat a hatályos választási törvény leegyszerűsített változatával választja meg a település adott korosztálya. A benne dolgozók számára személyes hozadék az önkormányzatiság megismerése, a demokratikus működési formák és eljárások kitalálása, begyakorlása és elsajátítása.

A levéli az egyetlen "nagykorú" GYÖK

A levéli Gyermekönkormányzat is 1992-ben alakult meg, mely Magyarországon egyedülállóan azóta is töretlenül működik. A szombati találkozón az elmúlt húsz év szinte minden egykori és jelenlegi GYÖK segítője, képviselője és polgármestere részt vett.

A jelenlegi GYÖK erre az alkalomra összegyűjtötte az eddigi Ökormányzatok minden fellelhető írását, fotóját és emlékeit, melyeket tablókon foglalt össze. Szintén a levéli kultúrház az otthont a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság vándorkiállításának, mely a hazai aktív Gyermekönkormányzatok tablóit mutatja be.

Galéria

A találkozó Radák Tamás beszédével kezdődött, aki a levéli GYÖK felnőtt segítője az 1992-es alapítás óta, s akinek munkáját 2010-ben Beke Pál Emlékcímmel ismerték el.

Papp Zoltán polgármester beszédében az 1992-es alapításra emlékezett, Máté Tamásné, a "Levél Barátainak Egyesülete" nevében pedig támogatásképp tízezer forintot adott át helyi a önkormányzatnak.

A találkozó vendége volt Gulyás Barnabás is, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság elnöke, Bálint Andrea, a GYIÖT titkára, valamint Beke Pál fia, Beke Márton és Vranesics Ágnes, a Települési Gyermekönkormányzatokat Segítők Egyesületének titkára is megtisztelte jelenlétével a levéli GYÖK nagy családjának születésnapját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi sportnap a hegyeshalmi óvodában

A Hegyeshalmi Napsugár Óvoda és Bölcsőde pénteken rendezte az idei Családi Sportnapot. A szép… Tovább olvasom