Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Hídlezárás: variációk több témára

Halászi - A tervek szerint március tizenhatodikától zárják le a halászi hidat – egy évre – az újjáépítés idejére. Mosonmagyaróváron újabb egyeztetés lesz a terelő útvonalról. Máriakálnokon a kerékpárutat tervezik, s a miniszteri forrásra várnak.
Bár már csak alig két hónap van hátra, jó néhány részlet még tisztázatlan a halászi híd lezárását követő forgalmi változásokról, s a biztonságos közlekedéshez szükséges tízmilliókról. Mint ismert, a műtárgy másfél évtizednyi halódás után idén mintegy hatszázmillió forintból újjépül. A forgalomelterelés leginkább Máriakálnokot érinti, ám kerékpárút híján a helyiek aggódnak, két keréken miként jutnak be biztonságosan Mosonmagyaróvárra. Ráadásul a hatalmas terheléstől az útpadka beszakadására is számítani lehet. A máriakálnoki önkormányzat „pedálozik" a kerékpárút megépüléséért: a szükséges területek 95 százalékát már megszerezte. A tulajdonosok részéről pozitív hozzáállást tapasztalt, legtöbben díjmentesen vagy jelképes összegért adták át az őket érintő ingatlant. Már a tervezést is elindította a hivatal. Két héten belül azonban egy ígérvényt várnak a közlekedési tárcától, mely a miniszteri keretből származó támogatásról biztosíthatja a helyieket. A falu – szükség esetén – a kerékpárút építéséhez saját forrásból is hozzájárulna. Ha minden jól alakul, e hónap végén elindulhat az engedélyeztetés, március végére lezárulhat a közbeszerzési eljárás, s onnantól két hónapon belül – a biciklis csúcsforgalom előtt – elkészülhet az aszfaltcsík.

Két keréken: Még két hónap van a halászi híd lezárásáig. Máriakálnok kerékpárutat tervez Mosonmagyaróvárig.
Két keréken: Még két hónap van a halászi híd lezárásáig. Máriakálnok kerékpárutat tervez Mosonmagyaróvárig.

A másik gondot a mosonmagyaróvári belterületi szakasz kijelölése jelenti: erről jövő kedden újból tanácskoznak az érdekeltek. Az elterelés után ugyanis a Máriakálnok felé tartó és onnan jövő buszok a Vilmosrév utcán haladnának át, ami viszont egyirányú. A csuklós buszok ráadásul a Magtár utcánál nem – vagy csak nagyon nehezen – tudnak befordulni. Ha a Rév, a Magtár vagy az Aranyossziget utca bedugul, közlekedésre alkalmatlan lesz az egész rendszer. Ráadásul kiderült, hogy néhány érintett szakaszon a csatornarendszer az összeomlás szélén áll, így a buszforgalom erre terelése is veszélyes lehet.

Lezárás március 16-án

A halászi híd lezárásának tervezett időpontja március tizenhatodika, hétfő: addigra elvileg elkészül a már gyártás alatt lévő új hídszerkezet.


 

Olvasóink írták

  • 2. Diákcsemege 2009. január 11. 12:22
    „Mi van a halászi híd előtt kialakítandó buszforduló és az ideiglenes kerékpáros/ gyalogos híd kérdésével?”
  • 1. Tmoha 2009. január 11. 11:16
    „"...addigra ELVILEG elkészül a már gyártás alatt lévő új hídszerkezet." Addigra már GYAKORLATILAG késznek kellene lennie a kerékpárútnak, illetve a tömegközlekedésre kijelölt utcák bővítése, felújítása a megnövekedett terhelés elviselésére, nem beszélve a szigetközi települések tájékoztatásának, hogy mikor, mivel, merre és mennyiért jutnak el az iskolába, munkahelyre, orvoshoz, stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az összevert fiú újra élni tanul

Dunasziget - Öt hét kóma után tért magához az a dunaszigeti fiú, akit november elején vertek össze… Tovább olvasom