Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Hidat építenének, utat már nem

Máriakálnok - Hiába minden erőfeszítés, egyelőre sem kerékpárút, sem burkolatfelújítás nem lesz Máriakálnok és Mosonmagyaróvár között: pedig a halászi híd lezárása után várható forgalom ezt indokolná. Most azt kérik: a jövő évi költségvetésben önálló soron szerepeljenek ezen sürgős fejlesztések.

„Amikor kiderült, hogy a halászi Mosoni-Duna-híd megépítésére – egy Alföldre szánt pénz átcsoportosításával – 700 millió forint jut, s a lezárás idejére a forgalom java Máriakálnok felé terelődik, vázoltuk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. munkatársainak igényeinket" – mondta Széles Sándor polgármester. Két dolgot kértek: egyrészt egy kerékpárút építését Máriakálnok és Mosonmagyaróvár között, valamint az itteni útburkolat megerősítését.

– Miután láttuk, hogy a NIF mindezt nem vállalja, a szakállamtitkárhoz fordultunk – folytatta a polgármester. – Azt kértük, sürgősen vizsgálják meg, milyen forrásból lehetne ezeket a fejlesztéseket elvégezni: jövő márciusban ugyanis a tervek szerint lezárják a hidat. Az uniós pályázatokhoz szükséges húszszázalékos önrészt – akár hitelfelvételre kényszerülve is – vállalná az önkormányzat. Júliusi levelemre szeptemberben kaptam választ, mely szerint nem indokolt önálló kerékpárút építése, mivel az négy számjegyű út mellett haladna el. Így csak a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program (ROP) keretében támogatható.

ROP-forrásból azonban csak 2010-ben épülhetne kerékpárút, ez a mostani gondokat nem oldja meg.

A válaszlevél szerint „a hídfelújítás keretében a kivitelező kötelessége a projekt miatt érintett közutak jelenlegi állapotának fenntartása". A halászi műtárgy felújítása alatt Máriakálnokon az önkormányzati utakra vagy a járdára tudjuk terelni a kerékpárosokat, de a külterületi szakaszon tehetetlenek vagyunk. Ráadásul közlekedési szakemberek szerint a Mosonmagyaróvárral összekötő 1,8 kilométeres szakaszon a közút állapota annyira rossz, hogy a nagyobb forgalom megindulása után néhány héttel leszakadhat a burkolat, szinte egy nyomsávúra szűkítve a forgalmat" – mondta.

A Máriakálnok és Mosonmagyaróvár közötti úton már most is gyászolnak, a forgalom növekedése után – kerékpárút híján, s a rossz minőségű aszfalton – még inkább félnek a balesetveszélytől.
A Máriakálnok és Mosonmagyaróvár közötti úton már most is gyászolnak, a forgalom növekedése után – kerékpárút híján, s a rossz minőségű aszfalton – még inkább félnek a balesetveszélytől.

– Ezt követően a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (RFT) segítségét kértük, ám a felújítás-javítás költségének nagysága miatt ezt nem tudta vállalni: a kerékpárút 50 millió forintba, míg Máriakálnok közigazgatási területén a burkolat erősítése 180 millióba kerülne. Balogh József, az RFT elnöke Szabó Pál közlekedési minisztert kereste meg azt kérve, hogy a jövő évi költségvetésben a tárca fejezetében önálló soron szerepeltesse „az út biztonságos közlekedésének fenntartásához szükséges forrást". Kvázi: a helyzet sürgőssége miatt egy évvel előbbre hoznák az elnyerhető forrást. A helyi lakók részéről még egy aggodalom is akad: a főút mellett élők a házak állagromlásától tartanak, így ebben a témában hamarosan közmeghallgatást tartunk. Korábban azt terveztük, hogy ha nem kapunk támogatást, akkor az önkormányzat a főút mellett egy nyomvonalon kerékpárosok közlekedését segítendő murvázott utat alakít ki. Kiderült azonban, hogy ez már megkezdett beruházásnak minősülne, így később semmilyen pályázati forrásra nem pályázhatnánk: emiatt elálltunk elképzelésünktől – mondta Széles.

Mosonmagyaróvár sincs könnyű helyzetben: az elterelés után ugyanis a Máriakálnok felé tartó és onnan jövő buszok a Vilmosrév utcán haladnának át, ami viszont egyirányú. Emellett más érintett szakaszok sincsenek állami kezelésben. A csuklós buszok ráadásul a Magtár utcánál nem – vagy csak nagyon nehezen – tudnak befordulni.

A halászi híd felújítására közbeszerzési eljárást hirdettek: a kivitelezőről tegnap döntöttek, azonban csak a néhány hét múlva tartandó eredményhirdetés után lesz publikus a kiválasztott cég neve. A győztesnek elsőként a szerkezet gyártását kell elvégeznie, majd a márciusi lezárást követőn a tervek szerint jövő novemberig tart a munka a Mosoni-Duna felett. 

Olvasóink írták

 • 6. Csiba Zsolt 2008. október 20. 11:52
  „Kíváncsi lennék,hogy a riporter,aki a cikket írta,miből gondolta,
  hogy a balesetet úthibával hozza összefüggésbe.Ehhez a baleset-
  hez úthibának semmi köze nincs.Mielőtt egy riporter cikket ír,
  talán egy kicsit tájékozódhatna,esetleg megkérdezhetné a
  hozzátartozókat is.Ez nagyon felháborító.A végén még úthibára
  fogják a baleset bekövetkezését.
  Kérem a cikk azonnali módosítását.
  Csiba Zsolt.”
 • 5. Ferkeberke 2008. október 03. 20:58
  „Mára-fürdőt is erre a környékre álmodták meg, nemde?? Miért eme nagy kussolás? Óriási ígéretek pélyázati tízmillók, stb., aztán meg nagy000000!!!!”
 • 4. volt barát 2008. október 03. 09:38
  „Gondolom sok embernek kell még meghalnia ez miatt hogy csináljanak valamit!! Örök emlék VIKI!!!”
 • 3. pan.cser 2008. október 02. 20:39
  „VAN AKIRE BÜSZKÉK LEHETÜNK: Képviselő asszonyunk ott mosolyog Hiller és Gyurcsány között. Akartátok, hogy képviseljen Bennünket? Majd finomkodva, de kioktatóan megmagyarázza, miért jó ez a helyzet nekünk, mint a vizitdíjjal is tette. Gyurcsányt is le akarom tagadni folyton annyire szégyellem, hogy ide tolta a képét, ahova senki nem hívta néhány begőzölt maszoposon kívül. Azt látom, helyezkedni azt tud, végrehajt minden, kiszolgálja őket elöl hátul. Csak egyet nem akar tenni, Titeket kiszolgálni, mert nem akar a tömegek uszályába kerülni, mint mondták volt a cuculizmus idején. A hirtelen lett nagyasszony a Párt bölcs és tévedhetetlen(hazudós) vezetőit szolgálja. Tőle ne várjatok semmit, nem akar, de nem is tud, halvány képességeit viszont ellensúlyozza, hogy tehetséges alkalmazkodó( finom vagyok) képessége.”
 • 2. zopika02 2008. október 02. 09:21
  „Hol vannak ilyenkor az értünk lobbyzó helyi országgyűlési képviselők. Nem egy olyan őrületes összegről van szó kedves elől hátul Dr. hogy ne lehetne rá valamilyen forrást találni. Ja hogy nem csak szavazógépként kellene működni a parlamentben, hanem a választópolgár érdekeit kellene foggal körömmel védeni, s valóban a helyi lakosokat képviselni akik megválasztották ? Az már nem megy olyan könnyen kedves " elől hátul " ?”
 • 1. Okoskodó 2008. október 02. 09:05
  „Na tessék, egy "racionális" döntés! Vajon milyen állapotban van a kálnoki híd? Bírni fogja a megnövekedett forgalmat? Vagy majd az is leszakad, és akkor az sem lesz! Kedves Széles Úr, nagyobb agilitással kellene belevetnünk magunkat, a hatásos fellépésre az ügyünk érdekében! Mindenki támogatni fogja! Nehogy aztán az új kerékpárutat az áldozat(ok) nevéről nevezzük el, akit majd valamilyen sietős autóvezető, vagy kamionos halálra gázol!! Ez nem csak a kálnokiak, de a mosoniak érdeke is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanéves a Mosonyi Mihály-zeneiskola

Mosonmagyaróvár - Fennállásának hatvanadik évét ünnepli a Mosonyi Mihály Zeneiskola, Alapfokú… Tovább olvasom