Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Hibázott az orvos?

Egy jánossomorjai fiatalasszony azt fontolgatja, feljelentést tesz az orvosi kamaránál.
Egy jánossomorjai fiatalasszony azt fontolgatja, feljelentést tesz az orvosi kamaránál, mert a városi gyermekorvos többszöri hívásuk ellenére nem ment ki beteg kisfiához. A gyermek végül a mosonmagyaróvári kórházba került tüdőgyulladással. A doktornő nem érzi magát felelősnek a történtekért.

Egy jánossomorjai család azt fontolgatja, hogy az orvosi kamaránál feljelentést tesznek a helyi doktornő ellen, mivel – állításuk szerint – nem először fordult elő, hogy kérésük ellenére a készenléti ügyelet ideje alatt nem ment ki beteg gyermekükhöz.

Szentmiklósi János Andrásné elmondta: három és fél éves kisfia, Máté tavaly december 17-én, szombaton erősen köhögött és belázasodott. Bevitte a helyben működő háziorvosi ügyeletre, ahol az ügyeletes orvos megvizsgálta, és gyógyszert írt fel neki. Máté állapota a következő napokban sem javult, sőt, december 21-én, szerdán este már negyvenfokos láza volt. Szentmiklósiné keresztanyja ekkor kétségbeesetten hívta a város gyermekorvosát, és kérte a doktornőt, hogy menjen ki a kisfiúhoz. Az édesanya állítása szerint a gyermekorvos azt javasolta, tegyék hideg vízbe a kicsit, attól lemegy a láza, javul az állapota.

Miután a vizes borogatás sem járt eredménnyel, ismét telefonon keresték a doktornőt, aki – állítólag – ezúttal sem volt hajlandó kimenni a családhoz, hogy megvizsgálja a gyermeket. Azt mondta: vigyék be a rendelőbe. Az újabb vizes borogatás után sem mérséklődött a fiú láza, ezért a szülők végül a mosonmagyaróvári Karolina kórház gyermekosztályára szállították. Dr. Keszei Károly osztályvezető főorvos a Kisalföld érdeklődésére elmondta: Varga Mátét december 21-én este, ügyeleti időben, magas lázzal vették fel az osztályra.

Máté a hasát is fájdította, és édesanyja elmondása szerint napok óta hányt, lázas és aluszékony volt. Az ügyeletes orvos megvizsgálta a kisfiút, és tüdőgyulladást diagnosztizált. Máté az alkalmazott kezelések hatására felgyógyult, december 30-án otthonába bocsátották. Kérdésünkre – indokolt lett volna-e, hogy a háziorvos kimenjen a beteghez – dr. Keszei Károly elmondta: telefonhívás alapján nehezen megállapítható a beteg egészségi állapota. Máténál a kórházi felvételkor a sürgős szükség esete nem állt fenn, nem volt életveszélyes állapotban.

A jánossomorjai háziorvos másként emlékszik a történtekre. Elmondása szerint először december 19-én, hétfőn a család egyik rokona hívta, hogy menjen ki Szentmiklósiékhoz és vizsgálja meg a kisfiút, akinek 38 fokos láza van. A doktornő – miután kollégájától értesült arról, hogy Mátét az előző hétvégén kétszer is bevitték az ügyeletre – azt tanácsolta, hogy a kisfiú továbbra is szedje az ügyeletes orvos által felírt gyógyszereket, ám ha állapota nem javul, keressék újra.

– Két nappal később, amikor rendelési időben ismételten kerestek, mivel több beteg gyermek is várakozott a váróteremben, kértem az édesanyát, hozza be Mátét a rendelőbe, és megvizsgálom – tájékoztatta lapunkat a neve elhallgatását kérő doktornő, majd hozzátette: nem érzi magát felelősnek a történtek miatt, hiszen a család rendelkezik autóval, be tudták volna vinni a kisfiút a rendelőbe.

Megkerestük a december 17-én és 18-án hétvégi háziorvosi ügyeletet ellátó orvost is, aki elmondta: Mátét először szombaton a nagymama, majd másnap az édesanya hozta be az ügyeletre.
– Mindkét alkalommal megvizsgáltam a kisfiút. Mivel lázas volt, gyógyszert írtam fel neki, és a nagyszülőt, illetve a szülőt elláttam tanácsokkal – tájékoztatta a Kisalföldet a Mátét ellátó ügyeletes orvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A betegek fele vidékről jön

Az ügyeleti rendszerbe bevonnák a városkörnyéki települések fogorvosait is mosonmagyaróvári kollégáik, mivel a felmérések szerint betegeik fele onnan érkezik: így 30 ezer helyett 72 ezer ember tartozik hozzájuk. Ehhez a polgármesterek segítségét kérik: szerintük az önkormányzattal megkötött szerződés módosításával mindez elérhető lenne. Tovább olvasom