Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Héderváron keresik a pénzt a kastély felújítására

Zajlanak a munkálatok a hédervári kastély egyik melléképületében. Akkori kérdéseinkre a tulajdonos Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-től (MANK) most kaptunk választ.
Többször beszámoltunk már a hédervári kastély és parkja állapotáról. A falu kultikus épülete régóta várja a felújítást, ám egyelőre csak előjelei vannak annak, hogy mindez megvalósulhat.

Az egykori magyar miniszterelnök, horvát bán Khuen-Héderváry Károly kastélya története során iparművészek, írók, költők és zeneszerzők alkotóházaként és kastélyszállóként működött, majd a MANK tulajdonába került. A kormány tavaly októberben 66,5 millió forint kincstári pénzt szavazott meg a kastély és környezete felújítási munkáinak előkészítésére, amely decemberben zárulhat.

A MANK kommunikációs igazgatójától, Takács Erzsébettől megtudtuk: – Eddig is kerestük annak lehetőségét, hogy többletforrás segítségével a tervezésnek megfelelően elindíthassuk a jövőben a kastély felújítását. Sőt, a MANK saját forrásából, mintegy 55,7 millió forintból hárítja el az élet- és balesetveszélyt. A kastéllyal kapcsolatban jelenleg két munkálat zajlik. Egyrészt a Kasznár-ház bontása, valamint a főépületben az élet- és balesetveszély elhárítása. Ezek decemberben befejeződnek. A épületben eddig kijavítottuk a tetőt és az ereszcsatornát, kitisztítottuk a víz- és csatornahálózatot, valamint fagymentesítettük azt. Javítottuk a nyílászárókat, a betört üvegeket, megszüntettük a beázásokat, ideiglenesen világítást alakítottunk ki, érintésvédelmi vizsgálatot végeztünk, valamint megszüntettük a korszerűtlen, rossz helyen lévő kazánházat. A kastélykert baleset-mentesítése, a kidőlt fák és az elhalt növényzet eltávolítása pedig most is zajlik. A munkálatok másik része az előkészítési és tervezői folyamat. Erről folynak a szakértői és hatósági egyeztetések.

A tervezés szintén most decemberben zárul majd le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínaiak a mosonmagyaróvári agrárkaron

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karára látogatott a… Tovább olvasom