Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Házi tojás a húsvéti asztalra

Húsvétra már házi tojás is került az ünnepi asztalra a mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthonában, miután húsz tyúkkal gazdagodott az intézmény. Az állatok gondozása mellett – szintén oktató szándékkal – zöldséget, fűszernövényeket termesztenek és tésztaféléket gyúrnak a lakók.
„Állattenyésztőként dolgoztam korábban, és a gyed után szeretnék ugyanebbe a szakmába visszamenni. Örülök, hogy itt az otthonban is lehetőség van már tyúkot nevelni, zöldséget termeszteni. Ez a gyermekek számára is hasznos, hiszen láthatják, ez mekkora felelősséggel jár, illetve azt, hogy milyen nehéz megteremteni az élelmiszerekhez szükséges alapanyagokat. Így biztos kevesebb étel kerül a kukába" – vélekedett a mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthonában lakó egyik édesanya, aki éppen aprócska fiával a napokban érkezett tyúkokat etette.

Az eddig ketrecben tartott, ma már szabadon kapirgáló háziállatok húsvétra jó néhány tojással is megajándékozták gondozóikat. A száznégy lakót befogadó otthonban tehát már az állatgondozással is ismerkedhetnek az itt élő szülők és gyermekeik.

Széles Jánosné, az otthon dolgozója begyűjtötte a tojásokat a tyúkoktól.
Széles Jánosné, az otthon dolgozója begyűjtötte a tojásokat a tyúkoktól.

– Az Ökumenikus Segélyszervezet TANDEM Fejlesztési Alapjának támogatásával a Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány nemrég egy foglalkoztatóházat alakíthatott ki, melyben egy konyhát rendeztünk be. A nálunk lakó asszonyok itt már javában ismerkednek a tésztakészítéssel. A száraztészta elsősorban saját – intézményi – fogyasztásra készül, de mérlegeljük az értékesítés lehetőségeit is. Például lakóink az otthon logójával felcímkézett zacskókba csomagolhatják majd termékeiket – tudtuk meg a projektasszisztenstől, Balog Istvántól.

A lakóknak azt szeretnék megmutatni, ha innen kikerülnek – vélhetően egy falusias környezetbe –, hogyan tudják önellátásukat biztosítani, sőt, ebből akár jövedelmet is szerezhetnek.

– A kiskertet együtt ásták fel a lakók, vetették el a különféle zöldségek magvait, gondozzák azokat. Palántát is magunk neveltünk. Hat-hét család ebből aktívan kiveszi a részét. A zöldségek friss fogyasztása mellett a későbbiekben befőtteket, savanyúságokat is elraknak, de fagyasztással, szárítással is tartósítanak majd – magyarázta Balog István, aki elmondta: különféle fűszernövényeket is termesztenek majd itt.

A lakók egyébként egy tíz előadásból álló oktatási tréning révén ennél többet is megtudhatnak a kistermelésről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az óvodai nyitva tartásról érdeklődött

Olvasónk SMS-ben jelezte, örülne, ha a Majoroki Óvoda korábban nyitna, hiszen "már nem a régi… Tovább olvasom