Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Hatvanötmillió a Mosoni-Dunára

A törvényhozás keddi – viharokkal, kivonulásokkal kísért – munkanapján a parlamentarizmus történetében szinte példa nélküli eset történt: szocialista ösztönzésre egyetlen ellenzéki módosító indítványt szavazott meg a kormánypárti patkó.

Úgy, hogy közben a javaslat benyújtója nem is volt benn az ülésteremben. Hatvanötmillió forintos keretet fogadott el a parlament szerdán a Mosoni-Duna fejlesztési tervének kidolgozására, rehabilitációjának előkészítésére és a folyó belterületi szakaszának rendezésére. A 347. számú indítvány benyújtója dr. Pap János (Fidesz-MPP) volt, viszont az „igen"-t az ellenzék kivonulása után a szocialista képviselők ütötték be a szavazógépen.
A szocialista képviselő, Stipkovits Pál ezt gesztusnak szánta, hogy az együttműködés határait kipuhatolja. Pap János viszont afölött sajnálkozott, hogy korábbi térségi indítványai nem találtak kellő fogadtatásra Lajta-parti képviselőtársánál.

Hogyan történt ez a parlamentáris szokásjoggal nemigen egyező voksolás? – kérdeztük Stipkovits Pál MSZP-s képviselőtől.
– Készítettem egy tervezetet a Mosoni-Duna rehabilitációjának megindítása érdekében. Ez szakmai megalapozottsággal ötvenmillió forintról szólt, sőt, előzetesen támogatott ebben a miniszterelnökség is.
Én ezt egyeztettem Pap képviselőtársammal, aki szintén készített egy módosítást hasonló szakmai alapokon. Az ő javaslatában 65 millió forint szerepelt. Erre én kértem a frakciómat, hogy visszavonhassam javaslatomat, sőt, Pap János indítványához az MSZP-s képviselők
támogatását kértem. Felvetésem igen nagy vitát kavart. Másfél órán
át győzködtem frakciómat, ám volt értelme a diskurzusnak, mert őket
meggyőzve sikerült ráirányítanom a figyelmet a Szigetköz gondjaira –
mondotta Stipkovits Pál.

A képviselő a voksolás körülményeiről elmondta: ez a hatvanötmilliós ellenzéki módosító indítvány volt az egyetlen, melyet a csonka Tisztelt Ház elfogadott. Időközben az ellenzék kivonult az ülésteremből, mert sértőnek érezték Bárándy Péter miniszter szavait. A Pap-féle indítvány egyébként úgy ment át, hogy azt egyetlen bizottság, sőt, a beterjesztő miniszterelnökség sem támogatta.

Pap János sem volt benn a teremben, s a szavazási procedúra során az a furcsa helyzet állt elő, hogy az ő nagyszámú módosításait rendre leszavazták. Még a levezető elnök, Szájer József is humorizált Pap képviselőtársam sok-sok indítványán. Én ugyan nem voksoltam egyetlen ellenében sem. Ám nem látom értelmét, hogy megalapozatlan indítványokkal hergeljük a törvényhozást. Az önigazoló akciózásnak semmi értelme. Én ezzel a mosoni-dunás hatvanötmilliós javaslattal üzenni akartam. Ugyanis ha előzetesen egyeztetünk helyi ügyekben, s szakmailag is megalapozott, értelmes indítványokat nyújtunk be, a szaktárcáknál is támogatásra lelünk és ezek után együtt lépünk föl, csak akkor érhetünk el sikert – fejtegette a szocialista képviselő.

Dr. Pap János megkeresésünkre elmondta: az igazságügy-miniszter méltatlan szavai nyomán vonult ki a Fidesz, s az íratlan parlamenti szabályokat ő sem kívánta megszegni.
– Nagyon sok munkám feküdt a módosító indítványaimban, és ezért örülök, hogy legalább a Mosoni-Dunára kerül hatvanötmillió forint februártól. Én előzetesen odamentem Stipkovits Pálhoz, ismertettem javaslatomat, sőt, együtt jártunk miniszternél és államtitkárnál is az ügy érdekében. Ha csak reklámízű kinyilatkoztatásokkal éltem volna az előző négy évben, akkor most nem lenne kórház-rekonstrukció, szigetközi rehabilitáció, folyamatos vízpótlás, út- és járdaépítés, hogy a többit ne is soroljam. Kár, hogy az ilyen irányú törekvéseimet most megalapozatlan
indítványoknak címzik, és hergelésre alkalmasnak tartják. Tudtommal az első költségvetési szavazási körben egyetlenegy indítványomat sem támogatta Stipkovits Pál. Zömében ellenszavazott, háromszor tartózkodott. Úgy tudom, hogy ő végül nem nyújtotta be ötvenmilliós elképzelését. Én viszont elkészítettem a módosító indítványt, és csak azt lehet megszavazni, ami a Ház elé kerül – fogalmazott a fideszes honatya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosítások elutasítva

Dr. Pap János országgyűlési képviselő (Fidesz) sajtótájékoztatón ismertette a 2003-as költségvetés… Tovább olvasom