Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Hatástalan volt a szúnyogirtás?

A polgármesterek szerint a tartós magas vízállás miatt alig van értelme a szúnyogirtásnak.

A polgármesterek szerint a tartós magas vízállás miatt alig van értelme a szúnyogirtásnak: a 6,5 milliós támogatásból már 4,5 millió forintot „kipermeteztek", a hatása azonban alig érződik. Most egyenként vis maior összegre is pályáznak: Mosonmagyaróvár két irtásra összesen 3,725 millió forintot kér.

Egy kisbodaki olvasónk lapunknak eljuttatott elektronikus levelében úgy fogalmaz: „Az ártér közvetlen szomszédságában szenvedjük az árhullámok és a meleg idő nyomán nagy számban rajzó szúnyogok támadását. Ez több kistelepülést is érint a körzetben. Nem tudjuk élvezni gyönyörű lakóhelyünk természeti szépségeit, a kertekbe is csak hosszú ruhába öltözve, szúnyogriasztó-felhőbe burkolózva tudunk kimenni. Együtt élünk a vérszívókkal, bizonyos szinten természetes a jelenlétük, de ezt a szintet már rég túlléptük. Eddig egyetlen gyérítés történt, meglehetősen csekély eredményességgel."

Tóth István, a mosonmagyaróvári kistérségi társulás szúnyogügyekkel megbízott alelnöke a gyérítés hatástalanságáról panaszkodott. Szerinte hetek óta igen magas a vízállás a Dunán, s a töltés melletti tocsogók kitűnő élőhelyül szolgálnak a szúnyoglárváknak. „Hiába permetezzük a levegőben repkedő szúnyogokat, milliószámra kelnek ki a lárvák a vizes élőhelyeiken" – mondja. A Magyar Turizmus Rt.-től kapott 6,5 millió forintból már 4,5-et elpermeteztek, mégis panaszkodnak az emberek az élősködők száma és támadásai miatt. A megyei területfejlesztési tanácsnál pályáznak a vis maior keretre is egyenként a települések. Szinte minden faluban permeteztek már egyszer. Érdekesség, hogy a Magyar Turizmus Rt. most kérte, hogy a települések ötvenszázalékos önrészt biztosítsanak az általuk adott összeg mellé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresi a rendőrség a bombával fenyegetőzőt

Vélhetően egy gyermek hívta fel a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság ügyeletét, hogy bomba fog… Tovább olvasom